fbpx

Пътят на развитие на Startup Factory

НАШАТА ИСТОРИЯ

9

Години активна дейност

103

Проведени събития и обучения

3 311

Участници в събития и хакатони

307

Разработени прототипа и проекта

КОИ СМЕ НИЕ?

Startup Factory е сдружение в обществена полза, създадено през март 2015 от група млади предприемачи, работещи в ИТ сектора.

Това, което обединява всички, е готовността ни да подкрепяме хората, желаещи да развиват своите дигитални умения и да стартират свой собствен бизнес.

РАЗВИТИЕ

НАЧАЛОТО

Startup Factory Team
^
Март 2015

Учредяване на организацията – март 2015 година.

Инициатор: Емилиян Енев
Учредители: предприемачи, работещи в ИТ сектора

В ядрото на екипа са Вихрен Ганев, Мартин Панайотов, Калоян Цветков и Ивайло Шолеков. Това, което обединява всички, е готовността им да подкрепят хората, желаещи да развиват дигиталните си умения и да стартират свой собствен бизнес.

^
2015

Първото споделено работно пространство в Русе

През март 2015 година Startup Factory отваря първото споделено работно пространство в Русе, което затвори врати след повече от 8 години активно ползване. От 1 януари 2024 г. дейността на сдружението премина изцяло онлайн.

^
28 март 2015

Официално откриване на коуъркинга

На 28 март 2015 е официалното откриване на коуъркинга със събитието „Как да финансирам моя стартиращ бизнес?“

Следват множество събития, дискусии, демонстрации, гейминг турнир за настолни игри – „Бизнесът в игрите и игрите в бизнеса“, поредица тематични събития Biz Factory, които представят успешни истории на бизнес начинания, семинари, уроци на различни теми от ИТ света, презентации и неформални срещи. Започват безплатните курсове по програмиране.

СТАНИ И ТИ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА
STARTUP FACTORY

Summer party 2023
Summer party 2023
Академия Моята първа стартъп идея
Академия Моята първа стартъп идея

РАЗВИТИЕ

ИНОВАТОРИ

TeenHack Ruse 2022 - хакатон за ученици
^
29 - 31 май 2015

Hack Ruse 2015

Hack Ruse 2015 – първият хакатон в Русе се провежда съвместно с Русенски Университет от 29 до 31 май 2015 година. Мотото на хакатона „Приложение за русенци и бизнеса в града“ демонстрира целта на инициативата – създаване на софтуерен продукт, който решава проблем на града или прави живота на русенци по-лесен и по-удобен. Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града. Вижте награждаването.

^
6-8 ноември 2015 година
Ruse Hack v 2.0

Втори хакатон в Русе – 6-8 ноември, 2015 година. Темата на Ruse Hack v 2.0 e „Приложение за работа с външни данни“. За пръв път се отделя специално внимание на учениците, като те участват в отделно направление и се състезават помежду си – Ruse Hack Juniors. Награждаване.

Startup Factory Team
^
26 март 2016 година
Startup Factory на 1 годинка!

На 26 март 2016 г. Startup Factory отбелязва първия си рожден ден с коктейл и румънски гости. Провежда се дискусионен панел за ИТ сектора и предприемаческата екосистема в Румъния и столицата Букурещ. Събитието поставя началото на серия от българо-румънски срещи за взаимно опознаване, търсене на сътрудничество, стартиране на партньорства и съвместни проекти.

^
юни – декември 2016 година
Работилница за
дигитални умения

За първи път проект „Работилница за дигитални умения“ се осъществява през юни – декември 2016 – серия от тематични курсове, уъркшопи, демонстрации и менторски сесии, които са насочени към развитие на дигиталните и техническите умения на русенци.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.

РАЗВИТИЕ

АМБИЦИОЗНИ ПРОЕКТИ

Сюзан Феимова участници курсове Стартъп Фектъри
^
май 2016 до октомври 2017

CODE4TECH

Сред най-амбициозните проекти през следващите години е национална серия от хакатони CODE4TECH – състезания по програмиране в големите градове на България: Шумен, Хасково, Велико Търново, Варна и други. Поредицата състезания се провеждат от май 2016 до октомври 2017.

