fbpx
Share

На 28 и 29 октомври в Русе се проведе TeenHack Ruse 2023. Тазгодишният хакатон привлече над 70 ученици, които в продължение на два дни разработиха прототипи на софтуерни решения и ги представиха пред журито и публиката.

Участващите отбори (23 на брой) бяха от 4 български града, като всички те демонстрираха впечатляващи технически умения.

Startup Factory бе партньор на събитието, организирано от клуб „Успешните хора“ към МГ „Баба Тонка“ – Русе и РУ „Ангел Кънчев“- Русе в партньорство с водещи ИТ компании.

Повечето от проектите бяха в областта на образованието (геймификация, конкуренция и интерактивно обучение за отстраняване на дефицити в училищната система), чиста околна среда (платформи за стимулиране на събирането на отпадъци) и финансово планиране (контрол на разходите и насърчаване на спестяванията) .

Някои проекти имаха хардуерни компоненти (хранилки за домашни любимци) или предлагаха решения за засаждане на дървета и озеленяване на градските зони.

Повечето екипи представиха работещи функционалности и висококачествени слайдове с потребителския интерфейс на техните решения.

Проектите в областта на игрите и психичното здраве впечатлиха журито с практични и забавни подходи за осигуряване на добро физическо състояние на тийнейджърите.

ICP and TeenHack

ПЪРВО МЯСТО и парична премия в размер на 750 лева за отбор „Икигай“ в състав: Берк Мехмед, Георги Георгиев, Кристиан Василев и Сечкин Чолак , 10 клас от МГ „Баба Тонка“ – Русе. Тяхната разработка бе платформа за интерактивни образователни игри. Проектът е фокусиран върху революционизиране на образователния процес чрез интерактивно обучение, геймификация и състезание.

Екипът вече е представил своите методи в местните училища и е получил положителни отзиви.

ВТОРО МЯСТО и парична премия в размер на 500 лева за отбор „mivkA“ в състав: Александра Иванова, Виктор Енчев, Мартин Върбанов, Калоян Върбанов и Преслав Тошев, 10 клас от МГ „Баба Тонка“ – Русе. Те проектираха и разработиха приложение за домашен ВЕЦ, което решава проблемите с безцелното изразходване на вода, ниското ниво на развитие на кръговата икономика и високите такси.

ICP and TeenHack

ТРЕТО МЯСТО и парична премия в размер на 250 лева за отбор „VR Estate“ в състав: Амер Панджаров, 12 клас и Борис Златев, 11 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе. VR Estate спечели с VR инструменти за преглед на недвижими имоти. 360-градусова снимка предлага пълен панорамен преглед на имотите, улеснявайки дистанционното наблюдение на недвижимите имоти, без да се компрометира качеството или да се крият детайли.

Проектът предоставя на клиента много по-реална визия за мястото, което предлага брокерът; премахва нуждата от многобройните разходки по адреси за огледи; позволява клиент да направи оглед на имот, независимо от местоположението им; изборът става по-бързо, по-лесно и буди интереса на клиента.

Вижте още: TeenHack Ruse 2022 – хакатон за ученици

ICP

Internet Computer Protocol (ICP), чрез Startup Factory, бе спонсор и партньор на TEENHACK RUSE 2023, като осигури специални награди за отборите, които имат потенциала да се развият в децентрализирани приложения.

Сред отличените решения са уебсайт за лесно намиране и контакт със спонсори за инициативи с положително въздействие, прототип на система за ефективно и прозрачно разпределение на стипендии, приложение за учене чрез отключване на награди и постижения и полезна платформа за намиране на партньори за намаляване на хранителните отпадъци.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА Balkan Internet Computer Protocol Hub (ICP hub) спечелиха 6-те отбора по-долу, а тениски с логото на ICP бяха връчени на 15 участници. Емилиян Енев (представител на регионалния ICP хъб и председател на Startup Factory) беше член на журито и даде обратна връзка и съвети на отборите. Той връчи предметните награди и ваучери на стойност по 50 лева на всеки член на екипите.

TeenHack Ruse 2023

Първата награда на ICP беше присъдена на отбор „Finance controller“ в състав: Даниел Димитров, 9 клас от МГ „Баба Тонка“ – Русе и Виктория Димитрова, 9 клас в ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе. Те разработиха приложение за планиране на лични и бизнес финанси, следене на разходите и стимулиране на отговорно потребителско поведение.

