fbpx
Сподели и помогни на добрите примери и полезната информация да се разпространят:

Представяме ви Десислав Петров – лицето на една от новите дигитални професии. Софтуерен разработчик в стартъп компанията Recheck.io. Обича автомобилите и смята, че децентрализираните технологиите ще стоят зад много от бъдещите технологични иновации.

В работата си основно използва JavaScript за бекенд, HTML и CSS за фронтенд, Solidity за така наречените „умни“ договори. Всичко, което е научил, е или чрез различни онлайн курсове или в процеса на работа във фирмата.

Кога се запали по програмирането? Разкажи ни повече.

Първият ми досег с програмиране беше с езика Паскал около 5ти клас. В Центъра за ученическо техническо и научно творчество – Русе. Нямам особени спомени, освен че правихме програма, която да изкарва всички възможни комбинации на играта 6/49. Бяха около 13 млн и още го помня 🙂

След това до 4-5 ти курс в университета (УАСГ) нямах общо с програмирането. Тогава бях специалност Геодезия и специализирах картография. Имахме дисциплина в която изучавахме WEB картографирането, която ми хареса. Дори дипломната ми работа беше изработка на WEB карта върху основата на Google Maps.

Вярвайте ми, стоте национални исторически обекта са доста повече от 100

Последната и решаваща среща беше пролетта на 2017 г. Бях се записал за безплатен курс по основи на програмирането, организиран от СофтУни и провеждан в залите на РУ. Тогава, макар и да бях се записал на шега и повече за уплътняване на времето, благодарение от една страна на Светлин Наков и СофтУни , и на лектора ми по време на безплатните курсове Асен Николов, се запалих.

Когато човек усети тръпката от това да напише нещо и то да оживее пред очите му няма как да не се запали 🙂

Занимаваш се с блокчейн. Сподели ни нещо интересно и на достъпен език за работата си.

Блокчейн, макар и да е на повече от 10 години, тепърва започва да навлиза в истинският си разцвет. Тук е хубаво да кажа и че блокчейн не е биткойн.

Новите дигитални професии: среща с програмиста Десислав Петров

Блокчейн е технологията, която е използвана за създаването на биткойн, етериум и другите виртуални валути. Но всъщност е много повече от това. На хората, които не са запознати с блокчейн, бих казал прочетете малко – това е бъдещето.

Блокчейн технологиите ще стоят зад много от бъдещите технологични иновации. Няма да ме учуди в един момент да замени до голяма степен и личните карти и паспорти.

Хубавото тук е, че използвана мъдро технологията, има шанс да промени света ни към по-добро. Посредством ограничаване влиянието на технологичните гиганти.Например чрез намаляване достъпа до информацията, до която те имат достъп, без изричното ни знание и разрешение.

Казано просто: имаше златна треска, после нефта, който наричаха черно злато, а сега в 21 век информацията е новото злато.

Ако разбирате GDPR и правата, които дава, на обикновения човек, то блокчейн технологията има потенциала да стане GDPR на стероиди без бюрократщината.

Има ли голяма цел, към която се стремиш? Нещо вълнуващо и смело…

Цели много, и в личен, и в професионален план и действам по въпроса да успея да реализирам повечето от тях.

Но нещо вълнуващо и смело е да скоча с парашут и да посетя Индия 🙂

А професионално да натрупам достатъчно опит, знания и умения за ръководеното на проекти.

Новите дигитални професии: среща с програмиста Десислав Петров

Какви са твоите наблюдения, интересуват ли се младите хора от технологии и по-специално децентрализирани технологии?

От технологии бих казал да.

Все пак много млади хора още от деца са имали компютри и телефони и технологиите са просто част от живота.

По трудно е да намериш човек който да живее без тях, отколкото с тях.

За децентрализираните технологии бих казал, че все още не са толкова популярни за масите, но и това ще се промени.

Надявам се обаче и повече хора да осъзнават не само ползите, но и минусите на различните технологии и по-специално да не предоставят излишно лични данни на съмнителни услуги.

Какви умения са нужни, за да си успешен в сферата на новите децентрализирани технологии?

Не мисля че има специфични умения за децентрализираните технологии.

По-скоро тук нещата се припокриват с уменията, необходими за един успешен програмист – умение да учи постоянно нови неща, да може да търси ефективно информация, да има логическо и абстрактно мислене, да има поглед и над малките детайли, упоритост и умение да се радва на всекидневните малки победи, над кода, както и много други.

Новите дигитални професии: среща с програмиста Десислав Петров

Можеш ли да предположиш как ще се развива дигиталния свят в бъдещето?

Ох, трудно е човек да предположи как ще се развият нещата… има толкова много променливи в това уравнение.

Едно е сигурно: дигитализацията няма как да спре и ще навлиза във все повече сфери.

Благодарение на автоматизация, развитието на изкуствения интелект и децентрализираните технологии, всичко ще се развива с все по-бързи темпове и хората ще трябва да се напасват в променящата се среда.

Но сигурното е, че човек, ако не друго, то може да се адаптира сравнително лесно.

Смяташ ли, че в България младите могат да развиват потенциала си? Какви са твоите съвети към тях?

С желание всеки навсякъде може да развива потенциала си.

Да, в едни случай е по-лесно от други, но не са една или две историите за деца, които вървят с километри, за да отидат на училище или за да получат достъп до интернет.

Моят основен съвет е: не се отказвайте въпреки трудностите!

През последните години в България все повече се развива IT сектора и основното необходимо нещо за развитие е желание и постоянство.

Десислав Петров

Някакво послание?

А като послание бих казал следното – не забравяйте, че освен online (социални мрежи) хората имат нужда от комуникация и offline (на живо), а умението да си комуникативен и да можеш лесно да работиш в екип се цени във всички професионални сфери.

––

Ако и вие желаете да развиете своите дигитални умения, разгледайте актуалнити ни обучения тук

Още за децентрализираните технологии следете в специализираната ни страница БЛОКЧЕЙН.


След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Стартъп Фектъри превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици.

Целта ни е да направим новите технологии достъпни и атрактивни за още по-широка аудитория.

Една относително млада и тепърва еволюираща технология, в която ние от Startup Factory вярваме, е БЛОКЧЕЙН. Горди сме да заявим, че започнахме да работим с блокчейн стартъпи още от 2016.  Причината, поради която смятаме, че децентрализираните технологии ще трансформират из основи съвременния свят, е прозрачността и страхотните хора, които се опитват да направят света по-добър чрез блокчейн. 

Прочетете още: Стартира първото по рода си блокчейн решение в полза на българския бизнес