fbpx
Share

WordPress е най-добрата съществуваща система за управление на съдържанието (CMS)

Това е популярна платформа за създаване на съдържание и блогове с глобална общност от потребители и постоянно нарастваща библиотека от теми и плъгини. Той е безплатен и с отворен код, така че можете да го изтеглите и да го използвате безплатно за собствените си нужди.

Защо WordPress?

WordPress е и най-съвременната семантична персонална платформа за публикуване с фокус върху естетиката, уеб стандартите и използваемостта (затова е толкова популярен). Има огромна общност от разработчици, които си сътрудничат. Освен това потребители от цял свят създават над милион нови публикации в сайтове на WordPress всеки ден, използвайки изключително богатите възможности на тази безплатна система.

WordPress е проектиран да направи онлайн публикуването лесно за абсолютно всеки – дори и за хора с минимални дигитални умения. С възможността да се качва всякакъв вид съдържание за споделяне, платформата продължава да оглавява списъка с популярни системи за управление на съдържанието. Ето защо WordPress е най-добрият съществуващ CMS към днешна дата и може да служи за всякакви цели – онлайн магазин, новинарски сайт, личен блог и др.

Огромен избор от теми и плъгини

С WordPress имате голям избор от теми и плъгини, от които да избирате. Това е така, защото има хиляди безплатни, както и първокласни теми, достъпни за изтегляне в интернет. Можете също да използвате платформи като ThemeForest, за да намерите страхотна демо тема, направена от професионалисти, която директно да имплементирате в собствения си сайт. Цените на готови теми варират – в зависимост от разработчици, функционалности, абонаментния план, затова ако решите да инвестирате в професионално направена тема, внимателно проучете възможностите ѝ. Потърсете и ревюта от вече закупили същата тема – мненията на други потребители винаги съдържат полезно съдържание.

Вградени PHP, JavaScript и MySQL

Спокойно… звучи по-страшно, отколкото в действителност е. WordPress е система за управление на съдържанието с отворен код, която ви позволява да изградите свой собствен уебсайт. Лесен е за инсталиране, персонализиране и разширяване. Изграден е с PHP и MySQL, работещи на уеб сървър, като Apache или nginx. Но нека тези абревиатури и термини не ви плашат – не се изисква да познавате съответните програмни езици, системи, сървъри, макар допълнителното знание да е винаги предимство. Разработчиците на платформата са помислили за всичко, а в по-голяма част от случаите можете да разчитате на вашия хостинг доставчик.

С нашия актуален курс за Изграждане, оптимизиране и админинстриране на WordPress можете да добиете представа за всичко, което ви се струва непознато по отношение на платформата.

разгледай видео курса

Поддръжка на свободен софтуер

\Както казахме, WordPress е с отворен код, което означава, че неговият код е свободно достъпен за всеки, който може да преглежда и редактира. Този аспект е изключително съществен за растежа на WordPress, тъй като позволява голямо разнообразие от плъгини и теми да бъдат разработвани от трети страни, които след това могат да се продават или предлагат безплатно. Разработчиците могат лесно да разберат как работи софтуерът и ако искат сами да си разработят персонализирана функционалност. Ако имате познания по HTML и CSS абсолютно сами бихте могли да си направите сайт с ваш дизайн! И това ни води до друга основна причина, поради която толкова много хора избират WordPress: лесно е!

С WordPress всичко е лесно

    • ✅ лесен за инсталиране;
    • ✅ лесен за използване;
    • ✅ лесен за управление;
    • ✅ лесен за актуализиране;
    • ✅ лесен за персонализиране.

    WordPress е лесен за надграждане с приставки като WooCommerce, Jetpack и Google Analytics – само като инсталирате някой от тези плъгини и приложения на вашия сайт и те ще започнат да работят за вас автоматично без никакви или с минимални допълнителни усилия от ваша страна!

Възможности за SEO

Ако сте SEO специалист, тогава най-вероятно вече знаете, че WordPress е удобна за търсачки платформа. Ако пък не сте, знайте, че платформата и различни инструменти могат да ви помогнат да оптимизирате съдържанието си по най-добрия начин. Тъй като има отлична архитектура, е много лесно да настроите и оптимизирате уебсайта си, за да получите по-добро класиране в Google. Можете да направите това, като използвате плъгини и персонализирани теми, които помагат да подобрите структурата на вашето съдържание и да се уверите, че е лесно достъпно.

Например, ако някой търси „най-добрите ресторанти“ в своя град в Google, той ще получи резултати от различни уебсайтове, свързани чрез подходящи ключови думи като „най-добри“, „ресторанти и др. Това е така, защото тези сайтове са оптимизирани за SEO цели (някои повече от други). Без тези оптимизации обаче – без значение колко добро може да е съдържанието – шансовете са малки някой да намери въпросния сайт! Затова тези SEO инструменти са изключително важни и е желателно да ги използвате максимално.

Отзивчиви (риспонсив) теми

WordPress е чудесен избор за създаване на уебсайт, защото има хиляди безплатни и платени теми. Избраната от вас тема ще определи начина, по който изглежда и се възприема вашият сайт от потребителите.

Отзивчивите теми са теми, които са проектирани да се адаптират автоматично към размера на прозореца на браузъра, в който се преглеждат. Това означава, че те могат да се разглеждат на широк спектър от устройства, включително настолни компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони. Затова, когато си избирате тема, задължително проучете нейните риспонсив възможности.

Създайте множество потребители за вашия WordPress сайт и им задайте различни роли и разрешения.

Това е важно за сигурността. Ако използвате един потребителски акаунт за администриране на вашия уебсайт, тогава всеки, който има достъп до този акаунт, може да изтрива или променя съдържанието на сайта без разрешение. Като зададете различни роли на множество потребители, имате повече контрол върху това кой какви функции може да изпълнява на сайта. Например, ако един потребител управлява публикуването в блога на сайта, а друг администрира цялата система за управление на съдържанието, те могат да работят независимо, без да си пречат един на друг – стига да имат и различни потребителски роли.

Можете също да създадете множество потребители за различни задачи като инсталиране на плъгини или теми; може би има един човек, който инсталира плъгини, докато някой друг прави персонализиране на темата; или може би един човек работи предимно върху SEO оптимизацията, докато друг изпълнява само основни задачи по поддръжка, като актуализиране на основните файлове, когато е необходимо. Можете да създадете различни потребителски роли с различни разрешения – това означава, че на всяка роля ще бъдат дадени специфични задачи в рамките на конкретна област на отговорност вместо да предоставяте пълен достъп до всички области.

Универсален, гъвкав и винаги безплатен, WordPress разполага с всички инструменти, от които се нуждаете като уеб администратор за създаване и споделяне на съдържание от всякакъв вид навсякъде по света.

Не губете време и започнете да изграждате собствената си дигитална идентичност още днес.

С нашия актуален курс за Изграждане, оптимизиране и админинстриране на WordPress можете да добиете представа за всичко, което ви се струва непознато по отношение на платформата. 

Автор на статията: Ана Тодорова

разгледай видео курса 

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ

В началото на 2022 година създадохме специализирана платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси, които да ти помогнат да развиваш своите дигитални и предприемачески умения.
Виж най-актуалните от тях:

Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Лого БФЖ

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи активно вече осма година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и региона. Организираме обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕ, ДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризираме възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. Предоставяме обучителни ресурси и свободни за ползване инструменти.