fbpx
Share

Седмиците на дигиталното изкуство и нови технологии се проведоха в Русе от 3 до 20 юли 2023 г. и предложиха на местната общественост серия от безплатни обучения, лекции и работилници в ИТ сферата.

Програмата на Седмиците на дигиталното изкуство и нови технологии включи две летни академии за младежи, както и практически лекции за работа с изкуствен интелект за хора от всякакви възрасти.

Академията „Създаване на дигитално съдържание за популярните платформи“ се води от Никола Илчев – един от водещите експерти в електронната търговия в България. Занятията се проведоха в офиса на Знаеш ли какво дишаш?

В рамките на 3 седмици тийнейджърите учиха как да създават, подготвят, записват и популяризират ютуб видеа и подкасти. В една от срещите дори се запознаха с истински ютубър  – Стан Събев, който отдели от времето си, за да разкаже интересни неща от своя опит.

Втората лятна академия „Да открием първата си стартъп идея“ бе проведена с лектор Емилиян Енев – предприемач в дигиталната сфера и председател на сдружение Startup Factory.

В рамките на 3-те седмици младежите работиха по своите стартъп проекти: * платформа за наемане на човек за разхождане на куче, * услуга за 3D модели, * производство на маршмелоу, * персонализирано монополи, * туристическа турове с летателен апарат, * общност за проучване и инвестиране в дигитални активи.

Всички се съгласиха, че това е само началото на техния предприемачески път, а основните takeaways, които си взеха от обучението бяха точно 5:

1. Да започнем с нашето ЗАЩО – точно и конкретно.
2. Fall in love with the problem, not with the solution.
3. Идеите са свободни. Изпълнението e злато.
4. Бързо експериментиране.
5. Enjoy the ride!!

Седмиците на дигиталното изкуство и нови технологии тази година бяха предназначение и за по-широка аудитория извън младежката.

За преподавателите, хората от бизнеса и от арт средите, администрацията и НПО сектора и всички отворени към новото, се организираха практически работилници в областта на изкуствения интелект.

Уъркшопът „Първи стъпки за работа с ChatGPT“ и серията лекции на тема „Изкуственият интелект – заплаха или възможност за изкуството“ запознаха участниците с най-популярния AI продукт ChatGPT, както и продуктите на арт пазара Midjourney и Stable diffusion.

Голямото лятно парти на общността на Startup Factory бе част от Седмиците на дигиталното изкуство и нови технологии. Виж акцентите във видеото, което направи Валентин Паскалев от finalframeproductions.com 👇

ОТЗИВИ ОТ УЧАСТНИЦИ В ОБУЧЕНИЯТА 

⭐⭐⭐⭐⭐

Обученията бяха много практични за професиите на бъдещето. Имахме възможност да се обогатим със знания като извлечем максимално, което да ни помогне за нашата работа и да ни дадат вдъхновение за неща, които е трудно да намерят в Гугъл. Обучението на Петя беше много солидно подплатено с важна теория, която беше проучена във всички аспекти на двете противоположни мнения. Това ни помогна да формираме мнението си като хора и да мислят критично, а не просто да се страхуваме от новото и как би могло да ни помогне. Трите лекции показаха нейния опит и беше толкова интересно, че бих посетила още лекции, които тя води. Обучението на Десислав Петров беше много добро за ChatGPT. Въпреки че го бях използвала вече научих някои нови неща и се видях с нови хора, което е много ценно за създаването на мрежа от контакти. Прекарах си добре и приятно. 🙂

⭐⭐⭐⭐⭐

Всичко беше страхотно! Чудесна организация!

⭐⭐⭐⭐⭐

Курсът Изкуственият интелект в изкуството. Лекторът успя да ме заинтригува с множество примери и демонстрации. Курсът е добре организиран. Препоръчвам го на всеки, който иска да разбере повече за Аrt изкуството и AI.

⭐⭐⭐⭐⭐

Обучението, което премина, беше изключително полезно и вдъхновяващо. Процесът беше добре структуриран. Лекторите бяха изключително компетентни и приветливи, което направи обучението още по-приятно! Също така, благодаря за прекрасната организация като цяло. Времето ми беше използвано максимално ефективно, а атмосферата беше приятелска и подкрепяща!

Similar articles

Организатор:

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

Партньори:

Ruse Free Spirit

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ е учредена на 15.11.2012г., с цел да осъществява дейности в обществена полза и да насърчава политики, които допринасят за развитието на гражданското общество, образованието, науката, културата и технологиите.

Фондацията е устойчива платформа за диалог и създаване на междусекторни партньорства, за иницииране и организиране на културни събития, за подкрепа на талантливи и изявени русенци, за привличане на средства за реализиране на иновативна и амбициозна културна програма, и за утвърждаване на културния етикет „Град на свободния дух“.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

ОСНОВЕН СПОНСОР 

euShipments.com

euShipments.com е компания, предоставяща решения за фулфилмънт и международни доставки ексклузивно за индустрията на електронната търговия.

През 2023 г. euShipments.com е призната от Financial Times за една от най-бързо развиващите се компании в Европа и е класирана на водеща позиция сред българските представители в списъка FT1000: Europe’s fastest-growing companies.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.