fbpx
Share

Няма идеална рецепта при търсене на инвестиция за стартиращ бизнес, но има някои добри подходи, които могат да намалят грешките. Вижте десетте най-добри практики, които експертите от водещия световен акселератор Techstars споделят.

1. Личните отношения имат значение.

Отношенията, които сте развили с инвеститора, са тези които имат най-голямо значение за вашия бизнес. Вероятно е да работите с инвеститора поне 3, 5 или 10+ години, така че уверете се, че може да му се доверите и да разчитате на неговата подкрепа в трудни времена.

2. Намерете правилния инвеститор.

В продължение на точка 1, намирането на правилния инвеститор ще ви коства сериозно проучване. Важно е да проверите отношенията на инвеститора с компании, в които вече има участие, да разговаряте с техни представители, да проучите репутацията, която инвеститора има на пазара и да решите какъв тип инвеститор ви е нужен, за да успеете.

3. Необходимо е време.

Много предприемачи подценяват времето, което ще им е необходимо за привличане на инвестиция. Вероятно сте чували за някой, който е успял за седмица или месец. Това може и да е вярно, но може и да не е. Най-вероятно времето, което ще е необходимо на вас, ще бъде по-дълго. Подгответе компанията си да има ресурси за по-дълъг процес.

4. Слушайте внимателно, не пожелателно.

Съществува риск предприемачите да чуят това, което искат да чуят, а не това което инвеститорите реално им казват. Обикновено това става, когато не слушат внимателно и не задават уточняващи въпроси. Слушайте внимателно.

5. Не преувеличавайте инвеститорския интерес.

Докато страхът от пропускане на възможността съществува в света на инвеститорите, то създаването на фалшив такъв или заблуждаването на инвеститора, че някой друг се интересува от компанията, може негативно да повлияе на намеренията му за инвестиция сега или на по-късен етап. Не го правете.

6. Уверете се, че сте на една страница.

От изключително важно значение е да се обсъдят условията в договора с инвеститора, както и да се уточни че и двете страни ги разбират по един и същ начин. Обсъдете детайлите, за да сте сигурни че сте на една страница.

7. Не правете двете неща едновременно.

Търсенето на инвестиция ще отнеме цялото ви време и енергия. Ако изберете да се занимавате с фъндрейзинг, това вероятно ще бъде всичко, което правите и затова е добре да имате екип, който да се грижи за развитието на бизнеса и всичко останало. Човекът търсещ инвестиции не може и не трябва да прави двете неща едновременно.

8. Подгответе своя pitch.

Разработете презентация в различни варианти, за ползване при различни случаи. Подгответе силно маркетингово послание. И помнете: вие познавате компанията най-добре! Разкажете историята ѝ.

9. Не пресичайте границата.

Трябва да знаете кога да спрете при преговорите с инвеститор. Подгответе план Б.

10. Доверете се на интуицията си.

В края на деня, това е вашата компания и вие ще решите кое е най-добро за нея и за развитието ѝ.

💡От момента на регистрирането си през 2015 година сдружение Startup Factory се стреми да развива ключови дигитални умения, както на ученици, така и на възрастни, осъзнали необходимостта от цифрови компетенции в 21 век. Амбицията на екипа ни е да привличаме хора с общи интереси и цели в управлението на бизнес и споделянето на знания и ноу-хау. И вярваме, че постигането на тези наши цели са единственият логичен път за изграждане на мислещо и проактивно общество.

Вижте още: 7 видео курса за развитие на успешен стартъп

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Подобни статии

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.