fbpx
Share

Интернет крие много слоеве, за които може би не сте наясно. Първият от тях е мрежата на повърхността, до която всеки има достъп. Тук се намират Facebook, YouTube, TikTok и всичко останало, което може да бъде открито чрез търсачките. Проучване, проведено от Университета в Калифорния, Бъркли показва, че повърхностната мрежа формира едва около 10% от интернет.

Дълбоката мрежа е около 400-500 пъти по-голяма от тази на повърхността. 

Вторият слой от интернет е дълбоката мрежа (deep web). Спекулира се, че тя е приблизително 400-500 пъти по-голяма от повърхностната мрежа. Можем да я сравним с океан: на повърхността има лодки, които влачат мрежи. Тези лодки са уеб краулерите (търсещите машини). Ако се потопите малко по-дълбоко под повърхността, ще откриете места, до които тези мрежи не могат да достигнат. Още по-дълбоко се намира рядко изследваната част на океана, до която може да се достигне само със специално оборудване. Там се крие тъмната мрежа (dark web).

Дълбоката мрежа всъщност съхранява огромно количество интересна и невероятна информация, както и много ненужна такава. Добър пример за уеб страница в дълбоката мрежа би бил вашият онлайн банков акаунт. Това е уеб страница, която се хоства в интернет, но търсачката няма достъп до нея. Други примери за сайтове, които могат да се хостват в дълбоката мрежа, включват корпоративни интранети, вътрешни уебсайтове на болници, правителствени бази данни и частни уебсайтове, които изискват вход за достъп до съдържанието.

Освен тези видове уеб страници, архивираните страници също се намират в дълбоката мрежа.

Когато новина е публикувана на първа страница на уебсайт, тя не остава там завинаги и в крайна сметка сайтът архивира статията и тя се озовава в частта от сайта, която вече не се индексира. По-голямата част от съдържанието все още е достъпно в дълбоката мрежа – просто трябва да знаете къде се намира. Можете да получите достъп до части от дълбоката мрежа, ако знаете URL адреса.

Да поговорим за дълбоката и тъмната мрежа. Какво всъщност означава това?

Чуйте в звуковия файл

Мрежата TOR

Мрежата The Onion Router е инструмент, използван за достъп до част от дълбоката мрежа, която не само е умишлено скрита от търсачките, но е и криптирана. Мрежата TOR се определя като виртуална частна мрежа, първоначално създадена като място, където политически дисиденти, свидетели, журналисти и други могат да комуникират и да останат напълно анонимни. Използването на тази мрежа предоставя анонимност на потребителите за това какво разглеждат, какво изпращат и как комуникират, като не оставя цифрови следи. Това е сложен процес, който използва няколко слоя криптиране и препращащи компютри за обмяна на съобщенията.

Тъмната мрежа  е тази, която привлича киберпрестъпниците

С разрастването на дълбоката мрежа и мрежата TOR, тъмната мрежа бързо стана място за различни незаконни дейности.

Основната причина за привлекателността на тъмната мрежа е това, че предоставя анонимност.

Технологии като TOR скриват идентичността на потребителите и местоположението им, което прави традиционните методи за следене и наблюдение неефективни. Това позволява на потребителите да общуват, разменят информация и извършват транзакции без страх от разкриване на личността.

Тъмната мрежа е известна с търговията с наркотици, оръжия, фалшиви документи, крадени лични данни и други незаконни стоки и услуги. Често се предлагат и услуги като хакерски атаки по поръчка, продажба на експлоити и рансъмуер.

Тъй като основната цел на дълбоката и тъмната мрежа е анонимността, разбира се, никой не би платил с кредитната си карта.

Тук на сцената излизат криптовалутите като Bitcoin. Удобството на криптовалутите е, че те са анонимни и не са обект на такси от финансови институции, тъй като транзакциите се осъществяват директно от човек на човек. Те също така не са регулирани от една единствена институция, което помага в борбата срещу инфлацията.

Институциите се сблъскват със сериозни предизвикателства при опитите си да контролират тъмната мрежа. Сложността на анонимните технологии и международният характер на интернет пространството изискват координирани глобални усилия. Често са необходими специализирани познания и технологии за киберсигурност, за да се проникне и разследва дейността в тъмната мрежа. 

Етични и социални последици

Въпреки че тъмната мрежа често се асоциира с незаконни дейности, тя също така предлага платформа за защита на човешки права и свобода на словото в репресивни режими.

Журналисти, активисти и дисиденти могат да използват тъмната мрежа за обмен на информация и защита от правителствени намеси и цензура. Това поставя дилемата за баланса между националната сигурност и личната свобода, която остава предмет на обществени и политически дебати.

Публикацията е подготвена от Теодора Енева по материали от asia.norton.com

Тази статия е част от серия публикации, които имат за цел да подобрят уменията на служителите на организациите на гражданското общество в областта на информационната сигурност.

В днешно време, когато информацията играе все по-голяма роля и организациите работят с голям обем от чувствителни данни, заплахите за информационната сигурност се увеличават. Недостатъчната информационна сигурност може да наруши конфиденциалността на данните, да изкриви тяхната достоверност и да ограничи достъпността им, което води до сериозни последици, вкл. загуба на доверие от страна на партньорите, финансови загуби и нарушаване на репутацията.

EU Logo
GMF

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект InfoSec Skills+, който се реализира с финансовата подкрепа на Transatlantic Foundation по проект PROTEUS, съфинансиран от Европейския съюз. 

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Европейския съюз или Европейската изпълнителна агенция по образование и култура. Европейският съюз и представляващият орган не могат да носят отговорност за тях.

Подобни статии

За Startup Factory:

Startup Factory logo

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.