fbpx
Сподели и помогни на добрите примери и полезната информация да се разпространят:

От май месец при нас е шумно и забавно. В споделеното пространство на Startup Factory всеки четвъртък и събота нашите малки приятели от 🇺🇦 Украйна изучават български език и култура.

Разделени в две възрастови групи, децата и младежите учиха през цялото лято. Без да се оплакват, пристигат с раничката, весело изкачвайки стълбите до 4-тия етаж. Докато чакат хвърлят стреличките в мишената на дартс, окачена на стената пред стаята за обучение. Или пък играят с количките с дистанционно на батковците, работещи в споделеното работно пространство.

Какво учат най-малките ученици?

 

Ето част от тях, вижте какво учат (скролнете за още снимки):

🇺🇦 🕊️ 🇺🇦  🕊️ 🇺🇦  🕊️ 🇺🇦

Преподавателката Анастасия Назарова е също украинка, живееща от години в България. Всички деца се привързаха към нея, дори често ѝ носят подаръци. Маркерът, с който Настя пише по бялата дъска ѝ е ценен подарък от Маша – вече ученичка в Русенска гимназия.

Малките деца бързо усвояват материала под формата на забавни игри. Чуйте какви стихчета вече рецитира Захарий и трите най-малки деца се забавляват с темата за плодовете и зеленчуците, като играят на магазин.

А тук учим за плодовете:

Родителите сами инициираха уроци по български език и за тях. 

Въпреки, че в програмата не бяха планирани уроци за родитеите, те бяха активни и сформирахме още през лятото група и за тях. В момента две групи се обучават по два пъти в седмицата: напредналите в сряда и събота, а начинаещи – всеки вторник и събота. Вижте ги (скролнете снимката за още):

Заниманията по български език са само част от инициативите за украинци, които организирахме през последните месеци.

Младежите от Украйна също взеха участие в някои от обученията от Седмиците на дигиталното изкуство и технологии в началото на лятото, въпреки че тогава все още трудно говореха български език, но пък вече добре разбираха. Едно момиче рисува дигитално, младеж на 16 години прави стратегия за свой предприемачески проект, а няколко млади момичета се включиха в практически уъркшоп в областта на най-новите технологии в изкуството.

Приятелите ни украинци с голяма радост помогнаха за тържеството на Startup Factory през лятото. Гвоздеят на програмата бе впечатляващото шоу със сапунени балони (Crazy Bubble Show) на Алла и Ксения от Одеса.  Гости на празника бяха всички деца и родители от Украйна, с които екипът на сдружението контактува пряко. Вижте какво бе настроението във видеото, подготвено специално за нас от бесарабската българка Диана:

Посетихме заедно Русенската художествена галерия.

Разгледахме оригинални творби на един от най-известните художници на XX век – Салвадор Дали, както и колекция от снимки от големите проекти на Христо Явашев-Кристо и съпругата му Жан-Клод. Специални благодарности на ръководството на галерията за посрещането.

Виже снимки от посещението на изложбата през лятото (скролнете за още):

Насладихме се и на театрално-музикален спектакъл АРТИСТИ в ДЖАЗА.

„Джазът лекува, той е най-добрият доктор.“
Ал Жеро
„Джазът говори на езика на всички народи. Той е човешкият призив за достойнство – чут и осъществен по целия свят.“
Ди Ди Бриджуотър

Love is all that I can give to you

Love is more than just a game for two

Two in love can make it

Take my heart and please don’t break it

Love was made for me and you….

Frank Sinatra

Джаз концерт

Джазът е любов, а любовта няма ограничения и можеш да пътуваш от тук до луната само с една песен.

Вижте как завърши постановката във видеото, направено от най-емоцианалната дама от нашата компания – Алла:

И това са само част от инициативите, организирани за украинските деца и техните родители в Русе от екипа на сдружение Startup Factory с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и индивидуалните дарители от конференцията RuseConf 2022.

Работата ни по този проект стана повод за много приятелства и се разви далеч отвъд обучителната зала и планираните дейности.

Продължаваме с радост да работим с децата и родителите им от Украйна и да ги включваме във всички нашите дейности.

А всеки, който желае да се участва по някакъв начин или да помогне финансово, може да се свърже с нас, да направи дарение по сметката на сдружението BG98FINV91501216986261 (BGN) или чрез PayPal от този линк или през QR кода:

Дарения за украинци

Ако желаете да помогнете по друг начин или искате да получите повече информация, можете също да се свържете с нас на телефон: 0888 79 66 73 или чрез имейл: info@startupfactory.bg. 

Актуалните инициативи за украинци в Русе се обновяват текущо на специално създадената страница на сайта на сдружението.

🇺🇦 🕊️ 🇺🇦  🕊️ 🇺🇦  🕊️ 🇺🇦

Препоръчани публикации:

Startup Factory нетуъркинг парти

Общността на Startup Factory в Русе се събра на свежо нетуъркинг парти

Startup Factory нетуъркинг парти

Актуални инициативи за украинската общност в гр. Русе

Партньори:

Български фонд за Жените - Партньори на StartupFactory

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

Русе Конф

RuseConf е техническа конференция, част от IT Турнето – пътуващи из България конференции, инициирани от група ентусиасти. Изданието на събитието в Русе се организира с подкрепата на Русенски университет „Ангел Кънчев“ на 24 септември 2022 г.

Организатори:

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече седма година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса.