fbpx
Share

Зорница Миткова, управляващ директор на Тийноватор, от пръв поглед впечатлява с неизчерпаема енергия и отдаденост към кауза, която би трябвало да е приоритет на всеки от нас – нашите деца.

От 2018 година насам пред очите ѝ са израснали – в пряк и преносен смисъл, стотици младежи в 10 и 11 клас от различни краища на България.

Извървявайки пътя на Тийноватор, всички те в различна степен са развили своите комуникационни умения и креативно мислене, открили са силните си страни и са опознали слабостите и страховете си.

Всички те са победители по своему и са олицетворение на упоритост, постоянство, отговорност. Тези така важни за успеха качества!

Затова нямаме съмнение, че всеки един тийноватор е стартирал много по-уверено своята лична и професионална реализация.

Най-ценните послания на Зорница са, че:

📜 независимо от произхода или средата, всичко е постижимо;

📜 нещата се решават не с мрънкане, а с действие, с проактивност, и често зад проблемите изникват бизнес решения;

📜 е важно да работим в екип и в общност, към която да връщаме това, което ни е дадено. Безспорно споделяна и от екипа, и от съмишлениците на Startup Factory ценност.

Постигнатото дотук от Зори и Тийноватор е показателно за това, че не само има смисъл от подобни каузи, но и че резултатът винаги си заслужава. А и едва ли има нещо по-важно от съвместната ни отговорност към децата и към това да дадем криле на едно по-осъзнато младо поколение предприемачи и граждански активни личности.

Екипът на Startup Factory благодари за гласуваното доверие да бъдем отново ментори на Клуба на Тийноватор в Русе.

Да спомогнем израстването на проактивни и по-чувствителни към социални каузи млади хора е чест и привилегия и напълно в синхрон с мисията и ценностите на сдружението!

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Зори, благодаря ти, че се съгласи на това интервю. С теб се се запознахме наскоро, свърза ни отворената покана за ментори в Тийноватор. Би ли ни разказала малко повече за себе си?

 

Здравейте, много благодаря за поканата.

Първо трябва да кажа, че Тийноватор ме запозна със Startup Factory още през 2020 година, когато Емо и Теди водиха като ментори клуба ни в Русе. А тази година се завръщат като ментори, заедно с Ани. Това са хубави връзки.

Аз съм управляващ директор на Тийноватор – националната програма, която свързва екипи от по 10 ученици с по двама ментори. Срещат се в продължение на осем месеца, за да изградят умения за екипна работа и да стигнат до реализацията на първия си стартъп.

На 36 години съм. Родом съм с майка от Бяла, Русенско и баща от Плевен, и съм завършила Математическата гимназия в Плевен. Израснала съм в едно плевенско село, откъдето е силната ми връзка със земята, природата и всичко невинно и истинско.

Завършила съм Връзки с обществеността и това отразява тъканта на моя талант – да свързвам хора и организации от различни величини, да предавам послания, да правя нещата разбираеми и достъпни, а сърцето ми е в изграждането на общности.

През годините съм работила като PR, маркетинг специалист, организатор на събития, специалист по брандиране на компаниите като работодатели. Работила съм в Икономедиа – групата зад Капитал и Дневник, събитията на Списание Едно, bTV, TimeHeroes и др.; както и за множество обществени каузи – като freelancer.

В Тийноватор успявам да свържа всички точки от професионалния си път до тук и го правя вече шест години.

Зорница Миткова

Както споменах, запознахме се във връзка с новия сезон на Тийноватор, но може би има хора, които не знаят какво е Тийноватор? Как би им го обяснила?

В Тийноватор помагаме на учениците в 10. и 11. клас да открият истинската си сила, да я приложат в рамките на екип.

Помагаме им да направят бизнес от хобито си, и да се научат, че нещата се решават не с мрънкане, а с действие, с проактивност, и често зад проблемите изникват бизнес решения.

Помагаме им да се ориентират какво искат от живота след училище, да разберат, че всичко е възможно, независимо от произхода, от вида училище, от семейното положение.

