Startup Factory

Какво се случи на „Дигитална България“

февр. 4, 2016 | Блог

На 30 януари в Русе се проведе конференцията “Дигитална България”, организирана от JUMP Project и Startup Factory. Запознайте се с презентациите на лекторите и дискутираните теми по-долу.

Конференцията започна с презентация на Илия Лазаров от българския стартъп в областта на онлайн обучението Traincamp.me. Илия направи много интересно сравнение между “дигиталната България” и “аналоговата България”, но не в сферата на технологиите, а по отношение на манталитет, култура, отношение и възможности. Аналоговата България е свързана с ограничени бизнес възможности, високо ниво на корупция, контролирани и зависими медии, лоша инфраструктура, неефективни и нереформирани сектори – явления, с които се сблъскваме редовно. В дигиталната България нещата изглеждат по различен начин – възможностите за бизнеса са големи, инфраструктурата е отлично (особено като бързина на интернет), има свобода и демокрация в действие, онлайн инструментите за обучение дават възможност за развитие на всеки, а личната инициативност, отговорност и упоритост водят до конкретни и измерими резултати.
Презентацията на Илия Лазаров можете да видите тук.

Другият представител на екипа на Traincamp.me Младен Борисов представи живота на един дигитален номад. Това са хора, които живеят на различни места, нямат фиксирано работно време, работят на свои преносими устройства, предоставят услуги и работят по проекти в областта на дигиталния бизнес (дизайн, маркетинг, програмиране и др.). Според Младен най-важните три качества на дигиталните номади са изключителна организираност, много позитивизъм и лидерски качества. Работата на плажове, заведения, вили, споделени работни пространства и на други обществени места означава по-голяма отговорност, понеже има много поводи за загуба на концентрация. Позитивното отношение помага, когато няма бърз резултат от работата и когато се търсят нови клиенти и проекти. Лидерските качества изпъкват при комуникацията и работата в екип с други хора – когато трябва да накарате другите хора да изпълнят своите ангажименти и да свършат своите задачи. Работи се постоянно и няма почивни дни, празници и платени отпуски.
Презентацията на Младен Борисов можете да видите тук.

Боян Бенев от MammothDB представи накратко историята на своя стартъп в областта на Big Data, Data Mining и Predictive Analytics. Според Боян дигиталната революция в България се случва с много бързи темпове и влияе на живота на хиляди хора. Сформират се много общности и извън София, които имат възможността да се развият по собствен начин и със свой почерк – различен от това, което се случва в столицата на България и в Европа. Поставен бе въпроса дали развитието през последните години е устойчиво и стабилно – и по-конкретно дали имаме проекти на здрава пазарна и бизнес основа, които не разчитат на европейски средства (отговорът на Боян е отрицателен). Има един огромен бум на говорене за иновации, един бум на капитал и много хора, които искат да направят следващия Facebook. Това е предпоставка за технологичен балон и неговото спукване е въпрос на време. Може би е време да се върнем към старомодния начин за правене на бизнес – много упорита работа, развиване на умения, събиране на спестявания или вземане назаем и най-важното – разработка на реални продукти, за които има търсене и се купуват от клиенти.
Презентацията на Боян Бенев можете да видите тук.

В последната презентация Емилиян Енев и Мартин Панайотов от Startup Factory направиха профил на региона и очертаха най-сериозните демографски, социални и икономически проблеми. Беше защитена тезата, че развитието на ИТ сектора и дигиталните умения могат да предложат възможности за развитие и нормални доходи на младите хора в региона и да са една от причините да останат в града. В рамките на активна дискусия бяха обсъдени предимствата на Русе, индустриите на бъдещето и какво би накарало хората напуснали града да се завърнат. Причини за това биха могли да бъдат по-доброто качество на живот, по-високата покупателна способност и по-добрата среда. Презентацията на Емилиян Енев и Мартин Панайотов тук.

Освен на лекторите по-горе Startup Factory благодари на:

Венцислава Николова от JUMP Project – изнесе основната организационна тежест.

Ина Стойчева – разработи интернет страницата на конференцията.

Христо Христов – обезпечи технически провеждането и заснемането на събитието.

Дара, Дария и Мария от JUMP Project, които посрещаха гостите.

Борислав Славчев – модератор на конференцията.

SUPERHOSTING.BG – за подкрепата на инициативата.

2018

2017

2016

2015

Последни публикации