fbpx
Share

Петя Маринова е един от най-верните поддръжници на общността на Startup Factory.

Разбираемо, запитахме се защо и какво я мотивира да посещава всички наши събития и обучения. А и не само нашите! Желанието ѝ да се развива и да надгражда знанията и компетенциите си, е видно за всеки, който я познава поне малко.

Освен наш поддръжник, Петя е и програмист по професия.

Макар това вече да не звучи като екзотика, по последни данни делът на заетите жени в IT сектора в България е малко под 29% – най-висок дял сред страните от ЕС.

Но дали е достатъчно, за да говорим за равни възможности?

Затова попитахме Петя трънлив ли е или не пътят на жените в IT сектора? Какви умения са необходими, за да се откроиш като специалист? Има ли и трябва ли да има край ученето? Каква е ролята на ментора и на вътрешния глас в процеса на себереализация?

Благодарим на Петя, че се съгласи да бъде част от нашата поредица интервюта.

Смисълът на нашата работа е да виждаме успехите на хората като нея – хората, които изграждат общността ни.

А обогатяването винаги е взаимно, защото всички се учим един от друг. Как да бъдем по-добри в работата си, как да вземаме правилните решения, как да комуникираме и дори как да бъдем смирени.

Всъщност, най-ценният урок, който можем да научим от Петя, е как да бъдем постоянни и упорити по пътя на собственото си развитие и успех.

Успехи и занапред, Петя!

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Петя, с теб се познаваме от курсовете и събитията на Startup Factory, които заедно посещаваме. Но би ли ни разказала нещо повече за себе си?

 

Здравейте, казвам се Петя Маринова, на 31 г.. Занимавам се професионално с разработка на софтуер от около 7 години.

Обичам да се присъединявам към общности с мотивирани хора и да помагам с всичко, което съм научила. Обичам да тренирам и да правя неща, които ме предизвикват, и да съм полезна на хората. Да споделям хубави неща за другите и добри каузи.

Петя Маринова

Какво специалност си завършила? Кое те насочи към нея и защо я избра?

Завърших бакалавър Компютърни Науки в Русенския университет. Наистина обичах още тогава света на Информационните технологии, но тогава нямаше толкова хубави курсове по програмиране, които да те дърпат нагоре с бързо темпо.

Когато записвах специалността не съм знаела, че ще имам толкова възможности за развитие. И дори и не подозирах, че ще имам шанса да дам своя принос с моите умения.

Трети курс попаднах на курс на gattaka за андроид и още тогава харесах програмния език Java. Малко по-късно кандидатствах за първите безплатни курсове на Startup Factory за Android. Беше труден приема, но ми дадоха шанс и от там започнах да виждам истинската професионална част на програмирането. Накрая на курса за Андроид получих интересна книга “Мисия ИТ кариера” за търсене на работа в ИТ индустрията и много добри съвети.

Записах след това в курса на Startup Factory за Java, с мотивирани лектори, които за кратко време ни показаха важни концепции, които помня и до днес.

И това беше само началото на пътя 🙂

Петя Маринова

Имала ли си ментор в професионалния си път? Мислиш ли, че е важно човек да има с кого да се посъветва или по-скоро да слуша единствено вътрешния си глас?

 

Едни от първите ми ментори бяха тимлидерите в първата ми компания Markovski.

В първия проект един от тях беше Ивайло. Често имаше задачи и най-важното, което показваше, е да се научиш на самостоятелност, защото в последствие това е много важно.

Разбира се винаги можех да уточня и дискутирам нещо, но самото решаване на задачите и борбата за решението ми показа че не трябва да зависиш от някого, да чакаш да ти помогне като му остане време. Трябва да поемеш отговорност над времето и изпълнението на задачата.

Другите ми ментори, от няколко други проекта ми показаха още важни неща, като това как трябва да си отстояваш позицията и ако имаш неописана задача, да изискваш това и да не правиш компромиси.

Всеки трябва да се старае да даде максимално качествено изпълнение и затова, колкото по-ясно е заданието толкова по-бързо и конкретно би било проверено от QA екипа и завършено.

Миналата година бях ментор/full-stack разработчик на два последователни хоби проекта от една дискорд общност. Там видях млади таланти, които тепърва се сблъскваха със задачи и самото организиране.

Със срещи няколко пъти седмично им помогнах да придобият това умение да работят в екип. Да вземат задачи и да ги решават възможно най-самостоятелно по agile план, с определени крайни срокове.

Така те направиха екипен проект, който в последствие показаха на работно интервю и впечатлиха работодателите да им дадат шанс, защото самата стъпка на екипна работа вече беше направена.

Как се чувстваш в света на информационните и комуникационните технологии (ИКТ)? Има ли пренебрежение към уменията ти, защото си жена или не усещаш подобно разделение?

 

Усещането да създаваш нови технологии или да откриваш нещо ново всеки ден е нещото, което харесвам. Срещам доста общности от мотивирани хора и смятам, че всичко е въпрос на правилния кръг от хора, с които ще се обградиш. Не всеки разбира хората, които обичат да се развиват след работа, но намериш ли правилната общност, която върви стремително нагоре, чувстваш, че трябва да работиш всеки ден и това е твоя път.

Относно разделението, защото сме жени – по-скоро зависи от конкретните хора, с които работиш и общуваш.

Когато намериш мястото, където си щастлив, няма особено значение и те оценяват като специалист.

Петя Маринова

Широкоразпространено е твърдението, че светът на ИКТ е „мъжки свят“. Какви умения са необходими за една жена, не просто да оцелее, а за да успее в него?

 

Фокусът не винаги трябва да е какви трудности имаме като жени, а какво бихме могли да допринесем с нашите качества и силни страни.

Има доста жени специалисти в общностите, които членувам и познавам доста които се доказват с много конкурентни умения и учат всеки ден за своята специализация и се грижат за здравето си за да постигнат Longevity или максимална продуктивност на ума и тялото си.

За мен уменията, които са нужни са адаптивност, контрол на емоциите, да знаеш подходящия момент, когато искаш да разрешиш конфликт, и разбира се умение да си отстояваш позицията, когато смяташ че си проучил нещата и си уверен.  Също така да питаш.  Често информацията не е достатъчно ясна, защото софтуерната разработка не може да бъде guessing, тоест да се основава на предположения, които би имал клиента, но не е уточнил.

Ето още интересни кариерни съвети на които попаднах наскоро.

Мъдри мисли

Ти посещаваш почти всички обучения на Startup Factory и следиш всякакви инициативи. Защо го правиш? Какво ти носи това?

 

Обученията на Startup Factory развиват ключови компетенции и са начина ми да се докосна до ново познание. Покрай различните курсове и събития изградих мрежа и с много познати и приятели. Това е безценно в нашия град и дава начало на добри идеи и колаборации.

Startup Factory е моят втори университет по предприемачество и всички нужни инвестирани знания, които всеки ден се отплащат с възможностите за развитие, които се появяват.

Сертификати

Знам, че записа най-новия онлайн курс на Startup Factory „Software Quality Assurance“ с лектор Даниел Ангелов. Би ли споделила мнението си за курса, за да помогнеш на онези, които все още се чудят дали ще им е от полза?

 

Познавам автора на курса Даниел като колега и професионалист, който винаги се е стремял да научи нещата чрез практика. В работата си винаги е търсил най-доброто решение. Той е пример, че с желание и увереност, можеш да придобиеш множество компетенции и да си конкурентен на пазара.

Видео курса за QA в платформата на Startup Factory много ме зарадва и повечето неща, които видях на курса ми служат чудесно за спестяване на време в разработването на REST APIs за бекенд.

В Postman уроците, които гледах са събрани знания от множество източници, за които иначе сам трябва да отделиш време и да ги проучиш. А така с удобството на видео курса ги гледаш в подходящо за теб време и многократно се връщаш, когато ти трябва нещо в работата, за да си го припомниш.

Има и много полезни уроци и за фронтенд тестване, с които можеш да спестиш време в ръчно тестване или да впечатлиш колеги със знанията си.

Автоматизирането все повече се налага като добра практика и да се пишат тестове винаги е важно, защото така избягваш съмнението, може да си написал код, който работи, но с теста да се замислиш, че си пропуснал някой случай и да спестиш време на QA екипа. Както и твоето време в последствие.

В някои фирми съм чувала дори, че спестяват от бюджета си за QA екип и има само програмисти. При тях се пишат много тестове и качеството на кода и архитектурно е много важно.