От другата страна – менторите получават безценната възможност да върнат стойност обратно към обществото, именно през младите хора. Да се “освежат” от техните идеи и енергия. Процесът е взаимен и удовлетворяващ.

Досега през програмата са минали около 1600 ученици и 170 ментори. А с новото, шесто поред издание, добавяме още 700 ученици и 90+ ментори.

Програмата е осем месеца и върви по специална учебна рамка с много практика и малко теория. Имаме две големи събития в София – можете да ги разгледате тук, защото снимките говорят най-добре.

Тийноватор

В интервю за нашия блог, Галин Стефанов от Varnapreneurs спомена, че е страхотно, че днешните младежи имат достъп до програми като Тийноватор. Това буквално им дава различен старт в живота и бизнеса. С какво, според теб, реално допринася Тийноватор? Променя ли мисленето на младежите или по-скоро е насочено към развитие на силните им страни без да се стреми да ги променя?

 

Имаме честта Галин да е един от благодетелите на Тийноватор и от хората, които вярват в нас и ни подкрепят.

Тийноватор определено променя младежите. Понякога благодарение на програмата разбират в какво са силни и в каква посока искат да поемат професионално. Т.е. променя изборите им занапред.

Променя манталитета им, че не е нужно да имаш връзки и богати родители, за да успееш.

Или пък ги побутва напред и засилва потенциала им.

 

➤ Вижте още: Галин Стефанов от Varnapreneurs: българинът е предприемчив и не е този образ описан от Алеко Константинов

Например Калоян Георгиев, който беше приет в Американския университет с пълна стипендия, и който между другото участва в благотворителното издание на Стани богат, посветено на Тийноватор.

Тийноватор показва на учениците, че не е нужно да са добри в абсолютно всичко, и много по-важно е да разберат силата на екипа. И в бъдеще да търсят силни екипи и да се включват в силни общности.

Отваря ги за света извън училището и семейството, прави ги по-чувствителни към социални каузи и по-готови да помагат, както на тях им се помага.

Развивайки силните страни на учениците, Тийноватор ги променя, защото вярват в себе си.

Мотото ни е “Силата е в мен”.

Тийноватор показва на учениците, че не е нужно да са добри в абсолютно всичко. Отваря ги за света извън училището и семейството, прави ги по-чувствителни към социални каузи и по-готови да помагат, както на тях им се помага.

Какво е усещането да работиш с младежи?

 

Прекрасно, вдъхновяващо, зареждащо – чувствам се късметлийка. И пожелавам всеки да се докосне до този Потенциал.

Искаме да дадем възможност на всеки младеж на тази възраст да намери себе си в Тийноватор и да усети приноса си към Цялото.

Как подбирате младежите, които да се включат в Тийноватор? Има ли някакъв тип кастинг или изисквате, например, мотивационно писмо?

 

Подборът е базиран изцяло на факта, че са влезли на сайта и са натиснали бутона Стани Тийноватор, и са попълнили формата за участие.

Единственото изискване е младежите да са в 10. или 11. клас. Не е нужно дори да искат да станат предприемачи.

Искаме да дадем възможност на всеки младеж на тази възраст да намери себе си в Тийноватор и да усети приноса си към Цялото.

Тийноватор

Има ли реализирана бизнес идея в Тийноватор? Имам предвид такава, която е работеща и към момента. И това ли е въобще целта на Тийноватор?

Веднага ще дам за пример Алекс с протеиновия сладолед IcePro.

Вижте това момче в интернет.

Това е пример за човек, който преследва мечтата си – победи третата година в Тийноватор. Влезе в Тийнвоатор 4, за да доразвие бизнеса си. А сега жъне много успехи и има бизнес партньори.

Продава сладоледа си на локации като София Тех Парк.

Влиза и като помощник ментор в шестата година на Тийноватор.

Ice pro

Коя е най-интересната или запомняща се бизнес идея, която са развивали участниците в Тийноватор?

 

Не мога да избера една, наистина.

Плюс това, това, което винаги гледам, е не самата идея и нейния потенциал за развитие на успех, а страстта, с която учениците я представят.

Всичко останало се гледа от журито от инвеститори на Финала.

Най-много обаче ме впечатлява, че всяка година се появяват идеи за поливане на стайните растения, докато не сме вкъщи; за платформи за намиране на стажове; за решения на проблемите с т.нар. бърза мода.

Тийноватор

Съкровищата са буквално по целия път на Тийноватор. Всяка седмична среща с менторите, всяка допълнителна лекция или уъркшоп, всяко качване на сцената пред 600 човека.

Много ми хареса описанието на един от отборите финалисти за учебната година 2022/2023 – HomeBox, които казват, че „Тийноватор е като пиратска карта – има много препятствия по пътя и съкровище на Финала“. С какви препятствия се сблъскват участниците и какво „съкровище“ ги очаква в края на пътя?

 

Това са героите, които спечелиха второ място на Тийнвоатор 5 – HomeBox Tea. Не сложна идея, но реализирана чудесно, с ясна визия и много желание.

Основното препятствие е свързано с продължителността на програмата – осем месеца, от октомври, до май. Това тества тяхната отговорност, постоянство, умение да удържат до Финала и да бачкат яко, за да представят бизнеса си по най-добрия начин.

Съкровищата са буквално по целия път на Тийноватор. Стига да искат да гребат с шепи от програмата – всяка седмична среща с менторите, всяка допълнителна лекция или уъркшоп, всяко качване на сцената пред 600 човека, за да си представят идеята.

Съкровището с главна буква обаче ще го опиша с прегръдката с менторите и отбора, когато слязат от сцената на Финалното състезание.

Безценно – защото знаят колко много труд стои зад нея и колко много пъти са избрали Тийноватор пред традиционните начини за прекарване на свободното време.

Зорница Миткова

Отговорност или титла е да си ментор? Как избирате хората, които да вдъхновяват младежите? И… правили ли сте грешки в избора си?

 

Първо е отговорност, после – титла.

Отговорността е първо при нашия екип – да подбере менторите, които ще се впуснат в приключението – всяка поредна година нов Отбор.

Избираме менторите най-вече според качествата на личността им, готовността да се заемат с тази отговорна задача и професионалния профил, като предприемаческите умения и бекграунд са голям плюс.

Грешки стават, разбира се. Справяме се с тях навреме.

 

Мотивацията на менторите, тяхното постоянство и издръжливост дават тона на целия клуб от ученици.

Teenovator

Къде грешат основно менторите в своята дейност?

 

Не знам дали да го нарека грешка, но ще кажа така:

Тяхната мотивация, постоянство и издръжливост дават тона на целия клуб от ученици, защото те гледат личния пример. Както и от способността им да минават през провала.

Teenovator

Любимият ми въпрос към проактивни и отдадени на различни каузи хора като теб е… защо правиш това, което правиш? Кое те мотивира, кое те надъхва?

 

Мотивира ме обратната връзка и реалният ефект на това, което правим.

Те са съществени и напълно достатъчни.

Но признанието към работата ни също ме стимулира и ме кара да не чувствам, че сме сами.

Говоря за подкрепата във всякаква форма.

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ и предприемачески УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA
Интервюто е  подготвено от Ана Тодорова и е част от поредицата срещи на екипа на сдружение Startup Factory с интересни и мотивиращи личности.

Ана Тодорова развива дигиталния маркетинг на организацията. Тя поддържа интернет страницата на Startup Factory, както и платформата с видео курсове, чийто създател е. Пише съдържание по разнообразни теми като децентрализирани технологии, зелена и кръгова икономика, емоционална интелигентност, лидерство и други.

Още от интервютата и публикациите на Ани, четете тук.

Подобни статии

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Всяка организация се нуждае от лидери, които да насочват, контролират и мотивират нейните служители и екипи. Но когато това лидерство стане токсично, може да има опустошителни последици за морала, производителността и дори здравето на служителите.

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Практиката показва, че в организации от всякакво естество, както в частния сектор, така и в публичната сфера, токсични лидери не липсват. Ако все още се колебаете дали вас ви ръководи такъв лидер, има една проста истина, която разкрива същността им – тези лидери винаги работят за себе си.

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.