Startup Factory

На 4-ти април стартира предприемаческата програма на Founder Institute

февр. 21, 2017 | Блог

Стартра 3-ти семестър на стартъп акселератора, Founder Institute в София

На 4-ти април тази година стартира третият семестър на предприемаческата програма на Founder Institute в София. Програмата е предназначена за предприемачи в идеен стадий, които искат да развият технологичен бизнес, и трае 12 седмици. Приемът е ограничен до 25-30 участника, които трябва да преминат специално-разработен тест, който измерва “предприемаческото им ДНК”.

Къде и кога можем да научим повече за кандидатстването?

Кандидатстването за прием в програмата вече е отворено http://fi.co/apply като до 12 март приетите участници могат да се запишат с 30% отстъпка от таксата за записване, от USD 500 на USD 350.

От средата на февруари стартира информационната фаза на програмата, по време на която в серия от събития местните директори на FI София – Георги Миленчев, Жанет Тодорова и Милен Иванов ще запознаят желаещите със съдържанието на програмата, с менторите и с условията за кандидатстване и участие. Първото събитие е на 15-ти февруари в „Бетахаус“ – https://www.betahaus.bg/ и е на тема “Как да направим прехода от служител до предприемач”, събитията ще бъдат обявявани на Facebook страницата на Founder Institute Sofia /https://www.facebook.com/FounderInstituteSofia/ /

Какво представлява Founder Institute?

Founder Institute (FI) е стартъп акселератор за предприемачи в идеен стадий, основан през 2009 г. от Адео Ресси. Към днешна дата FI е най-голямата мрежа от стартъп акселератори, с присъствие в 150+ града в света.

Програмата цели да разпространи този начин на мислене сред предприемачи от цял свят и да им помогне да изградят успешен бизнес в сферата на технологиите. За целта, акселератора наподобява военна академия – ежеседмични предизвикателства, които изпитват границите на предприемачите, стресови ситуации и срокове, свръх-амбициозни цели и вероятност във всеки един момент да “излетият” от програмата, ако не покрият очакванията на менторите или директорите.

В течение на програмата, основателите се сблъскват с множество препятствия и до края на програмата остават около 40% от участниците.

Целта на всичко това е да се пресъздаде среда, изпълнена с трудности, с които основателите трябва да се сблъскват всеки ден в работата си, но същевременно защитена среда, която им дава своевременно обратна връзка и възможност да се коригират. В рамките на трите месеца, стартъпите оцелели в програмата ще имат усъвършенстван пийч, изчистена и валидирана концепция за продукта, който създават, в идеалния случай и прототип, който доказва хипотезата им, че бизнесът им има потенциал.

Кулминацията на семестъра е демо ден, в който предприемачите представят своите стартъп идеи пред избрана аудитория от инвеститори и местни играчи от стартъп сцената.

На този етап те ще бъдат готови за следващата стъпка да търсят финансиране – дали от близки и роднини, дали от инвеститори ангели или пък от VC фондове. Друга възможност е да кандидатстват в стартъп акселератор в Европа или пък в Америка, където да привлекат първо финансиране в замяна на малък дял от компанията им.

Пътят до Силицевата Долина

Всяка година FI събира в Силициевата Долина на своето ексклузивно събитие FounderX /https://fi.co/posts/24241/ директори, ментори и предприемачи от своята международна мрежа. Най-обещаващите 40 стартъпа от всички завършили програмата в 150+ града глобално са поканени да участват в специален 2-месечен интензувен курс, в който с екип от експерти директно от Пало Алто се подготвя участието в им Silicon Valley Investor Roadshow” /http://fi.co/posts/24341/, където имат възможност да се срещнат с инвеститори от световен мащаб като  Sequoia Capital, FLOODGATE, Venrock, Shasta Ventures, Bessemer Venture Partners, Mohr Davidow, True Ventures, Founders Fund, Altos Ventures, Khosla Ventures, and 500 Startups.

2018

2017

2016

2015

Последни публикации