fbpx
Share

Галин Стефанов е от личностите, убедени, че по естествен начин хората от една общност си помагат един на друг.

Това е и сред основните ценности, които интуитивно споделяме и в Startup Factory и затова смело можем да заявим, че, макар километрите между нас да не са малко, Галин е част и от нашата общност.

Като организация, насочена към развитие на дигитални и предприемачески умения, подобно на него вярваме, че именно „желанието да учат, да случват неща, да бъдат част от процеса на промяната“ е част от ДНК-то на проактивните хора, независимо дали се занимават с бизнес или социални каузи.

А да сме част от положителната промяна е във възможностите на всеки от нас.

Кои са другите отличителни характеристики на предприемача и предприемчив ли е българинът?

Нужна ли е колаборация между предприемаческата и академичната общност?

Какво значи да си успешен и колко важно е менторството за младите хора?

Това са само част от въпросите, на които Галин отговори. Екипът ни му благодари, че се включи в поредицата с интервюта!

Надяваме се, че ще намерим повод да обединим енергията си и в общи събития, полезни за предприемаческите общности на Русе и Варна!

Интервюто подготви: Ана Тодорова

Здравей, Галин, би ли се представил малко по-подробно на нашите читатели?

На 32 години съм, от Стара Загора, като през последните 6 години живея в гр. Варна.

Имам син на 7 години. Бакалавър съм по Компютърни науки от Великотърновския университет.

От 2012 година насам се занимавам с онлайн бизнес под различна форма. През 2018 със съдружника ми основахме Perfomalis – агенция за дигитален маркетинг с фокус affiliate marketing в сферата на igaming индустрията. За почти 5 години изградихме екип от близо 50 души и в края на 2021 година продадохме успешно на един от най-големите играчи в нашата индустрия.

През последната половин година съм ангажиран с развитието на Varnapreneurs и предприемаческата екосистема на гр. Варна.

Галин Стефанов

Започвам с неудобните въпроси… Родом си от Стара Загора, но си избрал да развиваш предприемаческата общност на Варна – няма ли Стара Загора по-голяма нужда от твоята експертиза и енергия?

Всеки град има нужда от предприемчиви хора, но както на всички е известно големите градове са притегателна силна за младите хора, които търсят разивитие и възможности.

Стара Загора не е малък град за мащабите на България, но за мен беше изключително трудно да остана там и причината поради, която се преместих беше агенцията ми за дигитален маркетинг.

Според мен един от основните проблеми на Стара Загора е липсата на силно развити университети, които да захранват града с млади хора, които след като завършат да останат и да създават семейства там. Липсват хората от 18 до 30 годишна възраст, защото след завършване на средното образование се преместват да учат в София, Пловдив, Варна, Велико Търново или чужбина и едва около 20-25% се връщат отново в Стара Загора.

Велико Търново е два пъти по-малък град от Стара Загора, но въпреки това има няколко университета, което го превръща в притегателен център за околността и е пълен с младежи.

Наскоро разбрах, че по време на пандемията и след нея вече се е оформила група от хора в Стара Загора, които също правят събития за хора от IT индустрията. Нещо което през 2016/2017 липсваше.

Пандемията даде тласък на хората, които могат да работят дистанционно да се върнат в Стара Загора.

Кой е най-трудният урок, който си научил като предприемач? На какво те научи?

Да се смиряваш, да се адаптираш, да не съдиш.

В живота и в бизнеса нищо не е само черно или само бяло, има много нюанси и най-трудно ми е да се науча да не разглеждам нещата 100% идеалистично. Особено под влияние на афект да влезеш в обувките на другия и да разбереш мотивите му за да не го осъждаш.

Уроците са много, но най-смисленото нещо е човек да следва моралния си компас както в живота, така и в бизнеса и да може да живее със самия себе си.

Разкажи ни за инициативата Varnapreneurs – какво целиш с нея и към кого е насочена?

