fbpx
Share

През последната година споделеното пространство на Startup Factory се превърна във важен център на украинската общност в Русе. Организацията предлага на бежанците подкрепа чрез различни обучителни курсове и тематични събития, както и съдейства във всяко отношение за адаптиране и включването им в живота на града.

Курсовете по български език и култура – едно успешно начинание

Обучението по български език и култура се оказа една от най-успешните и устойчиви инициативи за украинци.  Ценен опит,  който въведе децата и техните родители от Украйна в българския език и обичаи и им помогна да се адаптират по-лесно и да се включат активно в живота на града.

Тези занимания са специални, особено за децата от Украйна. Всяка седмица малчуганите посещават часовете по български език с детска емоция и любопитство. Благодарение на любовта и старанието на преподавателката Анастасия Назарова, също украинка, но живееща от години в България, тези малки ученици, под формата на игра, бързо усвояват разговорния български и опознават нашата култура. 

 

Party quest по случай 1 година от началото на курсовете по български език

За да отбележи годишнината, а също и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, екипът на Startup Factory, в партньорство със съмишленици, планира специално парти – викторина.

За събитието бяха подготвени забавни въпроси и логически задачи. Разбира се, на български език. Участниците в играта, както деца, така и техните майки, се справиха отлично с предизвикателствата и достигнаха до финала, където ги очакваха заслужени награди и сладки изненади.

Настроението беше чудесно, както ще видите от снимките. Всички се забавляваха и в същото време тестваха своите езикови умения.

Събитието се състоя в пекарна Хабитати в гр. Русе, собствениците на която са също активни в помощта към бежанците от самото начало на войната.

„Празникът беше отлична възможност да покажем още веднъж нашата подкрепа и гостоприемство към украинската общност в Русе.

Емилиян Енев

председател , Startup Factory

Обучение по дигитално рисуване за младежи от Украйна през цялата учебна година

Ръководител на тези курсове е преподавателката Красимира Балушева и ментор дигиталния артист Петя Бонева, а обучението се проведе в залите на Центъра за Научно и техническо творчество в Русе. Двете лекторки с много любов през тези 7 месеца помагаха на децата да развихрят въображението и креативността си в дигиталната сфера.

Една от участничките в тези курсове, е Лилия, 14-годишно момиче от Украйна. Тя показва впечатляващ талант, а рисунките й са ярки и въздействащи, както може сами да се уверите от снимките по-долу.

От този вид обучение има няколко ползи – насърчава креативността и изразителността на децата, като им предоставя инструментите и техниките, които са им необходими за дигиталното изкуство. Те имат възможност да споделят своите творби с широката публика и да бъдат открити и признати като таланти. Съвсем скоро Лили участва в конкурс, в който нейната група спечели обща награда. Това, бихме казали, е пример за успешна интеграция на децата в българската общност. 

С гордост следим напредъка на Лили и на всички други украински деца в курсовете по дигитално рисуване. Дипломите си за завършено обучение, участниците ще получат на 10 юни.

Курсове за украинки за придобиване на професионални умения

Участничките в курса по миглопластика вече стартират свои малки бизнеси. Това е вълнуваща стъпка за тях и признание за усилията, които вложиха в усвояването на нови знания и умения. А също и гордост за тяхната преподавателка, също от Украйна – Олга Панина, която вече 1 година предлага висококачествените си услуги на дамите в града и сама ни потърси, за да обучи и други нейни съгражданки.

Обучение по уеб програмиране

Курсът, който продължи два месеца, беше фокусиран върху основите на програмирането и разработката на уеб страници с използването на HTML и CSS. Ръководител бе уважаваната и много обичана от курсистите учителка Сюзан Феимова.

Групата включваше предимно украинци, живеещи в Русе – тийнейджъри, които проявяват интерес към програмирането, както и работещи жени, които виждат в дигиталните технологии добра възможност за развитие. Всички участници се справиха отлично и успяха да създадат и публикуват в интернет своите първи уеб страници на различни теми. Участниците се увериха сами, че програмирането е интересно, вълнуващо, забавно и изключително полезно занимание, което не е ограничено само за мъже. 

