fbpx
Share

От 28 до 30 октомври младежи от Русе разработваха прототипи на дигитални продукти в рамките на TeenHack Ruse 2022 – хакатон за ученици. Startup Factory бе партньор на събитието, организирано от клуб „Успешните хора“, Математическа гимназия „Баба Тонка“. Събитието се проведе в залите на Русенски университет „Ангел Кънчев“ – Русе и с него бе отбелязана Европейската седмица на програмирането 2022.

В инициативата се включиха ученици от  Варна, и русенските училища ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Математическа гимназия „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“ , от 5. до 12. клас, както индивидуално, така и в екипи от 2 до 4 ученици.  Те се представиха със страхотни идеи и ги реализираха със завидни умения!

В категория „Ученици 8.-12. клас“ първите три места бяха заети от:

ПЪРВО МЯСТО и парична премия в размер на 750 лева за отбор „AIMv2“ в състав: Анакин Али, Иван-Александър Златков, Митхат Мустафов, 12 клас от МГ „Баба Тонка“ – Русе.
Техната разработка бе: Интерактивна ръкавица, разпознаваща жестовете на потребителя, чрез сензори на ръката. Спомага презентирането пред аудитория да бъде естествено, интуитивно, незабележимо. Други сфери на приложение на ръкавицата може са куриерските услуги, обработката на 3D модели и улесняваща работата с виртуална/добавена реалност.
ВТОРО МЯСТО и парична премия в размер на 500 лева за отбор „The Red Angels“ в състав: Ипек Ефраимова, Борислав Сергев и Денис Црънски, 10 клас от СУ „Васил Левски“ – Русе.
Проект BotRoads включва сайт и андроид приложение. Проектът решава един от най-големите екологични проблеми – пластмасовите отпадъци. Предлага решаване на проблема с разпространението на контейнери за събиране на пластмасовите бутилки, преработването им и направата на строителен материал за пътната инфраструктура.
ТРЕТО МЯСТО и парична премия в размер на 250 лева за отбор „FlashTech“ в състав: Георги Георгиев и Константин Билалов, 10 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.
Техният проект цели справянето с три основни съвременни проблема: затлъстяването, слабата обща култура на хората и липсата на социални умения. Със Spot Walk потребителите се разхождат и снимат забележителностите в града си, научават интересни факти за историята на сградите и също се запознават с нови хора, които участват в така наречените Walkathon-и.

Специалните награди от спонсорите спечелиха:

отбор „FlashTech“ в състав: Константин Билалов и Георги Георгиев, 10 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.
отбор „The Red Angels“ в състав: Ипек Ефраимова, Борислав Сергев и Денис Црънски, 10 клас в СУ „Васил Левски“ – Русе.
отбор „Осмиците“ в състав: Амер Панджаров, Виктор Попов, Деян Иванов, Христомир Георгиев, 11 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.
Павел Стоянов, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ – Русе.
отбор „Vector 9“ в състав: Ростислав Гордеев, Александър Няголов и Илкджан Исметов, 11 и 12 клас, МГ „Баба Тонка“ – Русе.
отбор „BEKS innovative“ в състав: Ема Маркова, 7 клас, Берк Мехмед, Кристиан Василев, 9 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.
отбор „Code killers“ в състав: Мартин Атанасов, Мартин Трифонов, Николай Михайлов и Аника Пешева, ПГКМКС“Академик Благовест Сендов“ – Варна.
TeenHack
Startup Factory предостави 10 ваучера от Технополис на стойност по 50 лева за всички 4 отбора в категория „Ученици 5.-7. клас“. Това са:
отбор „Безстрашните“ в състав: Велислав Митрев и Николай Паришев, 7 клас от МГ „Баба Тонка“ – Русе
отбор „Robopartans Ruse“ в състав: Георги Йорданов, Пресиан Тодоров, Магдалена Цолова и Петър Георгиев от Училище по роботика Robopartans Ruse с ръководител Донка Симеонова и ментор Валентин Тамахкяров.
отбор „Отряда“ в състав: Ема Атанасова, Мария Енева, Йоана Йорданова, Тереза Методиева и Бояна Гордеева, 6 и 5 клас в МГ „Баба Тонка“ – Русе.

Как да не се изложим като презентираме?

Лекция в помощ на участниците, изнесена по време на хакатона от Емилиян Енев

Опита е нещото, което вие ще спечелите най-много от такива състезания.

Similar articles

Как се създава силна парола?

Как се създава силна парола?

Една от първите и най-важни стъпки към защитата на вашите данни е създаването на силна парола. Но какво всъщност означава „силна парола“?

Партньорството на Startup Factory в инициативата се осъществява по проект „Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондация „Америка за България” развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и насърчава контактите между хората на двете страни. Даренията и програмите на Фондацията въплъщават щедростта на американския народ и най-високите американски стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности.

Сдружение StartUp Factory

Startup Factory e организация с идеална цел, която работи за развитието на дигиталните умения и за подобряване на предприемаческата среда в Русе и страната. Екипът организира обучения и тематични събития по ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Помага на стратиращи компании и неправителствени организации за развитие на тяхното онлайн присъствие с менторство и достъп до ресурси и материали.

Startup Factory  е притегателен център на активните хора в Русе и региона.