fbpx
Share

С проекта си Жените в дигиталния свят, Сдружение Стартъп Фактори спечели конкурс за феминистки проекти, организиран от Български Фонд за Жените.

В рамките на проекта, планираме провеждането на курсове по дигитални умения за жени, като по този начин целим да направим информационните технологии привлекателна, достъпна и желана област за професионална реализация сред дамите.

Вижте още: Жените имат уменията да се справят успешно като програмисти.

Жените са по-слабо представени в информационните технологии. Не само в България и Европа, но и в световен план, високите технологии са тежко доминиран мъжки сектор. Проучване на Европейската комисия сочи, че в момента само 19 на сто от start up-компаниите в Европа са стартирани от жени, 9 от всеки 100 приложения на европейско ниво са развити от жени, 19 на сто са на управленски позиции в IT компании, а едва 29 от всеки 1000 завършили висше образование в технологиите са жени, като тенденцията е инженерните професии като цяло да не са популярни сред жените. В IT сектора има малко жени, тъй като се наблюдава негативно отношение от страна на мъжете. Секторът би спечелил, ако делът на жените се увеличи, защото те са по-иновативни, приспособими, амбициозни и по-упорити, а също и предлагат уникален поглед към основата на професията – решаването на проблеми.

Проектът Жените в дигигалния свят е насочен изключително към момичета и жени и цели изграждане на техните основни умения необходими в дигиталната ера. Програмата включва провеждане на тематични курсове по Основи на програмирането, Основи на графичния дизайн и Дигитално предприемачество. Ще бъде обърнато специално внимание на уменията необходими за професии на бъдещето и в специален модул ще бъде обърнато внимание на децентрализираните технологии, които ще променят начините за обмяна на данни и създаване на стойност през следващите години.

Целта е да отворим хоризонти и да събудим желание у жените да учат сами в тази насока.

Надяваме се тази инициатива да привлече интереса на повече жени към информационните технологии, да провокира тяхното любопитство и желание да пробват новите технологии, да научат основите на програмирането и дизайна, както и да експериментират с инструментите и платформите за софтуерни разработки; да започнат да мислят в посока дигитално предприемачество.

Вижте още: Жените имат уменията да се справят успешно като програмисти.

Ние вярваме, че дигиталните бизнеси и професиите на бъдещето са отлична възможност за елиминиране на дискриминативни фактори и стереотипи, които поставят жени в неравнопоставена позиция на пазара на труда или в бизнес общностите.

Курсът Основи на програмирането с лектор Сюзън Феимова започва на 6 октомври.

Курсът Основи на графичния дизайн с лектор Боян Петков започва на 2 ноември.

Ако желаете първи да получите информация относно курса по Дигитално предприемачество, моля оставете вашия имейл тук.

––––––––––––

След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Стартъп Фактори превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни за деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси. След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат.

Вече имаме първите успешни истории на завършили ученици, които започнаха работа в ИТ компании на начално ниво.

––––––––––––

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за  постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.