Екипът на Startup Factory поддържа контакт всяка седмица с над 20 украински бежанци

Организират се също културни мероприятия, които поне малко да разсеят мислите за войната. За това сме разказвали вече тук.

„Контактуваме лично, следим техните индивидуални нужди и предоставяме адаптирана подкрепа за всеки. За този период от повече от година сме се срещнали и сме помогнали на над 200 деца и родители от Украйна, които са живели за кратко или по-дълго в Русе.

Освен обученията, осигуряваме и консултации и съдействие за контакт и справка с институции, при търсене на работа и започване на училище. Организираме всеки месец неформални срещи на общността, посещения на музеи, концерти и изложби.“

Теодора Енева

програмен директор, Startup Factory

Работата с украинската общност в Русе се осъществява изключително в партньорства

Всички тези инициативи в помощ на украинските деца и техните родители в Русе се случват в партньорство с други организации на местно и национално равнище: Български фонд за жените, Фондация BCause, Фондацията Право на Детство, Сдружение Теосис, както и благодарение на индивидуалните дарители от конференцията RuseConf 2022 и множество независими физически лица.

Начало на много приятелства отвъд обучителната зала и формалните дейности

Опознаването на чуждата култура стана двустранен процес. Ние, българите, също научихме много за украинската култура, език и обичаи, което разшири и нашата перспектива. Станахме, като че ли, много по-толерантни и се научихме да приемаме различията.

Startup Factory с Украинци в Русе

Екипът на Startup Factory продължава да работи с децата и родителите им от Украйна и да ги включва във всички дейности на организацията и през лятото.

А всеки, който желае да се участва по някакъв начин или да помогне финансово, може да се свърже с нас, да направи дарение по сметката на сдружението BG98FINV91501216986261 (BGN) или чрез PayPal от този линк или през QR кода:

Дарения за украинци

Ако желаете да помогнете по друг начин или искате да получите повече информация, можете също да се свържете с нас на телефон: 0888 79 66 73 или чрез имейл: info@startupfactory.bg. 

Актуалните инициативи за украинци в Русе се обновяват текущо на специално създадената страница на сайта на сдружението.

🇺🇦 🕊️ 🇺🇦  🕊️ 🇺🇦  🕊️ 🇺🇦

Букет в цветовете на Украйна

Препоръчани публикации:

Startup Factory нетуъркинг парти

Общността на Startup Factory в Русе се събра на свежо нетуъркинг парти

Startup Factory нетуъркинг парти

Актуални инициативи за украинската общност в гр. Русе

Деца от Украйна учат български език. Как деца и родители от Украйна станаха част от общността на Startup Factory

Как деца и родители от Украйна станаха част от общността на Startup Factory

Партньори:

BCAUSE

Фондация BCause е експертна организация, признат лидер с над 25 годишен опит на национално и международно ниво (от 1995 г.), която насърчава хора, организации и общности да преобразяват живота, като развива дарителството и социалните инвестиции. Насочва дарителски ресурси и допринася за финансовото и организационно укрепване на гражданските организации и публични институции като училища, библиотеки и музеи.

Български фонд за Жените - Партньори на StartupFactory

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

Русе Конф

RuseConf е техническа конференция, част от IT Турнето – пътуващи из България конференции, инициирани от група ентусиасти. Изданието на събитието в Русе се организира с подкрепата на Русенски университет „Ангел Кънчев“ на 24 септември 2022 г.

Фондация Право на детство

Фондация Право на детство е неправителствена организация, чиято главна цел е да постави в центъра на публичното внимание грижата за опазване на правата на децата, като част от защитата на човешките права.

Сдружение Теосис

Сдружение ТЕОСИС работи в посока духовно развитие и личностно изграждане на децата и младежите в град Русе. Целта на екипа е да мотивира учениците за доброволчество и активно участие в обществото, да изгради житейски принципи и критерии, базирани на християнските истини. 
Организацията ангажира младите с каузи, значими за общността.

Хабитати лого

Хабитати  споделено пространство за любители на апетитни печива, фермерски продукти, ароматно кафе и крафт бира.

ул. „Добри Немиров“ 11 в гр. Русе.

Организатори:

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи от 2015 година за развитието на дигиталните умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на граждански активни личности, НПО, бежанци и стартиращи предприемачи да развият дейността си.