Varnapreneurs е инициатива родена от факта, че във Варна има много стойностни хора, които са предприемчиви, но нямат среда в която да общуват със себеподобни.

Концепцията на Varnapreneurs е да свързваме хората от различни индустрии и професии във Варна, да подобряваме бизнес средата и да спомогнем градът ни да стане едно по-хубаво място за живеене, за работа и за развитие на младите хора. Вместо да се релокират в София или чужбина да правим стъпки в посока да остават тук и да се създават работни места.

По естествен начин хората от общността си помагат един на друг и се създават нови възможности за останалите. Давайки този пример на по-младите участници в общността на Varnapreneurs след няколко години те самите ще започнат да помагат на по-неопитните от тях. Това е бавен и дълъг процес.

Varnapreneurs

В свое интервю казваш, че за теб е много важен „живият контакт и усещането на енергията на човека отсреща“. Дигитализацията не промени ли това? Не се ли бориш с вятърни мелници, противопоставяйки се на дигиталния тренд?

Занимавам се с онлайн бизнес, но ако имам избора да общувам с някого предпочитам да е на живо.

Живият контакт дава възможност да усетиш човека, да навлезеш в друга дълбочина на разговора.

Ние сме социални същества и като такива имаме нужда да общуваме със себеподобни и това най-добре се получава при контакта на живо.

Пандемията даде голям тласък на използването на всякакви web инструменти и програми, които улесняват дистанционната работа. Аз самият не съм привърженик на 100% дистанционната работа.

Вярвам, че бъдещето ще бъде на хибридният модел на работа – 2-3 дни в офиса, 2-3 дни дистанционно. Причината е, че ако искаш служителите ти да имат ангажираност и принадлежност към компанията и процесите й определено трябва да поддържат и жив контакт. Особено когато се наемат нови хора те учат най-добре в реална среда.

При пандемията бяхме наели 10 нови човека към екипа ни в ПЕРФОМАЛИС, бяхме се разраснали до около 35 души и се наложи тези хора да се обучават дистанционно точно 1-2 седмици след като ги бяхме наели. Не беше лесно, но нашите мениджъри се справиха и въпреки това с много по-голям разход на енергия от двете страни. Аз лично съм голям фен на регулярните срещи в офиса. Много по-добре се чувствам когато имам възможност да общувам с екипа си и да усещам техните настроения и да говоря за това какви трудности имат в работата или пък личния си живот. Ако не ги виждаш на живо тези нюанси не могат да се усетят и работния процес страда.

Вярвам, че бъдещето ще бъде на хибридният модел на работа – 2-3 дни в офиса, 2-3 дни дистанционно.

Медиите представят Varnapreneurs като безплатна инициатива, „насочена към младите, предприемчиви хора“. В този смисъл… предприемачеството има ли възраст?

За мен предприемач е всеки, който предприема някакви действия към подобряване на средата около себе си, собственото си развитие било то в здравословен, психичен или бизнес аспект.

В този аспект не мисля, че предприемачеството има възраст.

Всеки може да бъде предприемач при наличието на мотивация.

За един това са парите, за друг е болка – физическа или емоционална, за трети е кауза, за четвърти желанието да подражават на други успешни хора.

 

Varnapreneurs

Предполагам, че комуникираш с предприемачи от различни възрасти. Какво ги отличава?

Всички се отличават по свой си начин.

По-възрастните, които са правили бизнес от 90-те до днес са хора, които са се борили с бюрократичност и липсата на това от кого да учиш или да попиташ, тоест учили са в движение, което им е коствало много нерви, пари и време.

Хората, които са правили бизнес през последните 20 години са имали възможност да се възползват от интернет и да четат книги на бизнес тематика и да посещават обучения. Аз започнах около 2010 и вече имаше много установени практики както и много хора бяха започнали да организират обучения или пък онлайн курсове в които можеш почерпиш синтезиран опит.

