fbpx
Share

Блокчейн ще помогне на бъдещите поколения дигитални създатели да монетизират своите дейности, като им даде повече възможности да продават своето уникално съдържание.

„Смятам, че сме доста далеч от момента, в който блокчейн намира приложение в нашия реален свят по смислен начин.“  Така Емилиян Енев, председател на Startup Factory, откри  презентация си по време на конференцията BlackSeaChain 2022 през септември.

Той обобщи своите наблюдения върху текущото състояние на индустрията: „За много хора блокчейн е само спекулация и желание да се правят бързи пари“. По думите му в момента има малко смислени блокчейн решения. Целта е да се докаже, че философските аспекти на блокчейн могат да взаимодействат с реалния свят, уточни Енев. А след това обясни значението на катализаторите, които биха ускорили практическото внедряване на децентрализирани технологии.

Един от акцентите в презентацията на Енев беше идеята за Web 2.5.

„Преди Web 3.0 се нуждаем от Web 2.5. Блокчейн трябва да бъде интегриран, вграден и вплетен в съществуващи системи, платформи и уебсайтове. Блокчейн ще бъде само един слой на доверие, на собственост, на сигурност“, обясни той. По думите му без тази стъпка преходът към приемане на блокчейн в реалния свят би бил невъзможен.

Емилиян Енев посочи, че играта се променя от бутона „Connect Wallet“. По думите му бутонът ще бъде интегриран в повече уебсайтове през следващите пет до десет години. Възможността да доказваш идентичност по този начин ще задвижи приложението на блокчейн по много прост начин. „Тук потребителското изживяване е много важно. Просто отивате на уебсайта, натискате върху „Connect Wallet“, сканирате QR или използвате добавка в браузъра с MetaMask и влизате.“ След това можете да получите достъп до ексклузивни предимства, уточни той.

Енев също така говори за European Digital Identity Wallet и значението на blockchain за насърчаване на идеята за оперативна съвместимост и преносимост на данните. Той също така подчерта тенденцията NFT да се превърнат в стандарт за цифрова собственост върху физически и виртуални вещи. NFT също ще се прилагат за бизнес активи от реалния свят като фактури, договори и т.н., обясни Енев. „Ще видим много интересни сценарии за монетизиране около това“, добави той.

Лекторът добави, че NFT също ще се използват за управление на цифрови права. Той говори за превръщането на криптовалутата в стандарт за групово финансиране и масово инвестиране. „Блокчейн може да действа като слой за допълнителна прозрачност, сигурност и отчетност“, обясни Енев. 

Блокчейн експертът също каза, че икономиката на цифровите творци е в ръст през последните няколко години. Днешните създатели генерират огромно количество съдържание и го качват на цифрови платформи. „Това е проблем, защото те получават малка възвръщаемост за качественото съдържание, което предоставят. И виждате числата – всъщност това е доста голяма индустрия“, обясни Енев.

„Дигиталните творци, може би нашите деца, ще могат наистина да монетизират своята креативност. Това е нещо, което ме вдъхновява много. Вече няма да бъдете принудени да работите нещо, което не харесвате, или да стоите в офиса. Имате повече възможности да се реализирате, да продадете таланта си, съдържанието и изкуството, което създавате.“

Емилиян Енев

Паспортите на физически обекти, като коли и къщи, също могат да се възползват от внедряването на децентрализираните технологии. „Тук говорим за доверие“, каза Енев. По думите му възможността да се записва и проверява важна информация за актива ще увеличи цената му. Тоукънизацията и NFT ще стимулират „следващата ера на лоялност“, добави Енев. Те ще позволят на потребителите да се възползват от нива на лоялност, за да получат специални предимства и отстъпки. Експертът също говори за Метавселената и преместването на 3D обекти с висока стойност в дигиталната сфера.

Енев завърши своята презентация, като подчерта важността на свързването на децентрализираните технологии и реалния свят. „Тази възможност за намиране на синергия и мрежови ефекти между всички обекти, ще бъде истинската промяна на играта“, каза той.

Вижте записа на презентацията:

BlackSeaChain е конференция на българската блокчейн общност.

BlackSeaChain 2022 се проведе на живо на 1 и 2 септември в Златни пясъци, България.

Събитието събра професионалисти от областта на блокчейн технологиите и бизнеса, за да представят решения за децентрализирана икономика и финанси, да споделят нови тенденции и приложения и да обменят най-добри практики и идеи.

Повече от 30 лектори – топ блокчейн разработчици и представители на водещи компании показаха най-успешните си проекти и споделиха експертиза, която да превърне бизнеса в прозрачна, децентрализирана и ефективна дигитална среда.

Един от водещите лектори и модератор на панел беше Емилиян Енев – председател на Startup Factory.

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Партньори:

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Startup Factory logo

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае.