fbpx
Share

Startup Factory организира курс „Начална работа с Ubuntu“.

Ubuntu е Debian-базирана Linux операционна система и дистрибуция за персонални компютри, смартфони и сървъри. Използва Unity като свой потребителски интерфейс по подразбиране. Базира се на свободния софтуер. Ubuntu е най-популярната операционна система за cloud (облачни) решения.

Проектът Ubuntu публично се базира на принципите за софтуерна разработка с отворен код. Хората се окуражават да използват свободен софтуер, да изучават как той работи, да го подобряват и разпространяват.

Обучението ще се проведе в новия офис на Startup Factory в гр. Русе, ул. „Цар Калоян“ №10, ет. 4. Срещите ще се организират след работно време, като ще има осигурени работни места и условия за обучение за всеки курсист – бюро, стол, електричество, интернет и мултимедия. Необходимо е всеки от участниците в тренингите да използва собствен преносим компютър, но има възможност за ползване и на техника на Startup Factory.

Обучението е безплатно. За участие е необходимо предварително записване, използвайки формата в края на текста.

Водещ: Вихрен Ганевhttp://ganev.bg

Вихрен е запален уеб програмист и дипломиран специалист по електронен бизнес. Startup ентусиаст, който подпомага IT средата в Русе, водейки курсове по уеб програмиране и развивайки споделеното работно място Startup Factory. Сред интересите му са програмиране, бази от данни, оптимизации, виртуализация. Голяма част от професионалния си опит натрупва в Komfo, а негово кунг-фу са скриптовите езици като PHP и JavaScript.

Продължителност: 6 практически обучения по 2 часа = общо 12 часа

Изисквания към курсистите: Да са готови да затрият текущата си операционна система, за да инсталират Ubuntu или лаптопът им да поддържа виртуализация. Ако не знаете дали изпълнявате второто условие потърсете в Интернет или ни пишете съобщение и ние ще Ви отговорим. Препоръчително е машините, които използвате, да са с поне 4GB RAM памет.

Критерий за завършване на курса: Участникът да инсталира успешно Ubuntu, Skype, Chromium и още една програма по избор, да промени някои системни настройки и да демонстрира работа с инсталираните програми.

Брой курсисти: До 15 човека

Курсът е подходящ за:

  • Ученици
  • Начинаещи програмисти
  • Професионалисти, работещи ежедневно с Windows
  • Хора, желаещи да обогатят общата си компютърна култура и грамотност
  • Хора, които не се спират пред компютърните проблеми и предизвикателства

Дати и часове на провеждане:

13. октомври (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Среща 1: Запознаване, въвеждаща информация, малко история, философия, версии, инсталиране (първа част)

20. октомври (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Среща 2: Инсталиране (втора част)

27. октомври (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Среща 3: Потребителски интерфейс, работа с мрежа, ежедневна работа с Ubuntu

03. ноември (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Среща 4: Терминал, команди, инсталиране на програми, пакети, компилиране на модули

10. ноември (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Среща 5: Търсене на помощ и справяне с проблеми

17. ноември (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Среща 6: Въведение в скриптовете на bash

24. ноември (Четвъртък) 18:30 – 20:30 часа – Финални презентации: Демонстрация на знания за получаване на сертификат

Курсът се реализира в рамките на проекта „Работилница за дигитални умения“ – одобрен в конкурса „Знание и растеж“. Конкурсът е организиран от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и подкрепен от BH – Социален проект на Еконт. Участието е безплатно.

 

Форма за регистрация – https://goo.gl/W1NeI9

Ще се свържем с първите до 15 записали се преди началото на първата среща.