fbpx
Share

Изкуственият интелект обещава да създаде огромна стойност в нашето бъдеще. Но какъв е потенциалът в действителност? Какви възможности ще се отключат? Какви нови професии ще възникнат? Вижте във видеото на Емилиян Енев от TEDxRuše 2023.

Изкуственият интелект е навсякъде около нас. Той организира съдържанието в социалните медии, той ни сервира реклами, той управлява софтуера на автомобили.

Но защо говорим толкова много за този изкуствен интелект през последната една година?

Това е заради един конкетен вид – т. нар. генеративен AI.

Той генерира постепенно всяка следваща дума на база на тренирането си с огромен обем информация и развитите си алгоритми. И изведнъж всички бяхме запленени.

Изкуственият интелект се доближи до нас, видяхме неговите възможности и можем да си говорим с него. Той говори на нашият език, помага ни с нашите задачи, дава ни отговори.

Какво ще бъде въздействието му през следващите години?

Какво да направим, за да се възползваме от тази революция?

Изкуственият интелект и човек – сравнение

Генеративният изкуствен интелект обещава да създаде огромна стойност.

Това е изключително примамливо за бизнесите, които бързат да прилагат решения, които увеличават тяхната рентабилност.

Но за каква стойност говорим и какъв е потенциала за намаляване на разходите?

Нека да разгледаме един пример.

Ако вие управлявате бизнес в САЩ и имате нужда от конкретен дизайн (например дигитално изображение), то трябва да платите минимум 100 долара, а времето за разработка е най-малко 1 час. Но ако искате да използвате изкуствен интелект за генериране на изображение, то разходите за изчислителна мощност са приблизително една десета от цента и времето е около една секунда. Това означава, че изкуственият интелект работи за вашия бизнес 100,000 пъти по-евтино и 3,600 пъти по-бързо от човешката алтернатива. Затова внедряването и използването на изкуствен интелект ще се случва с много ускорени темпове.

Третата вълна

Ние сме на прага на огромна трансформация, която вече се реализира два пъти за последните десетилетия.

Всичко започна с микрочиповете.

Постепенно те доведоха маргиналните разходи за изчисляване до нула.

 Следващата революция беше интернет – той стана причина разходите за дистрибутиране на съдържание да се доближат до нула.

И ето ние имаме достъпен хардуер и развита инфраструктура за разпространение на съдържание.

Но все още някой трябва да създаде това съдържание. Някой трябва да работи с компютри, да създава файлове.

И тук идва третата вълна – изкуственият интелект – която автоматизира генерирането на съдържание.

Възможно ли е разходите за създаване на съдържание да се доближат до нула?

Все още има да извървим дълъг път, но обещанието за огромна ефективност вече е тук.

Трябва ли да се страхуваме?

В човешката история има много примери за развитие на технологии, които драстично увеличават ефективността. Това е нормално да създаде страхове и притеснения.

Но един от парадоксите е, че увеличената ефективност при ползването на конкретен ресурс всъщност увеличават консумацията.

Това се случи с парните двигатели, които станаха по-ефективни и извличат повече мощност от по-малко количества въглища.

Но потреблението на въглища се увеличи.

Нашите автомобили станаха по-икономични и изразходват по-малко гориво.

Но консумацията на петрол се увеличи.

Имаме по-ефективни електроуреди и LED осветление.

Падна ли консумацията на електричество? Не!

По подобен начин увеличената ефективност в работата на изкуствения интелект ще увеличи използването му в различни области и ще създаде много възможности. 

Кои ще са новите работни места, които ще създаде изкуственият интелект?

Масовото използване на изкуствен интелект ще създаде необходимост от нови умения и нови професии. На първо място той ще има нужда от качествени данни, за да даде точни резултати.

