fbpx
Share

Днес ще ви пренесем в Хеерлен.

Град и община в Югоизточна Нидерландия с население под 90 000 души (по данни от 2017)

В края на 19-ти век градът се превръща в център за въгледобивната промишленост.

В златните години на въгледобива населението на градчето нараства лавинообразно, но в периода 1965 – 1975 година поради редица икономически причини (по-евтини въглища от Полша и Америка, откриване на находища с природен газ в близост и др.) въглищните мини са затворени. Завинаги.

В резултат над 60 000 работници със „сини яки“ остават без работа.

Въпреки подкрепата на властите, до ден днешен градът не се възстановява от загубата на десетките хиляди работни места.

Жителите на градчето, подобно на много други индустриални области в Европа, понасят тежък удар.

Мините не само са осигурявали препитанието им, но са били източник и на редица други социални услуги: пенсии, грижа за децата, социални дейности и не на последно място – усещането за общност.

За миньорския труд, освен че се счита за опасен, не се говори достатъчно.

А всъщност той е олицетворение на екипен дух и доверие – всеки миньор разчита на своите колеги в случай на злополука. Оцеляването им зависи от тяхната сплотеност и дори приятелство. Със затварянето на мините обаче, тази общност губи своята есенция – доверието.

Това води до ниска гражданска ангажираност, нежелание за участие в развитието на града и до добре познатия на всички средноголеми градове социален проблем – обезлюдяването.

Хеерлен запада. Празни и рушащи се жилищни сгради и търговски площи.

Липса на средства за поддържане на градската среда, нарастващ вандализъм.

Звучи ли ви познато?

Хеерлен се превръща в първия европейски град, който използва дигитална валута, за да стимулира местната икономика и да повиши ангажираността на своите жители.

Властите на градчето намират начин да прекъснат низходящата спирала с помощта на своя най-ценен ресурс: своите граждани, и най-съвременните технологии.

Община Хеерлен, в партньорство с CoTown (френски стартъп), Brightlands Smart Services Campus (иновационна общност в Лимбург, Нидерландия), българо-нидерландската компания Recheck, местната организация GMS, CBS и Асоциацията на холандските общини, разработват дигитална платформа на основата на блокчейн, в която се комуникират различни задачи за изпълнение между властите, гражданите и предприемачите, пожелали да се включат в инициативата.

Проектът е подкрепен финансово от Urban Innovative Actions – инициатива на ЕС, популяризираща пилотни проекти в областта на устойчивото градско развитие.

Платформата включва три ключови елемента

1. Приложение за смартфон за гражданите – в това приложение се визуализират задачите – поставени от властите и изпълнени от съответния гражданин на Хеерлен, както и наградите (да, има и реални награди за участниците в проекта);

2. Уеб приложение за предприемачите (собствениците на търговски обекти), за да следят плащанията и да виждат кой участва;

3. Дашборд за управление, предназначен за съответните отговорни лица от страна на местната власт, които възлагат задачите и извършват транзакциите.

Blockchain in practice

Тази дигитална платформа е реално пазар между три заинтересовани страни

  • Потребители (гражданите);
  • Доставчици (местните търговци);
  • и Собственикът на приложението (Община Хеерлен), който не само поставя задачите, но и извършва транзакциите със специалната дигитална валута ‘t Heerlens Heitje.

Какъв е смисълът на тази идея?

Изтегляйки приложението на своя смартфон и респективно регистрирайки се в него, гражданите на Хеерлен могат да кандидатстват за изпълнението на достъпни и сравнително лесни за изпълнение задачи, възложени от градската управа и свързани с поддръжката на града – например боядисване на пейки или плевене на градинки. Изпълнявайки тези задачи, гражданинът се награждава с местната цифрова валута – едно Heitje се равнява на едно Евро.

Реално, с технологията блокчейн се обезпечава цялата „верига“

Сумите, които жителите печелят, като вършат определени задачи, се съхраняват в цифров портфейл в приложението. С дигиталната валута гражданите могат да пазаруват в избрани търговски обекти, а впоследствие властите я конвертират и изплащат в евро на предприемачите.

Финансовите стимули за изпълнението на конкретните задачи са ясни и винаги предварително определени – гражданите имат възможност да получат годишно 1 500 Heitje (или 1 500 евро) в платформата.

Това до голяма степен е и стимул повече хора да се включат в проекта.

Ключовото в идеята е, че тези Heitjes могат да бъдат емитирани само от граждани на Хеерлен и само в местната икономика.

Т.е. предназначени са да се похарчат в местни магазини, заведения, културни организации, които също предварително са се присъединили към проекта.

Blockchain in practice

Най-малко три ползи за Хеерлен

  • Гражданите постепенно повишават своята ангажираност – реално всеки един от тях със собствените си усилия участва в изграждането на общото благосъстояние на града и това възвръща у жителите на Хеерлен усещането за общност. Предвидените материални стимули не са за подценяване;
  • Предприемачите имат стимул да се включат, тъй като дигиталната валута е предназначена за техните обекти и по-този начин ще се стимулира местното потребление;
  • Град Хеерлен се справя, от една страна, с поддръжката на градската среда, а от друга – увлича и ангажира своите граждани, развива предприемаческата екосистема.

Социалното значение на подобно приложение и проект е безспорно.

Ниската ангажираност на обществото и западащата градска среда са проблем на не едно населено място по света.

Придаването на смисъл на малките грижи за общия ни „дом“ може да е всъщност ключът към просперитета на онези селища, в които безработицата, демографската криза и ниските ангажираност и мотивация в момента се явяват разрушителни фактори.

Ако сте представител на община, град или друго населено място в България, ако сте граждански активна личност и/или предприемач и желаете да приложите добрия пример на Хеерлен във вашата местна общност, свържете се с нас.
Много вероятно е да се превърнете във втория град успял да разреши общественозначим проблем с помощта на децентрализираните технологии.

Автор на статията: Ана Тодорова

Не пропускай информация за нашите събития и обучения.

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, регистрирано в Русе. Екипът работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици и възрастни от цялата страна. От лятото на 2021 г. сдружението отвори вратите на Къщата на гражданските организации в Русе – споделено място, което събира граждански активни хора и НПО от региона.