Сегашните младежи, които са стартирали или тепърва ще стартират бизнес имат достъп до формати като хакатони, ABLE Startup Weekend, Networking събития, Фондове за рисков капитал, “Сподели и Вдъхнови”, Teenovator, Mentor The Young, Тук-Там и още безброй инициативи в които ти можеш да срещнеш други предприемачи, които са готови да ти помагат.

Разликата между тези три условно обособени групи предприемачи в България е, че всяко следващо поколение му се налага да работи в различна среда от тази на предходното и има своите предизвикателства.

Положителното е, че с всяка изминала година хората предприемащи стъпки към стартиране на нещо свое се увеличават.

Предприемчив ли е българинът?

Убеден съм, че българинът e предприемчив и не е този образ описан от Алеко Константинов.

Българинът има изключително много достойнства.

През следващите 10-20 години България ще се развива положително и то благодарение на човешкият капитал. Младежите между 18 и 30 годишна възраст са хората, които имат най-нисък праг на поемане на рискове.

В момента има безброй инициативи, които могат да те подкрепят с менторство или с капитал за да стартираш бизнес, а бъдещето винаги е принадлежало на младите 🙂

През следващите 10-20 години България ще се развива положително и то благодарение на човешкият капитал.

Срещаш се с будни, инициативни, проактивни хора – коя, освен разбира се предприемчивостта, е тяхната отличителна характеристика? Има ли друго общо между тях?

Будността и проактивността.

Желанието им да учат, да случват неща, да бъдат част от процеса на промяната.

Това са хора, които знаят, че зависи нещо и от тях, за да живеем в по-добра среда.

Имаме си една българска фраза „Акъл не ща, пари ми дай!“. Достатъчни ли са парите, за да се постигне бизнес успех? И ако не, какви знания и умения трябва да развие човек, за да успее като предприемач?

Парите не са маловажен фактор, но има случаи в които хора с пари не успяват да пробият там където хората нямат такива големи бюджети за харчене, но успяват.

Когато нямаш много капитал ти се налага да мислиш начини да компенсираш липсата му и това те кара да бъдеш много изобретателен и въвлечен в процеса.

Ако имаш голямо количество капитал често се отпускаш и ставаш мързелив или немарлив към част от аспектите на бизнеса си.

За да бъде успешен един предприемач за мен е ключово да не спира да учи, да пробва и да не губи онова чувство на глад, което е много специфично и само хора, които са предприемачи знаят за какво говоря.

Тук бих желал да спомена, че все пак трябва да се търси баланса и да не се залита в крайности със стартирането на множество бизнеси едновременно или да се работи през 100% от времето.

Нужно е човек да има занимания и време, което да не е пряко обвързано с бизнесите му, за да може да излиза от социалната си роля на предприемач.

➤ Вижте още: 7 видео курса за развитие на успешен стартъп

Във Varnapreneurs, по твои думи, ви обединява „самосъзнание да дадем обратно, а не първо да искаме да вземем, да получим, или да продадем услугата или продукта си“. Не мислиш ли, че това самосъзнание е нужно да се превърне в народопсихология? Не е ли тази максима решение и за много други проблеми – политически, социални, образователни?

Задължително, но това е естествен и органичен процес, който няма как да бъде натрапен на някого.

Той се възпитава чрез пример и със създаването на Varnapreneurs идеята ни бе да има среда в която това да е нормално и ако си част от това общество да знаеш, че това са ценностите на хората там.

Varnapreneurs

Хората, които се заемат с подобни безплатни инициативи с цел постигане на общо и по-значимо от личното благо, обикновено са идеалисти. Обществото ги нарича дори наивници. Идеалист или наивник си? Какви са твоите ценности – като предприемач и като човек? Има ли и трябва ли да има разлика между двете?

Бих се определил по-скоро като идеалист, което често пречи и се опитвам да търся златната среда, където да срещна идеализма с реализма за да има полезност и здравословност в отношенията/бизнеса.

Основна ценност за мен е думите и действия да са в синхрон.

Действията определено са валидатор за мен и ако човек ми дава противоречиви сигнали съм внимателен в общуването си с него.

За мен какъвто е човек в личният си живот, такъв е в бизнеса си.

Няма как да играеш една роля в бизнеса си, а да си друг в личния живот по отношение на морала.

➤ Вижте още: Защо емоционалната интелигентност е критична за кариерата?

Преди година или две бе създаден ИКТ Клъстер Варна, за който най-общо може да се каже, че обединява бизнес, експерти и академична общност. Какво е мнението ти за клъстера и доколко важна е подобна колаборация за региона и предприемаческата екосистема?

Познавам част от хората, които са в ИКТ Клъстър, както и предходната ми компания (Perfomalis) е асоцииран член. Такава обединителна институция е необходима и виждам само позитиви от съществуването й.

Получих покана да посетя работна среща на клъстъра точно в тази връзка като основател на Varnapreneurs, което показва тяхното желание да си взаимодействат с местните инициативи.

Вярвам, че всеки трябва да има свободата да работи както сметне за добре, но ако има пресечна точка или обединяваща кауза е чудесно да си кооперираме.

Бил си ментор в Mentor the Young? Какво те мотивира да се включиш?

Същата причина поради, която създадох и Varnapreneurs като формат – желанието да върнеш обратно в обществото.

Да предадеш знание, умения или да помагаш на други също да имат успех и да им помогнеш да стигнат там където са се запътили.

Убеден съм, че всеки, който търси менторство може да го намери, но Mentor The Young ти дава много лесен достъп до качествено менторство.

Съвет към младежите е да търсят опит и контакти с хора, които имат знанията или уменията за тяхната индустрия.

Разбира се този опит да си го адаптират за тях, а да не го приемат за алгоритъм и прилагане 1 към 1. Трябва да се опитва и тества според техните нужди.

Съвет към младежите е да търсят опит и контакти с хора, които имат знанията или уменията за тяхната индустрия.

Доколко важна е ролята на ментора за един млад човек?

Огромна, но според мен е възможно човек да успее и без ментори като разбира се това ще удължи доста времето, вероятно ще струва по-скъпо и ще има много повече грешки.

Менторството обаче може да ти е много полезно в емоционален аспект и когато си на ръба да се откажеш човека може да ти помогне да прехвърлиш психологическата граница.

Можеш ли да кажеш, че си успял човек? И какво е за теб успехът?

Всички, които са постигнали нещо в материален план смятат, че са успели, но за мен дефиницията за успех е доста разтеглива и зависи от кой ъгъл я разглеждаш.

Успеха не е само нов автомобил, множество имоти, скъпи почивки и т.н. За мен успехът е да не загубиш себе си по пътя на предприемачеството. Склонни сме да жертваме много неща за да успеем, но в последствие страдат отношенията ни с най-близките хора и от там се опитваме да компенсираме чрез “бизнес успехи” липсата на близки хора или здравословни отношения.

За мен по-важно е да предам посланието към всички предприемачи, че трябва да се грижим за себе си и близките си по пътя докато правим бизнес и да не губим себе си.

Изключително голям привърженик съм на психотерапията и винаги давам препоръка на хората да намерят своят човек и да работят, защото е жизненоважно за израстването ни и отработването на личните травми, които носим от ранна детска възраст, а и в последствие пренасяме в целия си живот и общуването на различни нива.

➤ Вижте още: Успешни идеи с кауза търсят социални предприемачи да ги реализират в България

В Startup Factory работим с много и млади, и възрастни предприемчиви хора, които развиват свои стартъпи или имат желание да работят в тази посока. Какво би ги посъветвал?

Вероятно ще изглежда клиширано, но да разглеждат предприемачеството като път, маратон, а не като постоянен спринт.

Да се включват в инициативи където да доброволстват и да са заобиколени от хора с повече опит за да се учат от тях.

Да работят над меките умения да общуват.

Много често това умение да знаеш с кого и в каква ситуация как да се държиш е ключово.

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA
Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Similar articles

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО.Помага на стартиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.