fbpx
Share

Дигиталните технологии са вече част от нашия живот, без значение дали това е за забавление, общуване или за обслужване на бизнеса. Въпреки, че толкова много разчитаме на тях, все още много малко хора могат да създават код и да програмират.

За да отговори на нарасналото търсене, Сдружение Стартъп Фектъри организира курс за начинаещи, който въвежда в основите на разработката и изграждането на уеб сайтове.

Под ръководството и напътствията на опитен преподавател, в малка група с други мотивирани съмишленици, участниците ще започнат да работят с базови алгоритми и ще усвоят добри практики при писане на код. Ще бъдат представени най-важните принципи в уеб програмирането посредством езиците HTML, CSS и JavaScript. Ще се продължи с по-напреднали технологии, инструменти и похвати за разработка на уеб приложения с езика JavaScript и ще се усъвършенстват умения за създаване на динамика и интерактивност в уеб сайтовете посредством скриптове.

Вижте още: Кои са най-търсените умения в дигиталния свят?

Занятията ще бъдат със силна практическа насоченост, като курсистите ще създадат своя уеб страница още в края на първото занятие. Упражненията са застъпени при всяка среща, а допълнитело за самостоятелна работа ще бъдат задавани други. Дисциплината, която се налага от редовните занятия и зададената работа за вкъщи, благоприятстват системното учене.

Участниците ще имат пълен достъп до обучителните материали за неограничен период, което ще им позволи да надграждат уменията си в удобно за тях време и с подходящо за тях темпо.

Курсът е предназначен за работещи или ученици от гимназиалния курс с малък опит в програмирането или напълно начинаещи. Ще се провежда всяка неделя от 12:00 до 15:30 ч.

Вижте още: Жените също имат уменията да се справят успешно като програмисти.

Преподавател: Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии в МГ „Баба Тонка“ – Русе, лектор по информатика в ЦПЛР-ЦУТНТ-Русе.

Такса участие: 120 лв (включва 4 занятия по 3.5 астрономически часа)

Начало: следете за следващи дати тук

За въпроси телефон 0888 79 66 73.

Мястото на провеждане е споделеното работно пространство на Startup Factory – гр. Русе, ул. Цар Калоян 10, ет. 4. 

Втора част на курса: Разработка на уеб приложения с JavaScript

Да останем дигитално неграмотни вече не е алтернатива. Това важи в еднаква степен, както за младежите, които скоро ще навлязат на пазара на труда, така и за работещите, които искат да имат успешна кариера в 21 век. И тук не говорим само за високата заплата и многото възможности, които се разкриват пред един програмист. В много по-голяма степен е необходимо изграждането на разбиране как работят технологиите и развиването на логическо мислене и базови умения за програмиране. Софтуерът, мобилните приложения, сайтовете се ползват непрекъснато и затова придобиването на основни технически познания става все по-належащо. Все по-често се споменава, че програмирането е езикът на бъдещето.

Повече за лектора:

Сюзан Феимова е старши учител по информатика и информационни технологии в Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, лектор по информатика в ЦПЛР-ЦУТНТ-Русе. Тя е магистър по математика и информатика с дългогодишен преподавателски опит. Води извънкласни занимания за допълнително обучение на ученици по информатика и информационни технологии. Занимава се с подготовката на млади таланти и подпомага развитието и реализирането на идеите им.  Ръководител и треньор на отбори по състезателно програмиране и информационни технологии и жури в множество регионални и национални конкурси. Научен ръководител е на много ученици, заели призови места на национални и международни състезания. Има опит като лектор по различни дисциплини, включващи диапазон от основи на програмирането до по-напреднали или специализирани курсове по информатика и информационни технологии и курсове за използване на дигитални технологии в образованието.

Носител е на множество регионални, национални и международни награди и отличия:

  • Награда „Русе 2013“;
  • Национално отличие „Учител на годината по информатика за 2014 г.”;
  • Награда за иновации от Община Русе през 2014 г.;
  • Национална награда за дългогодишно участие, принос и заслуги в работата на Ученическия институт по математика и информатика към Българска академия на науките през 2015 г.;
  • Международно отличие от Министерството на образованието и науката на Руската Федерация през 2016 г.;
  • Национално отличие от ДНК, МОН и Google „Дигитален посланик в час и клас 2018” и др.

Aнгажира се активно с различни обучителни форми, тъй като вярва, че важна мисия на дигиталните технологии е не само да информират и забавляват, но и да подпомагат и улесняват дейностите в различни сфери, както и да формират значими ценности в обществото.

–-

След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Стартъп Фектори превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни за деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси. След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат.

Вече имаме първите успешни истории на завършили ученици, които започнаха работа в ИТ компании на начално ниво.