fbpx
Share

Участниците в курсовете за развитие на ключови дигитални умения са работещи дами и ученици в гимназиална възраст. Всичко те изучаваха уеб програмиране, основи на графичния дизайн, дигитално предприемачество и маркетинг. Програмата е първата по рода си в града, която предлага обучение за развитие на най-търсените дигитални умения на 21 век.

Инициативата привлече интереса на над 70 участника. Провокира тяхното любопитство и желание да навлязат в света на програмирането и дизайна. Събуди желанието им да експериментират с инструментите и платформите за софтуерни разработки, да започнат да мислят в посока дигитално предприемачество.

Уеб програмиране

Основата на цифровите технологии е програмирането. Притежаването на основни умения в тази област, помага за разбиране на това как работят технологиите. Спомага и за по-добра комуникация с разработчиците. От друга страна, ако продължите да се занимавате с програмиране и да учите и други програмни езици, вие ще станете не само търсен ИТ специалист. А защо не и един добър дигитален предприемач.

Приключи първата програма в Русе за развитие на ключови дигитални умения

Преподавател в този курс е Сюзан Феимова – старши учител по информатика и ИТ в МГ Баба Тонка. Изучават се основите на front-end разработване чрез езиците HTML, CSS, и JavaScript, като напредналите продължават и с програмния език PHP. Разгледайте, сайтовете, които участниците създадоха с учебна цел:

Агенция ПЕРФЕКТЕН ДОМ Русе

Тест – HTML

Тест HTML – KEEP CALM AND HAVE A NICE TEST

Калкулатор за изчисляване на индекс на телесната маса (ИТМ)

СТРОИТЕЛЕН ХИПЕРМАРКЕТ „РИБО“

ХИПЕРМАРКЕТ „ТЕХНО“

СТРОИТЕЛЕН ХИПЕРМАРКЕТ МЕГА

СТРОЙ РЕМОНТ

Hotel Eleon

Hotel Bulgaria

Графичен дизайн

Без дизайн в наши дни не може да се развива нито една сфера. Познанията в тази област дават предимство на всеки, независимо от професията му. Обучението се води от Боян Петков – професионален дизайнер с над 15 годишен опит, доктор по ергономия и промишлен дизайн.

Темите в курса обхващат цветознание, растерна и векторна графика. Включват практически познания за различните видове шрифтове и лога, принт и уеб реклама, работа с Photoshop. Разглежда се системен работен подход с универсално приложение при решаване на практически задачи в сферата на графичния дизайн. В рамките на обучението, се обсъжда примерен графичен проект и всеки от курсистите представя своя креативна визия.

Приключи първата програма в Русе за развитие на ключови дигитални умения

Дигитално рисуване – допълнителен курс-продължение на обучението по дизайн

Курсът е предназначен за по-творческите личности. Има за цел да въведе в основите на дигиталното изкуство, като заимстващо основните стилове и принципи на традиционното рисуване. Съща така да подобри визуалната култура на участниците и помогне да представят идеите си чрез съвременни софтуерни продукти. Лекторът Петя Бонева е илюстратор и дизайнер с опит в гейминг индустрията. Тя увлекателно запознава курсистите с известни автори и техните стилове в дигиталната сфера. А самият курс обхваща основни инструменти в програмите Adobe Photoshop и Clip Studio Paint Pro. Не са пропуснати и възможностите за представяне в интернет пространството.

Обучението през 2020г. се проведе изцяло онлайн. Това позволи участници не само от Русе, но и от Мюнхен, София, Добрич и Търговище, също да опознаят съвременните начини за творческа изява.

Приключи първата програма в Русе за развитие на ключови дигитални умения
Дигитално рисуване онлайн

Дигитално предприемачество и маркетинг

В рамките на  обучението участниците преминават през основните стъпки за оформяне на пълноценна стратегия за стартиращ бизнес. Курсът е базиран на основни акценти от утвърдени стартъп методологии – Lean Canvas, Customer Development, Lean Startup и др. Управлението на дигитален проект е поставено на здравите основи на пазарни принципи и като стремеж за създаване на стойност. Участниците получават достъп до ефективни инструменти и техники. Те ще ги предпазят от често срещани грешки и ще увеличат шансовете за успех на техните начинания.

От 1 до 4 август 2020 в онлайн среда се проведе Мастър клас по предприемачество. Вижте отзивите.

Дигиталният маркетинг представлява промотиране на продукти и услуги чрез онлайн платформите. Те са вече предпочитана медия заради ниските разходи и измеримата възвръщаемост на инвестициите. Уменията в тази сфера са свързани с професионалното използване на дигиталните маркетингови похвати, инструментите за анализ, създаване на съдържание. Обхваща още ползване на социални медии, оптимизиция – SEO и дизайн на потребителското изживяване – UX. 

Най-добрите ПР кампании днес се провеждат изключително чрез социалните медии като Twitter, Facebook, Instagram. По този начин се осигурява директен достъп до потенциалните клиенти. Социалната мрежа за въпроси и отговори Quora, Medium – новата социална мрежа за блогъри, Reddit – сайт, който създава отделни общности: медии на които трябва да обърне внимание всеки специалист по дигитален маркетинг.

Приключи първата програма в Русе за развитие на ключови дигитални умения

Материали от курса по дигитално предприемачество:

Как да използваме социалните мрежи за бизнес и по-добро онлайн присъствие

Нашата селекция от книги за предприемачество и бизнес

–––––

Обучението за развитие на ключови дигитални умения през учебната 2019-2020 се осъществи с подкрепата на Български Фонд за Жените. Както и със съдействието високотехнологичните ИТ компании, работещи на глобалния пазар: Recheck, 1ForFit, Mentormate, LAB|08.

През учебна 2020-2021 година предстои ВТОРОТО издание на програмата за развитие на дигитални умения у възрастни и гимназисти от град Русе и региона. Програмата ще бъде разширена и допълнена с още актуални теми. За повече информация, запишете се тук.

Курс програмиране Русе

Отзиви от завършилите курсовете за развитие на ключови дигитални умения през 2019-2020:

* Курсът Основи на уеб програмирането надхвърли очакванията ми и най-много ме мотивира да продължа да се развивам дигитално. Ана

* В Основи на графичния дизайн получих ценни съвети как да комбинирам цветове, форми и др. Как да постигам баланс в посланията си. Харесаха ми и обсъжданията на проектите ни с преподавателя. Това ми помогна много да откривам грешките си в уеб проектите си. Ана

* Участвах в два курса, в които научих нови и полезни неща, които прилагам на практика. Ралица

* Преподаването беше на много добро ниво. Хареса ми практическата насоченост на курса.

* Дигиталното предприемачество ми даде практически насоки как да си поставя текуща оценка на това, с което се занимавам към момента. В курса ми допадна, че нямаше празнословие на тема колко страхотно е да си предприемач и да работиш сам за себе си. Обратното е често срещано от мен през последните години при различни тренинги, които съм посещавала/слушала и не ми харесва. Предпочитам трезв разговор и благодаря, че го получих. Ана

* В курса по предприемачество ми хареса, че разгледахме инструменти, които могат да ти помогнат да развиеш идеята си по-ясно и измеримо. Лекторът даде много лични примери и реални уроци от житейския си опит. Определено съм доволна от готовността да помогне и апелът да сдружи участниците от курса, което е доста ценно нещо за общи идеи и познанства. Петя

* В курса по дизайн бях впечатлена от изготвените презентации и личния опит на водещия на курса, неговият опит и примери. Самите практически задачи бяха прегледани от него и той имаше предложения за подобрение на практическото домашно, което ме мотивираше да направя повече практически проекти за оценка. По време на практиката лектора даде добри основни уроци и помагаше на всеки, който имаше нужда от допълнително внимание. Петя

* Всичко беше хубаво. Не мога да се сетя за нещо, което не ми е харесало. Семра

* Продължавайте със същия дух и ентусиазъм за предавате нататък знания, умения и опит. В днешно време са малко хората, като вас, които са готови да предадат всичко научено, безкористно! Живка

––––––

Startup Factory e споделено работно място и клуб по предприемачество в град Русе.

След успешната организация на първите хакатони и безплатни курсове по програмиране в РусеСдружение Стартъп Фектъри превръща в свой приоритет ранното развитие на технически и ключови дигитални умения на ученици. Целта ни е да направим информационните технологии достъпни и атрактивни за деца и юноши, като им предоставим първоначалните насоки и ресурси.

След това ще бъдем до тях и ще ги подкрепяме в усилията им да станат успешни млади хора с дигитални професии – дизайнери, програмисти, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и всичко друго, което си изберат.

Свържете се с нас и ще се радваме да се запознаем и да ви помогнем.