fbpx
Share

Сдружение Startup Factory се включва в инициативата „Запознайте се и програмирайте“, която се провежда по време на Европейската седмица на програмирането. Инициативата има за цел да вдъхнови деца и младежи да програмират и да ги подготви за утрешния дигитален свят.

В три последователни уикенда, в споделеното работно пространство на организацията, ще се проведат серия от интересни и вдъхновяващи събития, безплатни за участниците.

5 и 12 октомври две съботи от 14:00 ч Дигитално рисуване на герои от компютърни игри

Заедно с дизайнерите Петя Бонева и Николай Кръстев ще рисуваме дигитално любими герои от компютърни игри. Ще бъде провокирана дискусия за тендециите в гейминг индустрията. Какво е стрийминг на игри и какво представлява професията на стриймъра.
След първата среща, в продължение на една седмица, всеки от участниците, който е започнал своя творба, ще работи по нея самостоятелно. На втората среща ще бъдат довършени героите, дизайнерите ще кажат своите препоръки и съвети към участниците. Ще се говори за дисциплината, търпението и постоянството в изкуството. Специално внимание ще обърнем на процеса на стимулиране на творческо вдъхновение. Събитието ще завърши с презентиране и обсъждане на създадените герои.

Линк към Фейсбук събитието по Дигитално рисуване

6 октомври неделя от 14:00 ч Момичетата също програмират

Поканили сме нашата любима учителка по програмиране Сюзан Феимова, за да си поговорим за нейния личен опит в сферата на информационните технологии. Тя ще разкаже как информатиката променя бъдещето на момичетата, които се насочват към дигиталните професии и доколко жените са равноправни и същевременно удовлетворени да работят в тази област.

Петя Бонева е изключително успешна млада дама, дизайнер на свободна практика, работила повече от 7 години в гейминг индустрията. Тя ще разкаже за своята работа, как компютърните игри я вдъхновяват да започне собствена кариера в сферата на дигиталното рисуване. Как това и дава свобода за творческа изява и я прави независима.

Линк къв Фейсбук събитието Момичетата също програмират

19 октомври събота от 11:00 ч Програмирането като страст или програмирането като професия

Каним младежите на среща с програмист в иновативен стартъп, успял сам да изучи основните програмни езици докато работи в друга сфера и ученик – национален състезател по информатика, открил своята страст още на 11 годишна възраст. Те ще разкажат какво ги вдъхновява в програмирането, и кое е забавното. Как са открили своята страст и как успяват да я поддържат.

Поканили сме и човек на изкуството – художник в дигиталната сфера, за да провокираме дискусия: Има ли място за творчество при програмистите? Трябва ли да подхранваме страстта? Кое прави програмирането забавно? Къде е всъщност забавлението? Има ли бъдеще програмирането или изкуствения интелект ще извършва изцяло тази дейност след време? Ще търсим приликите в работния процес на артиста и на програмиста, как всеки организира времето си. Търси ли вдъхновение? Изкуство ли е програмирането всъщност?

Линк към Фейсбук събитието Програмирането като страст или програмирането като професия

Вход за всички събития: свободен

Необходима е регистрация тук

Инициативата „Европейска седмица на програмирането“ се ражда през 2013 г. по идея на екипа в кабинета на тогавашния комисар на Европейския съюз по Дигиталните технологии Нели Круз и подкрепена от Европейската комисия. През 2019 г. Европейската седмицата на програмирането ще се проведе от 5 до 20 октомври.

Събитията се осъществяват благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Startup Factory превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни за деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси. След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат.

Вече имаме първите успешни истории на завършили ученици, които започнаха работа в ИТ компании на начално ниво.