➤ Вижте още: Курс Software Quality Assurance [за начинаещи и напреднали]

Какво да очакваш от видео курса Software Quality Assurance

Както споменах в началото, ти подкрепяш с присъствието и участието си повечето събития, организирани от Startup Factory. Къде виждаш ползата от нашата общност?

 

Смятам че общността на Startup Factory е чудесна и дава шанс на младите таланти да опитат различни обучения и за кратко време да намерят своето призвание.

Лекторите ви са с дългогодишен професионален опит в бранша и често дават много ценни насоки. Често пъти едно такова обучение може да бъде крайъгълния камък на някое дете да се занимава с рисуване например или да направи първи стъпки в предприемаческата сфера.

Различните обучения, които си минал, могат да ти разширят кръгозора и можеш откликваш с различни интереси.

Харесват ми вашите инициативи, както и това, че подкрепяте много други компании, за да се развивате заедно.

Често едно обучение на Startup Factory може да бъде крайъгълния камък на някое дете да се занимава с рисуване например или да направи първи стъпки в предприемаческата сфера.

Петя Маринова

Говорихме си веднъж с теб, че непрекъснато записваме нови и нови курсове и все не ни остава време за всичко, което искаме да научим и свършим. Има ли и трябва ли да има край ученето?

 

Човек винаги трябва да е готов за новото и да посреща с желание всичко, което го развива.

Наскоро записах курс „Самоотбрана за жени“, който е много ценен за мен. Учат ни да сме смирени и едновременно с това как да реагираме в различни ситуации. Да не търсим конфликт, а да направим ефективен избор за ситуацията.

Ученето не спира след университетската степен или след работата от 9 до 5. То е всеки ден и носи възможности, които иначе не забелязваме в забързаното ни ежедневие.

Всеки ден се случва някакво ново събитие, онлайн или присъствено, някакъв нов шанс да видиш човек, посветил живота си в работа и развитие. Би могъл да чуеш нещо ново или вече утвърдено, както и директно да комуникираш с лектора. Това би ти дало знания, които са трупани с години от конкретния човек. Ще се запознаеш с нови хора в залата.

Време винаги може да се намери, стига да го блокираш по няколко пъти седмично за нещо, което харесваш.

Има толкова успешни българи, които случват толкова добри продукти, за които например Георги Ненов разказва и това ни показва колко още можем и всъщност границите, които си мислим, че имаме, са отвъд това, което сме си мислили че можем.

С консистентни действия придобиваме едно наслагване във времето в дългосрочен план.

Имаше една интересна формула по този въпрос за 1% principle, която бях научила от обучение по предприемачество на Емо Енев и смятам, че е много правилна.

Мъдри мисли

Спомням си още:

“Можеш още днес да направиш два пъти повече от планираното, стига да откликваш на възможностите и да действаш без да отлагаш. Да пуснеш продукт не от първо число на месеца, а днес. И да мислиш всеки ден за нови подобрения.” Хр. Стоилков, Фабрика Успех

“If the 9-5 grind isn’t making you jump out of bed in the morning, look for what does. Life’s way too short to spend it feeling stuck.”

Ще ви припомня един от принципите в евангелието на Матей (виж видео в Инстаграм): една малко по-голяма стъпка днес може да даде разлика в дългосрочен план. И следващата стъпка утре да е малко по-голяма, както и следващия ден. Така за 2-3 години, усилията могат да те доведат до значителни успехи. 

Ученето не спира след университетската степен или след работата от 9 до 5. То е всеки ден и носи възможности, които иначе не забелязваме в забързаното ни ежедневие.

Теди, Ани и Петя

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ и предприемачески УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA
Интервюто е  подготвено от Ана Тодорова и е част от поредицата срещи на екипа на сдружение Startup Factory с интересни и мотивиращи личности.

Ана Тодорова развива дигиталния маркетинг на организацията. Тя поддържа интернет страницата на Startup Factory, както и платформата с видео курсове, чийто създател е. Пише съдържание по разнообразни теми като децентрализирани технологии, зелена и кръгова икономика, емоционална интелигентност, лидерство и други.

Още от интервютата и публикациите на Ани, четете тук.

Similar articles

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стартиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.