fbpx
Share

Startup Factory организира уъркшоп за сглобяване и управление на дрони. Целта на курса е да запознае участниците с основните компоненти, процеса на асемблиране, софтуерното конфигуриране и управлението на дрона. Дронът, който ще се сглобява, е бърз квадрокоптер за състезания. Ориентировъчната максимална скорост на дрона е 200 км/ч в права линия. Максимална продължителност на полета е 5 минути. На дрона може да бъде монтирана FPV камера. Уършопът се реализира в рамките на проекта „Работилница за дигитални умения“ – одобрен в конкурса „Знание и растеж“. Конкурсът е организиран от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и подкрепен от BH – Социален проект на Еконт. Участието е безплатно, но очакваме да се включат хора с мотивация и сериозни интереси да продължат развитието си в областта на дрони.

Етапите на уъркшопа са следните:

  • Представяне и описание на модулите на летатетелен апарат дрон от типа квадрокоптер
  • Асемблиране на летателен апарат – сглобяване на на компонентите на дрона
  • Софтуерно конфигуриране на дрона – флайт контролер, трансмитер (апаратура за управление) и ресивър.
  • Демонстрация на сглобения дрон и заснемане с камера.

На всеки един етап се обясняват извършваните операции и се задават въпроси.

Водещият на уъркшопа Валентин Жекелов е студент от Техническия Университет в София. Той има множество собствени разработки в следните области – дрони, електроника, алтернативни източници на енергия и др. Два от последните проекти на Валентин са дрон, който изминава голяма дистанция (200 км.) и се зарежда от соларен панел и агрегат за захранване на домакинства работещ с водород. Той е част от екипа на Startup Factory Haskovo.

На участниците в уъркшопа ще бъдет предоставени източници – сайтове, от които се закупуват компонентите, видео материали, снимки на компоненти, ръководства.

Записването за уъркшопа е от следния линк:
http://goo.gl/forms/MInYUT9gUTK4QtwF3