fbpx
Share

Курсът е предназначен за жени и момичета от гимназиалния курс с малък опит в програмирането или напълно начинаещи. Обучението ще даде мотивация за развитие на дамите в дигиталния свят, като ги насърчи да използват новите технологии.

Целта на курса е да представи най-важните принципи в уеб програмирането посредством езиците HTML, CSS и JavaScript и да изгради логическо мислене. Той е добра основа, чрез която може да се задълбочи изучаването или лесно да се премине към друг програмен език.

Преподавател: Сюзан Феимова

Занятията ще бъдат със силна практическа насоченост и курсистите ще получат ценни знания за създаване на уеб страници.

Вижте още: Жените имат уменията да се справят успешно като програмисти

Участничките ще имат пълен достъп до обучителните материали за неограничен период, което ще им позволи да надграждат уменията си в удобно за тях време и с подходящо за тях темпо. Те ще усвоят основни познания за работа с базови алгоритми и добри практики при писане на код.

Идеята ни е да покажем, че да програмираш е интересно, вълнуващо, забавно и много полезно занимание, което не е запазена мъжка територия. В приветлива атмосфера, подходяща за начинаещи, под ръководството на преподавателя, участничките ще създадат свои уеб приложения, които ще публикуват в интернет пространството. По този начин ще атакуват стереотипите и предразсъдъците на обществото и ще придобият увереност в собствените си възможности, без да се притесняват от мъжката конкуренция и предразсъдъци.

Курсът започва в неделя 13 октомври. Необходимо е участничките да носят собствен лаптоп, на който ще работят по време на курса и в къщи по поставените задачи, за през седмицата. Сдружение Стартъп Фактори ще предостави отлична интернет връзка и безплатни хостинг услуги.

Таксата за участие в курса е субсидирана по проект Жените в дигиталния свят.

За въпроси телефон 0888 79 66 73.

Мястото на провеждане е споделеното работно пространство на Startup Factory – гр. Русе, ул. Цар Калоян 10, ет. 4. 

Повече за лектора:

Госпожа Сюзан Феимова е старши учител по информатика и информационни технологии в Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, лектор по информатика в ЦПЛР-ЦУТНТ-Русе. Тя е магистър по математика и информатика с дългогодишен преподавателски опит. Води извънкласни занимания за допълнително обучение на ученици по информатика и информационни технологии. Занимава се с подготовката на млади таланти и подпомага развитието и реализирането на идеите им.  Ръководител и треньор на отбори по състезателно програмиране и информационни технологии и жури в множество регионални и национални конкурси. Научен ръководител е на много ученици, заели призови места на национални и международни състезания. Има опит като лектор по различни дисциплини, включващи диапазон от основи на програмирането до по-напреднали или специализирани курсове по информатика и информационни технологии и курсове за използване на дигитални технологии в образованието.

Носител е на множество регионални, национални и международни награди и отличия:

  • Награда „Русе 2013“;
  • Национално отличие „Учител на годината по информатика за 2014 г.”;
  • Награда за иновации от Община Русе през 2014 г.;
  • Национална награда за дългогодишно участие, принос и заслуги в работата на Ученическия институт по математика и информатика към Българска академия на науките през 2015 г.;
  • Международно отличие от Министерството на образованието и науката на Руската Федерация през 2016 г.;
  • Национално отличие от ДНК, МОН и Google „Дигитален посланик в час и клас 2018” и др.

Aнгажира се активно с различни обучителни форми, тъй като вярва, че важна мисия на дигиталните технологии е не само да информират и забавляват, но и да подпомагат и улесняват дейностите в различни сфери, както и да формират значими ценности в обществото.

Вижте още: Жените имат уменията да се справят успешно като програмисти

–-

Курсът е част от проекта Жените в дигиталния свят, който се осъществава с подкрепата на Български Фонд за Жените и включва провеждането на още два тематични курса:

Основи на графичния дизайн с лектор Боян Петков – професионален дизайнер с над 15 годишен опит, доктор по ергономия и промишлен дизайн. Курсът е с продължителност от 12 часа и ще се провежда всяка събота в продължение на 4 седмици по 3 часа. Първото занятие е планирано за 2 ноември от 14:00 ч. Подробности за курса тук.

Дигитално предприемачество с лектор Емилиян Енев – председател на Сдружение Стартъп Фактори и сериен предприемач с няколко дигитални проекта през последните години. Курсът надгражда първите два и се състои от интерактивни мотивационни сесии под формата на брейнсторминг и игрови елементи, чрез които участниците да развият идейни проекти на прототипи на дигитални продукти. Началото е планирано след приключването на първите два курса. Ако желаете първи да получите информация за курса, моля оставете вашия имейл тук.

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за  постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

––––––––––––

След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в Русе, Сдружение Стартъп Фактори превръща в свой приоритет ранното развитие на дигитални и технически умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни за деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси. След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат.

Вече имаме първите успешни истории на завършили ученици, които започнаха работа в ИТ компании на начално ниво.