fbpx

Днес почти всяки ученик притежава смартфон, с който снима себе си, приятелите си, домашните си любимци, света наоколо. Ежедневно публикува снимки в социалните мрежи, като очаква многобройни лайкове. Така фотографията стана част от живота и на децата. Снимат, обсъждат, учат се да бъдат перфектни в детайла.

Курсът по фотография за ученици има за цел да развие творческото мислене на децата, като придобият умения да виждат фотографска сцена във всяка една ситуация. Формирането на естетически усет и базови компетенции за софтуерна обработка на снимки са част от стойността на обучението.

В непринудена обстановка с много практически примери и забавни истории, лекторът Николай Ковачев ще запознае курсистите с цифровата фотография, ще им помогне да придобият усета да подбират правилните настройки за постигане на въздействащи снимки. Курсът ще оползотвори част от времето на децата през лятото и ще даде импулс за бъдещи занимания в сфери като дизайн и изкуство. Без значение дали искат да се развиват като фотографи или фотографията им е само хоби, учениците ще станат по-креативни и организирани.

Курсът е насочен към ученици над 12 годишна възраст. Ще бъде разделен на теоретична и практична част, последвана от дискусии на индивидуалните резултати и снимки.

За да обърнем внимание на всеки участник, курсът ще е в група с максимум 12 човека

Необходимо е децата да носят своя фотоапарат, но ако не притежават такъв и техния модерен смартфон ще бъде достатъчен, за да могат да участват ефективно в курса.

Цена: 60 лв

Лектор: Николай Ковачев
Занимава се с фотография от 1998 г.
Води курсове по пейзажна фотография към PhotoSchool, както уъркшопове и мастеркласове.
Гост лектор в различни форуми, пленери и семинари. Има няколко самостоятелни изложби и участва в много други. Николай Ковачев е един от най-добрите фотографи на пейзажи в България, като снимките му се радват на признанието и възхищението на огромна аудитория.

Програма

Курсът е интензивен и ще се провежда всеки ден в продължение на една седмица от 1 до 5 юли, от 10.00 до 12.00ч.

Понеделник 1 юли: Запознаване с курсистите, представяне на портфолио на Николай Ковачев. Видове фотоапарати, устройство и принцип на работа. Работа с фотоапарата, автоматични и творчески режими.

Вторник 2 юли: Композиция, ракурс, златно сечение, акцентиране върху обект. Светлина, сенки, цветова хармония. Фотография на градския пейзаж. Пейзажна и туристическа фотография. Мобилна фотография. Предварително композиране на кадъра. Вградени инструменти във фотоапарата.

Сряда 3 юли: Практично занятие на открито в град Русе. Упражнения в града – архитектура, пейзаж, портрет.

Четвъртък 4 юли: Дискусия, разбор и критика на заснетите кадри. Софтуер за обработка на снимки на компютър. Приложения за смартфон и важни безплатни инструменти. Дефиниране на задачи за работа вкъщи.

Петък 5 юли: Разглеждане на обработените снимки със софтуерни инструменти. Допълнителни възможности – ефекти, колажи и използване на изображенията за маркетингови материали. Обобщение на наученото и предложение как учениците да използват знанията, за да продължат развитието си в областта на фотографското изкуство.

Курсът ще приключи с изложба в 19 ч в петък. Всеки от участниците ще подбере трите си най-хубави снимки, направени по време на обучението, които ще покаже на своите родители и приятели.

 

Записването за курса можете да направите тук до 27 юни За въпроси можете да се обадите на телефон 0888 79 66 73. Мястото на провеждане е споделеното работно пространство на Startup Factory – гр. Русе, ул. Цар Калоян 10, ет. 4. 

 


След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Startup Fasctory превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни на деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси. След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат. Вече имаме първите успешни истории на завършили ученици, които започнаха работа в ИТ компании на начално ниво.