Екипът зад проекта демонстрира способности за интегриране на цифрови портфейли, крипто плащания и спестявания на цифрови активи в пътната карта на решението.

Отбор „WinSoft“ в състав: Александър Славов и Николай Паришев, 8 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.

Отбор „Rivals“ в състав: Стефан Чукурлиев и Венелин Мирчев, 9 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.

Отбор „HackStoners“ в състав: Ипек Ефраимова, Денис Црънски, Борислав Сергев и Жулиен Сюлейманов, 11 клас в СУ „Васил Левски“ – Русе.

Отбор „Enigma“ в състав: Георги Георгиев, Лъки-Мартин Матев, Айа Николова, Никол Тошкова и Хелена Момчилова, 11 клас в ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“ – Варна

Виктор Борисов, 9 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.рматика ИТ“, РУ „Ангел Кънчев“.

Местният ICP хъб ще продължи да подкрепя проектите и ще предоставя специализирани технически и бизнес консултации и помощ за развитие.

ICP

Още специални награди от останалите партньори бяха връчени, както следва:

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА Updata One спечели отбор „Barely Managing“ в състав: Едуард Алтунян, Димитър Георгиев, Мартин Жечков и Иван Иванов, 11 клас в СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен. Наградата бе връчена от Любослав Мицов, Updata One.

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА P3 Bulgaria спечели отбор „SmartHome“ в състав: Мартин Анастасов, Алек Натов и Ангел Дуков, 10/11 клас в ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“ – Варна. Наградата бе връчена от Бояна Дюлгерова, представител на P3 Bulgaria.

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА 1FORFIT спечелиха три отбора:
„Брат, не можеш“ в състав: Ранимир Павлов, Даниел Георгиев и Димитър Даскалов, 12 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе;
 „TrueSight“ в състав: Георги Георгиев и Константин Билалов, 11 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе;
„WinSoft“ в състав: Александър Славов и Николай Паришев, 8 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе. Наградите бяха връчени от Анакин Али, представител на 1ForFit.

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА WORKVIBES спечели отбор „4lifers“ в състав: Николета Алексиева, Габриела Шанкулокова, Боян Пухлев и Марк Иванов, 11 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе. Наградата бе връчена от Венцислава Николова, Workvibes, Econt.

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ONTOTEXT спечелиха два отбора:
 „Copcode“ в състав: Максим Симеонов, Йоана Георгиева и Симеон Митев, 10 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе;
„Брат, не можеш“ в състав: Ранимир Павлов, Даниел Георгиев и Димитър Даскалов, 12 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе. Наградите бяха връчени от Иво Русев, Ontotext.

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА YOTPO спечелиха два отбора:
„Горските вълци“ в състав: Божидар Недев, 10 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе и Борис Блажев – ПГИУ “Елиас Канети” – Русе;
 „NEXTGEN INNOVATORS“ в състав: Антония Георгиева, Виляна Божкова, Мартин Петков, Николай Христов, 10 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе. Наградите бяха връчени от Тодор Тодоров, Yotpo SMSBump.

▪ СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА Русенски университет „Ангел Кънчев“ спечели отбор „5Tech“ в състав: Ива Василева, Мартин Георгиев, Никола Савов и Николай Николов, 9 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе. Наградата връчи доц. д-р Румен Русев, Ръководител Катедра „Информатика ИТ“, РУ „Ангел Кънчев“.

Партньорството на Startup Factory в инициативата се осъществява съвместно с местния хъб на Internet Computer Protocol (ICP).

Подобни статии

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Всяка организация се нуждае от лидери, които да насочват, контролират и мотивират нейните служители и екипи. Но когато това лидерство стане токсично, може да има опустошителни последици за морала, производителността и дори здравето на служителите.

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Практиката показва, че в организации от всякакво естество, както в частния сектор, така и в публичната сфера, токсични лидери не липсват. Ако все още се колебаете дали вас ви ръководи такъв лидер, има една проста истина, която разкрива същността им – тези лидери винаги работят за себе си.

ICP

ICP Hub Balkans е официалният хъб за региона на Балканите, представляващ иновативната ICP екосистема. Мисията на центъра е да насърчи общност от технологични ентусиасти, разработчици и иноватори, всички обединени от споделена страст към децентрализираната мрежа. ICP центърът има за цел да предостави на местната общност необходимите инструменти за успешно изграждане на ICP протокола и разширяване на ICP екосистемата.

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае.