fbpx
Share

Въпреки разпространената представа, че жените се занимават основно с изкуство и хуманитарни науки, те биха могли да бъдат успешни и в техническите дисциплини като програмиране. Ето причините:

 

Страст в работата

Всеки успешен програмист, влага страст в работата си. Това не е занимание, което може да се върши години наред, за да си плащаш сметките, преди да преминеш към мечтаната работа. Жените лесно се вдъхновяват, когато намерят работа, която им харесва и им се отдава. Тази страст се превръща в желание за учене и развитие, които водят до успех.

Комуникативни умения

Жените се справят много по-добре от мъжете в общуването.

За програмистите способността да комуникират е от съществено значение. Те трябва да пишат командите си в програмата по ясен и кратък начин.Ако кажете нещо неправилно, това може да доведе до бъгове и системни грешки, което от своя страна изисква часове на преглеждане на кода ред по ред. Когато възникне проблем, програмистът трябва да бъде в състояние да раздели програмата на малки части, за да е в състояние да открие проблема. Жените имат търпението и възможностите да го направят.

Умения за разрешаване на проблеми

Факт е, че жените са склонни да решават проблемите, анализирайки ситуацията и излизайки с предложение за решение. При програмирането точно това мислене е от значение.

Приспособимост

Жените са склонни да се адаптират към постоянно променящата се ситуация, което се цени високо в света на технологиите. Те могат да работят самостоятелно, както и в екип. Те по-лесно се справят в ситуации на силен стрес и издръжливостта им е невероятна. При програмирането винаги трябва да сте готови да се адаптирате към ресурсите, с които разполагате, времето, бюджета, екипа, с който работите, средата и т.н. А жените са по-приспособими, когато става въпрос за промяна.

Желание да се докажеш

Момичетата и жените, работещи в сферата на технологиите знаят, че са в неравностойна позиция. Те навлизат в преобладаващо мъжка професия, където има много предразсъдъци, що се отнася до техните умения. В много случаи тези жени имат слабо развити умения, просто защото не им е дадена възможност да работят върху тях. Но сега вече нещата се променят положително и разнообразието между половете се превръща в приоритет в технологичните компании.

Какво означава това за жените програмисти, които започват кариера в информационните технологии? Това означава, че те имат сериозно желание да се докажат в технологичната индустрия. Това желание се превръща в амбиция, стремеж, решителност и всеотдайност, които са очевидни, ако четете между редовете на написания от тях код.

Първите програмисти са били жени

За тези, които не знаят, програмирането е било от съществено значение за Втората световна война, когато са използвани първите компютри за изчисляване на траекторията на балистичните ракети. Тази трудна задача е била изпълнена от първата цифрова електронноизчислителна машина ENIAC. Този компютър е бил изобретен от мъже, които не са искали да се занимават с досадната работа със системата, така че са я поверили на жените. Дамите, отговарящи за тази задача по време на войната, не са били обучавани; те е трябвало да се оправят с тази първа форма на компютърно програмиране чрез проба и грешка. Много от тези жени са продължили да се занимават с разработването на софтуера и да обучават в компютърно програмиране преди да бъдат забелязани много години след войната.

Първият език за програмиране COBOL е изобретен от д-р Грейс Хопър. По нейно време програмирането се разглежда като сравнимо с шиенето или „други женски хобита“.

Разнообразие в технологичната индустрия

Предстои още много, преди везните да бъдат балансирани. За щастие има много програми, които помагат на момичетата и жените да започнат обучение и развитие в сферата на дигиталните технологии. 

Обществените нагласи се променят в последните години и започва да се дава приоритет на разнообразието на работното място. Много момичета търсят възможности за кариера в областта на програмирането и технологиите. Учителите и родителите трябва да окуражават момичетата да се запознаят с тази материя и сами да преценят своите възможности.

 

Източник: coding-girls.com

Снимка: Рexels

ИСКАШ ЛИ И ТИ ДА РАЗВИЕШ ДИГИТАЛНИТЕ СИ УМЕНИЯ?

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ. ВИЖ АКТУАЛНИТЕ НИ ВИДЕО КУРСОВЕ:

QA