fbpx
Share

„Почти всеки проблем е вече решен от някой някъде. Предизвикателството на 21-ви век е да намериш какво работи и да го приложиш в по-голям мащаб!“

Бил Клинтън

Replication Challenge: 3-дневно обучение за възпроизвеждане на стартъп идеи със социално въздействие на местно ниво

От 6 до 8 октомври 2023 г. в китното селце Юстина, близо до Пловдив, се проведе единственото в България обучение за възпроизвеждане на социални идеи Replication Challenge.

Пълна информация за събитието виж тук ➤  3-дневно обучение за възпроизвеждане на стартъп идеи със социално въздействие на местно ниво.

В събитието се включиха 18 млади предприемачи от Русе, София, Благоевград и Тетевен. Участниците се запознаха с над 40 работещи идеи с кауза от други места по света и избраха от тях своя проект, който да развиват на местно ниво.

Replication Challenge - exhibition

Участниците се разделиха в 5 екипа и работиха по идеи за социални предприятия в областта на кръговата икономика чрез повторна употреба и поправка на предмети и инструменти; рециклиране на отпадъци и екологично земеделие; солидарност между поколенията; подпомагане на деца в домове; психично здраве.

Целта на инициативата бе да се даде възможност на младежите, които искат да променят света, да се свържат с предприемачи, които вече го правят и да повторят техните проекти на местно ниво.

Replicatoin Challenge

Събитието Replication challenge се проведе по модела на френската организация Snowball effect, чиято мисия е да мултиплицира доказано работещи бизнеси с положителен ефект върху обществото и околната среда по целия свят.

Нека не търсим въздействащи решения, те вече съществуват, трябва само да ги повторим!

Обучителите от Snowball effect: Юн-Джу Джий-Дюшатьоле и Грета Роси, заедно с менторът Емилиян Енев от Startup Factory, помогнаха на участниците да направят пазарно проучване и оценка на възможностите за възпроизвеждане на идеята, да оформят идеята си и да я представят пред журито.

Журито бе в състав:

1. Г-жа Саша Безуханова (инвеститор, основател на MOVE.BG и Българския център на жените в технологиите)
2. Г-жа Симона Стилиянова (Osnova, Zero Waste Sofia, BlackPeak Capital, посланик на Европейския съюз в областта на климата)
3. Г-н Ян Бидан (TELUS, училища Maple Bear).!

Replication Challenge екип от ментори, обучители, жури и организатори

Участниците дадоха най-доброто от себе си и в рамките само на 48 часа се родиха 5 обещаващи бизнес проекта с кауза:

Отбор RENT CYCLE, Ния Викторова, Виктория Танева, Емил Хайрумян, Кирил Камбитов и Никита Куцый, получиха 1-ва награда за проекта си за библиотека за вещи. Наградата е наставничество и подкрепа от French Tech Sofia, WWF Bulgaria и Ingotify. Презентация на проекта.

RENT CYCLE

Отбор SO CAFE – Social Sister Society, Виолина Дочева, Даниела Димитрова, Кристина Ронкова, Анна Билоус, получиха 2-ра награда за проекта си за солидарност между поколенията. Наградата наставничество и подкрепа предоставят CCI France Bulgarie и Open Coworking. Презентация на проекта.

SO CAFE

Отбор BEAN TO GREEN, Десислава Симеонова, Росен Симеонов, Ерин Сабриева, Рая Маркова, получиха 3-та награда за проекта си за рециклиране на отпадъци и екологично земеделие. Наставничество и подкрепа тиймът получава от Startup Factory. Презентация на проекта.

BEAN TO GREEN

Отборът CARE TO CREATE, Йоана Шопова, Симеон Антов и Вера Алтънова-Янева, представиха също страхотна идея за Общностен център за деца от домове, където да развиват артистични умения. Презентация на проекта CARE TO CREATE.

CARE TO CREATE

Отборът LOVE MENTAL YOU, Йоанна Стоянова и Любов Кръстева, работиха също много отдадено върху идея за повишаване на осведомеността за психичното здраве в училищата. Презентация на проекта LOVE MENTAL YOU.

LOVE MENTAL YOU

Церемонията по награждаването се проведе под патронажа на Министерството на външните работи на България. На събитието присъстваха посланикът на Франция в България Жоел Майер и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Награждаване

В своето обръщение към младите предприемачи, Мария Габриел пожела на всички участници:

Насърчавам ви винаги да поддържате своята страст и мотивация, за да донесете положителна социална промяна и да дадете решения на днешните предизвикателства. Бъдете смели, мислете нестандартно и не забравяйте, че всички идеи носят потенциала да се превърнат в успешни проекти“

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ предприемаческите си УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ С НАШИТЕ ВИДЕО КУРСОВЕ  » »

Видео курсове за развитие на дигитални и предприемачески умени

Виж нашите «Видео курсове» по актуални теми: изграждане на собствен сайт (WordPress), Software Quality Assurance, дигитален маркетинг, правни аспекти при стартиране на бизнес, зелена икономика, работа с инфлуенсъри, бизнес планиране (SWOT, Canvas, PEST), дигитално рисуване и др.

Събитието е финансирано по проект на Министерство на външните работи на Република Франция, а организаторите са Сдружение Startup Factory Русе, Посолството на Франция в България и френската организация Snowball Effect, която стои зад идеята за репликиране на вече съществуващи идеи със социално въздействие.

Партньори на инициативата са Фондация „Америка за България”, Содексо България (Pluxee), Френско-българската търговска и индустриална камара, La French Tech Sofia, Ingotify, Open Coworking spaces, WWF България, магазини „Зоя“ и Специализираният институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (ESFAM).

Replication Challenge в медиите

Успешни бизнес идеи с кауза търсят предприемачи да ги приложат в България.

OFFNews

Идеята е на френската организация Snowball Effect, чийто екип идва в България по покана на Френското посолство в София и сдружение Startup Factory.

Лидер.бг

Стартъп идеите, които ще бъдат представени, имат силна местна компонента и вече печеливш бизнес модел.

Forbes Bulgaria

Три проекта бяха наградени по инициативата Replication challenge: training for changemakers.

БТА

Подобни статии

Обучения по Дигитални умения по програма „DigComp 2.1“

Обучения по Дигитални умения по програма „DigComp 2.1“

Възползвайте се от най-актуалната възможност по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. на Агенцията по заетостта. Придобийте дигитални умения на базово ниво в съответствие с Европейската рамка – нива 1-2 от DigComp 2.1.

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.