fbpx
Share

Курсовете по Графичен дизайн и Дигитално рисуване в Startup Factory, като част от Програмата за развитие на дигиталните умения в Русе, привлякоха ученици и млади хора с креативно мислене.

Обучението по Графичен дизайн се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн, а Клубът по дигитално рисуване премина изцяло онлайн в платформата Discord.

Обучение по графичен дизайн

Обучението Основи на графичния дизайн е третото издание на курса в рамките на 2 години. Отново се включиха основно дами, които използват (или биха искали да използват) визуалните елементи и композиции в работата си.

Те изучаваха техниките за ползване на шрифтове, цвят, текст и изображения, чрез които да оформят своята графична композиция за успешно предаване на посланието към аудиторията.

Лекторът Боян Петков отлично съчета основните аспекти от теорията на графичния дизайн с упражнения за овладяване на практически умения. Дизайнерът сподели множество допълнителни ресурси и материали, даде полезни насоки за развиване на критично творческо мислене.

Участничките създадоха под негово ръководство много работни варианти на композициите си, приложиха веднага техниките за работа с Photoshop, свикнаха да откриват възможностите на съвременния дизайн и намериха варианти за бързо включване на наученото в конкретните проекти, по които работят.

Двумесечният курс Основи на графичния дизайн е отлична основа и добра отправна точка за допълнително развитие на непрофесионалисти, които осъзнават силата на визуалните елементи в комуникацията на идеи и информация.

Умения, които участниците усъвършенстваха по време на обучението:

 • техники за работа с shapes и оцветяване
 • избор и прилагане на изображения
 • работа с текстове и използване на шрифтове
 • създаване на визуална и смислова йерархия между отделните елементи

Вижте една малка част от създадените композиции:

Клуб по дигитално рисуване

Клубът по дигитално рисуване с дизайнера Петя Бонева привлече основно ученици с интерес към изобразителното изкуство. Програмата бе изключително богата, като обучението дойде като продължение на проведените преди това курсове по Дигитално рисуване.

Тримесечното обучение обхвана по-задълбочено следните теми:

 • Композиция
 • Светлина и цвят
 • Рисуване с жестове
 • Изграждане на скица,
 • Приложение на перспективата в изкуството,
 • Основни форми в изкуството,
 • Констукция, перспектива, цветове, анатомия

Какво е дигиталното изкуство?

Лекторът Петя Бонева представи подробни презентации с полезни съвети, както и насоки за допълнително самостоятелно изучаване на автори, работещи в дигиталната сфера и техники, които успешните творци по света използват. Тя сподели съвети и трикове за художници, като едновременно с това рисува на живо с участниците в курса.

Вижте какво нарисуваха заедно Петя и участниците в Клуба по дигитално рисуване

И един съвет от Петя за творците

Курсовете по Графичен дизайн и Дигитално рисуване, които сдружение Startup Factory организира вече втора година, са уникални не само за град Русе, но и за страната. Курсът Основи на графичния дизайн е вече трето издание на обучението. А Клубът по Дигитално рисуване надгражда проведените преди това обучения с 4 групи по темата Дигитално рисуване.

Предстои следващото обучение от нашето творческо направление: Започни развитието си като UI дизайнер с лектор Боян Петков. