fbpx
Share

На 27 октомври от 10:00 в офиса си на улица „Цар Калоян“ 10 Startup Factory организира целодневен уъркшоп на тема „Блокчейн на практика“. Събитието се организира в рамките на проект „Новите технологии и приложението им в града“. Проектът се осъществяван по програма „Знание и растеж“, реализирана от Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация Еконт.

Целта на проекта е да бъдат представени възможностите и областите на приложение на новите технологии в град Русе и да бъдат разработени прототипи на продукти, които да улеснят и подобрят качеството на живот на русенци.

Събитието ще представи практичното приложение на блокчейн технологията в реалния живот и ще демонстрира възможностите й да създаде нова сигурна и прозрачна среда за изпълнение на транзакции. Ще бъдат демонстрирани работещи блокчейн продукти и ще бъдат обяснени ползите и предимствата на технологията.

Конкретен фокус на събитието е демонстриране и тестване на прототипен продукт, който ще бъде използван от гражданите на Русе. Решението позволява сигурна регистрация, трансфер, подписване и проследяване на
документи в блокчейн среда. Услугата ще работи онлайн и ще бъде предоставена безплатно на общинската администрация и институциите в Русе.

Програма

10:00 – Начало и представяне
10:10 – Какво може да се направи с блокчейн сега и за какво е подходяща технологията. Предимства, области на приложение и примери.
11:00 – Представяне на разработен прототип на блокчейн продукт за управление на документи, подписване, петиции, монетизиране на данни.
12:30 – Пауза и обяд
13:30 – Брейнсторминг сесия за използване на прототипа от русенци за подобряване на обществените услуги и комуникация между община и граждани.
14:30 – Техническо направление – основи на децентрализираните приложения, стандарти, налични инструменти и изграждане на частни блокчейн мрежи.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ: Емил Стоянов и Емилиян Енев

Емил Стоянов е опитен софтуерен инженер и мениджър на софтуерни продукти, който има повече от 10 години опит в разработването на академични и бизнес проекти. Той защитава докторската си степен по „Софтуерни архитектури за дистрибуция на продукти“ в университета в Щутгарт в сътрудничество със Siemens Corporate Technology, Мюнхен. Понастоящем Емил е мениджър на софтуерен продукт в собствената си компания и ръководи екип от програмисти. От 2015 г. основният акцент в научноизследователската и развойната дейност на Емил е областта на blockchain технологии. Той създаде услугата ETHIDENT.COM – блокова верига за регистрация и потвърждаване на данните за самоличността в блока на „Етереум“.

Емилиян Енев е предприемач с няколко проекта в областта на дигиталните технологии. Той е председател на сдружение Startup Factory и редовен лектор на блокчейн събития. Последното негово начинание е в областта на управление на документи и дигитален живот на физически продукти чрез блокчейн. Компанията се казва Recheck и наскоро завърши холандски акселератор, като стартира бизнес операции в Западна Европа.