Startup Factory

Iris – софтуер за защита на очите

сеп. 15, 2016 | Блог

От Startup Factory продължаваме с представянето на интересни продукти в рубриката „Проект на седмицата“. Този път си говорим с Даниел Георгиев, който е пример за упоритост и целеустременост в разработката на собствен стартъп. Последното начинание на Даниел е Iris – приложение, което намалява дразненето и болката в очите след продължителна работа пред компютъра. След интензивна работа през последните месеци вече е наличен безплатен и автоматичен вариант на продукта – Iris mini. Каним ви да го опитате и да споделите мнение – няма реклами и се използва много лесно.


Привет, Даниел! Представи ни продукта, който разработваш. Как работи, за какво може 
да се използва, за кого е предназначен, какъв проблем решаваш с него и каква стойност предлагаш?

Iris е софтуер, който прави мониторите полезни за очите. Безплатната версия Iris mini работи автоматично и намалява синята светлина вечер, с което помага да спите по-добре. Също така може да контролира яркостта на екрана без вредният за очите flicker на мониторите.

Iris надгражда над тези неща с повече опции и функционалности, но общо взето нещата се въртят около очите, здравето и продуктивност.

Проблемът е, че 90% от хората, които прекарват над 4 часа пред компютър дневно изпитват някаква болка или дискомфорт в очите. Iris ви помага да не ви болят очите и да спите по-добре.

Кажете няколко изречения за себе си – интереси, опит, компетенции и п
остижения.

Казвам се Даниел. На 20 години, от София. Като цяло съм програмист, преди време бях активен спортист. Имам доста медали от спорта, участвал съм на световно първенство. Печелил съм и няколко състезания по програмиране и няколко Startup Weekend-a.

Как възникна идеята за този продукт? Защо реши да стартираш 
разработката му?

Сложих очила за пръв път в живота ми и очите ме боляха доста. Бях напълнил едно шкафче с празни тубички от капки за очи. Реших да направя собствен продукт, който да намали дразненето и дискомфорта в очите след продължителна работа пред компютъра. Постепенно и други хора започнаха да използват приложението и това беше валидация, че може де се превърне в пазарен продукт.

Сам ли разработваш проекта или в екип? 

Работя сам над проекта.

До къде искаш да стигнеш с този проект? Това комерсиален продукт 
ли е, който искаш да превърнеш в бизнес?

Искам да го инсталирам на всеки компютър. Да, комерсиален продукт е, но има и безплатна версия, която много хора ползват и са много доволни.

От каква подкрепа и ресурси имаш нужда?

Общо взето нямам нужда от подкрепа, освен от повече часове в денонощието. Ако имате устройство за забавяне на времето дайте го насам 🙂

Какво е различното в продукта спрямо други подобни решения? Има ли 
нещо, което считаш за ключово предимство?

За синята светлина има подобен много известен продукт. Казва се f.lux. Той е фокусиран върху промяната в екрана вечерта и по-добър сън. Просто Iris е по-добър във всички показатели, а и предлага повече възможности за защита на очите.

 

2018

2017

2016

2015

Последни публикации