fbpx
Share

Startup Factory организира семинар на тема “Какво да правя с живота си в дигиталната ера”. Лектор на уъркшопа ще бъде Камен Петров от Варна, който е успешен предприемач, софтуерен инженер и флилансър с практика от приблизително 12 години. Той ще сподели научените уроци в хода на неговата кариера и ще даде ценни съвети на участниците в събитието, които търсят своя път на развитие в областта на информационните технологии. Уъркшопът ще се реализира в интерактивен формат, който стимулира дискусията и постигането на съвместно разбиране и позиция по обсъжданите въпроси. След този семинар участниците ще бъдат подготвени за предизвикателствата пред работата на свободна практика и ще бъдат екипирани с необходимите ресурси и инструменти за професионалното си усъвършенстване в дигиталната епоха.

Събитието е подходящ за хора, които имат поне 6 месеца до 1 година работен стаж в областта на ИТ или имат основни познания относно:

– Как работи интернет;

– Защо имаме нужда от софтуер;

– Каква е разликата между back-end и front-end;

– Какви усилия, постоянство и упоритост са необходими за развиване на нови умения.

Програма на семинара:

Ден първи – 3 септември, събота (продължителност около 5 часа):

13:00 – Регистрация

13:20 – Представян на лектора, програмата и очакванията

13:30 – Какво значи да си фрилансър, как да започнем и да се наложим – с включени примери (лекция)

14:15 – Как да изберем нашата IT професия – всеки участник ще трябва да сподели с какво се е занимавал, какво иска да постигне и с какви пречки се е сблъсквал (дискусия)

15:00 – Ценообразуване на IT услуги при работа като фрилансър (кратка лекция + въпроси)

15:45 – Пауза

16:00 – Законови изисквания (лекция)

16:30 – Конкуренцията в глобален мащаб – как да се отличим (лекция)

17:00 – Примерни задания на проекти от различни IT сфери и написване на собствена оферта по едно от тях (задание и практическа част)

18:00 – Финал на ден първи

Ден втори – 4 септември, неделя (продължителност около 4 часа)

09:30 – Проверка на заданието от първия ден. Дискутиране на възможни подобрения.

10:30 – Къде да живея – България или навън (лекция)

11:00 – Най-често срещани въпроси на интервю за работа – отговори на участниците, обратна връзка, обяснения и аргументиране на въпросите (задание и практическа част)

12:00 – Бъдещето на технологиите – какво е вероятно да се случи през следващите 10-20 години (разговор)

12:30 – Животът извън работата (лекция)

13:00 – Финал

За лектора:

Камен Петров завършва специалност „Информатика“ във ВСУ, а в последствие и две магистратури в сферата на седебните експертизи.

Още в ранна възраст създава локален интернет доставчик, който по късно продава на Спектрумнет (сега Мтел). В следващите 3 години и половина работи като мениджър в американска фирма произвеждаща пълна гама от телекомуникационно оборудване. През 2008 г. основава собствена фирма предлагаща аутсорсинг услуги, като заедно с това участва в различни стартъпи – предимно като CTO (Chief Technical Officer).

В момента поддържа системи на вече наложили се телекомуникационни фирми в Америка и същевременно развива своето най-ново начинание – локация за виртуална реалност в Лос Анджелис.

За последните 12 години участва активно в над 150 проекта обхващаши компании от цял свят.

Startup Factory си запазва правото при голям интерес и значителен брой записани участници да проведе кратко интервю по телефона с цел проверка на мотивацията и компетенциите на регистрираните кандидати за семинара и тяхното филтриране.

Уършопът се реализира в рамките на проекта „Работилница за дигитални умения“ – одобрен в конкурса „Знание и растеж“. Конкурсът е организиран от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и подкрепен от BH – Социален проект на Еконт. Участието е безплатно, но очакваме да се включат хора с поне начално ниво на дигитални и технически умения, които желаят да се развиват професионално в областта на информационните технологии.

Участието е възможно само след вземане на безплатна от страницата на събитието в Eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/27297565754