Startup Factory

Победителите от Ruse Hack 2015

юни 1, 2015 | Блог

Първо място в хакатона “Ruse Hack 2015” спечели платформата за сигнализиране на проблеми и рискове в Русе „Ruse Problem Solving“. Уеб базираното решение позволява на потребители да изпращат сигнал за проблем в града, като публикуват снимка и отбележат локацията на регистрираната нередност. Иновацията на приложението се състои в социалния аспект на системата – необходимо е поне няколко други потребители да гласуват и да заявят, че са съгласни с подадения сигнал, за да бъде той одобрен от администратор и официално отчетен в интернет страницата. “Ruse Problem Solving” включва и автоматично известяване по електронна поща и чрез социалните мрежи за подадените сигнали. Начинът на функциониране на платформата предполага ангажиране на хората от Русе за решаване на проблемите на града и превръщането на еднократните акции в активна позиция на по-големи групи от обществото.

Второ място в “Ruse Hack 2015” спечели проекта „Easy Travel“ – насочен към оптимизиране и улесняване на използването на градския транспорт в Русе. Мобилното приложение взема локацията на потребителя и показва кои са близките спирки и номерата на линиите, които минават през тези спирки. “Easy Travel” предоставя информация и кога се очаква пристигането на следващото транспортно средство спрямо въведеното разписание на градския транспорт. Приложението е подходящо и за посетители на града, които не са запознати с местоположението на спирките и транспортната мрежа на Русе.

Трето място в хакатона беше присъдено на “Auto Help” – интернет страница и мобилно приложение, които са в помощ на автомобилните шофьори с повреда или авария в своите превозни средства. Приложението показва на водачите кои са близките сервизи, какви услуги предлагат, как да стигнат до тях и кои са техните данни за контакт. Софтуерният продукт може да намери приложение и в други области – например за медицински услуги.

Наградите за първите три места са парични – 500 лв. за първо място, 300 лв. за второ място и 200 лв. за трето място.

Спонсорите и партньорите на хакатона присъдиха и няколко допълнителни специални награди – за най-млад участник, за дизайн и интерфейс на приложение, за най-цялостен и завършен софтуерен продукт и за най-добър екип. Стойността на предметните награди е над 1 500 лв.

Около 50 човека групирани в 14 екипа се включиха в първият русенски хакатон Ruse Hack 2015, който се проведе от 29 до 31 май в Русенски Университет. Само за два дни участниците успяха да разработят софтуерни продукти, които решават проблеми на града или правят живота на русенци по-лесен и по-удобен. Организаторите от Startup Factory ще продължат да работят с екипите и ще предоставят необходимото съдействие и подкрепа за развитието на приложенията от хакатона до пазарни продукти, които се използват от хиляди потребители. Безплатни места за три месеца в споделеното работно пространство на Startup Factory ще се предоставят на избрани екипи.

2018

2017

2016

2015

Последни публикации