fbpx

Дванадесетокласникът от МГ „Баба Тонка“ Русе Виктор Кожухаров успя да завоюва златен медал от престижното международно състезание по информатика Romanain Masters of Informatics.

8-мото издание на състезанието се проведе от 2 до 4 декември изцяло онлайн. Участваха над 200 състезатели от 14 държави. Сред тях традиционно силните представители на Русия и Украйна.

От България се явиха рекордните 12 отбора, като състезателите завоюваха 2 златни, 4 сребърни и 11 бронзови медала.

Състезателите от русенската математическа гимназия се представиха отлично. Виктор Кожухаров е един от двамата българи със златни медали, а Биляна Инджева успя да спечели бронзов медал.

Ръководителка на състезателите в Русе е преподавателката от Русенски университет доц. д-р Пламенка Христова.

Лекторката по програмиране в Startup Factory Сюзан Феимова е първата учителка на Виктор по информатика. Тя запалва в него интереса към състезателното програмиране и го мотивира да участва в олимпиади и състезания.

Програмирането е най-голямата страст на Виктор и до днес. Член на младежкия национален отбор по информатика през 2017 и 2018г, и на националния отбор на България през 2019. Има десетки медали от национални и международни състезания по математика и информатика. През 2018г завоюва отново златен медал на Европейската младежка олимпиада по информатика, както и на Балканската олимпиада същото лято.

През последните месеци Виктор се подготвя за кандидатстване в университет. Мечтае да учи компютърни науки в Университета в Оксфорд, Великобритания или в Масачузетския технологичен институт в САЩ.

Казва, че програмирането за него е удоволствие и не пропуска възможност да участва във всички състезания, които се организират онлайн, дори и само тренировъчно.

Сподели с приятели