Затова една от професиите на бъдещето е създатели на съдържание за изкуствен интелект. Това са хората, които ще проверяват, селектират, подготвят в правилен формат и ще захранват езиковите модели с правилно и качествено съдържание. Не трябва да забравяме и възможността за генериране на синтетични данни – съдържание, което се създава от изкуствен интелект.

Обучителите на AI са хората, които ще отговарят за по-точната работа на изкуствения интелект. Те ще трябва да добавят контекст, да обогатяват семантично съдържанието, да категоризират с ключови думи и мета данни.

Проверяващи за съответствие – хората, които отговарят за това изкуственият интелект да върши точно и надеждно работата, за която се използва. Генеративният изкуствен интелект може да си измисля, да халюцинира и да предлага отговори, които са резултат на предубеждения и изкривено тълкуване. Ако искаме да го използваме за бизнес процеси, ще трябва да сме уверени, че той дава надеждна информация и отговорите му са с високо ниво на доверие.

Не трябва да забравяме, че възникват нови регулации и Специалистите по етични аспекти на изкуственият интелект ще трябва да гарантират, че се спазват регулациите и AI не създава рискове и опасности. 

AI ще стане нов канал за дистрибутиране на съдържание

Всеки бизнес си има собствен и уникален език

Истинската сила на изкуствения интелект е в управлението на фирменото знание. Всяка компания има натрупана историческа информация и това често е най-ценният актив. Описание на процеси, документи, контакти, ноу-хау, правила. Всичко това е перфектната база за захранване на чатботове, които да дават бърз, лесен и надежден достъп до ключовата информация. По този начин служителите могат да вземат решения автономно, да имат инструментите и информацията да работят свободно.

Това променя всичко. Вече не е необходимо да питате мениджъра за изпълнението на задачи. Вие се свързвате с фирменото знание и черпите директно от него.

Какво да кажем за правото?

Приложението на изкуственият интелект в областта на правото ще отключи изключителни възможности.

Всъщност над 60% от работата на някои адвокати е свързана с проучване, обработка на информация, търсене в различни документи. Представете си чатбот, който е захранен с нормативната база, със съдебната практика, с решенията на съда. Той дава отговор на въпроси бързо и реферира към документите, от които е извлечена информацията. 

Изкуственият интелект ще бъде двигател за иновации, трансформация на пазара на труда и ще създаде огромна стойност.

Той ще бъде нов основен канал за дистрибутиране на данни и ще даде фундамента за компаниите на бъдещето.

Потенциалът за ефективност и намаляване на разходи е толкова голям, че бизнесът неизбежно ще използва AI ускорено.

Ние можем да се подготвим за тази революция още сега, да развием способностите си за работа с изкуствен интелект и да го използваме като инструмент за увеличаване и допълване на нашите умения.

Така както развихме уменията си за работа с компютри и с интернет.

 

развий дигиталните си умения с нашите видео курсове

QA

Емилиян ЕневЕмилиян Енев е председател на сдружение Startup Factory и предприемач в сферата на новите технологии.

Един от основателите е на блокчейн компанията Recheck, която се занимава с адаптирането на технологията към нуждите на различните бизнеси.

Емилиян е участвал в разработването на няколко онлайн проекта и дигитални продукта, като неговите силни страни са бизнес мениджмънт, онлайн маркетинг, създаване на съдържание, валидиране на идеи, стратегии за монетизация и ангажиране на клиенти. 

Подобни статии

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Токсично лидерство и злоупотреба с власт – кои са симптомите?

Всяка организация се нуждае от лидери, които да насочват, контролират и мотивират нейните служители и екипи. Но когато това лидерство стане токсично, може да има опустошителни последици за морала, производителността и дори здравето на служителите.

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Как да се справим, ако се сблъскаме с токсичен лидер?

Практиката показва, че в организации от всякакво естество, както в частния сектор, така и в публичната сфера, токсични лидери не липсват. Ако все още се колебаете дали вас ви ръководи такъв лидер, има една проста истина, която разкрива същността им – тези лидери винаги работят за себе си.

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.