^
2018 година
Startup Basics

Програма „Startup Basics“ се провежда през 2018 и е първата интензивна едномесечна програма на Startup Factory за изграждане на стартъп стратегия на база на утвърдени методологии за стартиране на бизнес.

^
юли до ноември 2018 година
Нови технологии и
приложението им в града

Проект „Новите технологии и приложението им в града“ се провежда от юли до ноември 2018, в рамките на който за пръв път в Русе се представят възможностите и областите на приложение на блокчейн технологията в реалния живот.

^
септември-декември 2019 година
Жените в дигиталния свят

Проект „Жените в дигиталния свят“ се провежда септември-декември 2019, като с него за пръв път се поставя фокус върху развитието на дигиталните умения на дамите в Русе.

Сюзан Феимова участници курсове Стартъп Фектъри
^
октомври 2019, септември 2020, октомври 2023 г.

Meet and code

По време на Европейската седмица на програмирането през октомври 2019, септември 2020 и октомври 2023г. Startup Factory участва в  инициативата „Запознайте се и програмирайте“ със серия от мотивиращи събития за деца и младежи в дигиталната сфера.

Уъркшоп изкуствен интелект
Ани и Дидо от Хабитати
Уъркшоп изкуствен интелект

РАЗВИТИЕ

АКТИВНА ДЕЙНОСТ

Summer party 2023
^
септември 2020 – юни 2021 година
^
януари-март 2021 година
^
юни 2021 година
Къщата на гражданските организации в Русе

От юни 2021 година Startup Factory предоставя услуги в подкрепа на НПО – фондации, сдружения, спортни клубове и федерации, читалища и настоятелства към детски градини и училища, както и на граждански активни хора от Русе и помещава в споделеното си пространство вече и Къщата на гражданските организации в Русе.

^
октомври 2021 до юли 2023 година

Третото и четвъртото издание на програмата за „Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“ се провеждат през следващите 2 години от октомври 2021 до юли 2023.

Startup Factory с Украинци в Русе
Конференция: Блокчейн и реалният свят – къде ще се срещнат?
^
февруари-март 2022 година

Пре-акселераторска програма Стартирай бизнес в променящия се свят

^
май 2022 година
Подкрепа на украинци в Русе

От май 2022 г. сдружението оказва подкрепа на украинци в Русе, организира обучение по български език, както и предоставя допълнителна помощ при адаптирането на бежанците в града.

^
12 май 2022 година
Блокчейн и бъдещето
на публичния сектор

Първата инициатива в България за представяне на възможностите на децентрализираните технологии като катализатор за трансформация и модернизация на публичния сектор, Конференцията Блокчейн и бъдещето на публичния сектор, се организира от Startup Factory в партньорство с Посолството на Франция и Френският институт в София на 12 май, 2022 г.

^
февруари-март 2023 година

Програма за предприемачи на ранен етап Startup Booster

^
15 май 2023 година

Дискусия „Как изкуственият интелект ще промени живота ни?“ начало на серията от събития и обучения в областта на AI.

Седмиците на дигиталното изкуство и нови технологии се проведоха за втора поредна година в Русе
Replication Challenge: 5 социални проекта ще променят бъдещето на България
^
9-10 септември 2023 година

„Ловци на фалшиви новини“ – интерактивна среща с журналисти в Русе с участието на журналистите Кристиян Юлзари и Мартин Димитров. Запис на срещата.

^
октомври 2023 година

Единственото в България обучение за възпроизвеждане на социални идеи Replication Challenge, организирана в партньорство с Посолството на Франция в България и френската организация Snowball Effect.

^
март 2024

Стартират серия инициативи за подобряване уменията в областта на информационната сигурност.

Свободни ресурси и видео обучения на тема киберсигурност.

^
WE KEEP GOING!

ВЕЧЕ 9 ГОДИНИ РАЗВИВАМЕ ВАШИТЕ УМЕНИЯ. ЗАЕДНО ГРАДИМ ПОДКРЕПЯЩА ОБЩНОСТ

През изминалите години успяхме да помогнем на стотици младежи от Русе да направят първите си стъпки в различни дигитални науки; десетки служители, фрийлансъри и стартиращи предприемачи от цялата страна да развият своите цифрови и бизнес умения; граждански активни хора от региона да регистрират своите НПО организации, за да формализират борбата си за смислени каузи.

СТАНИ И ТИ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА
STARTUP FACTORY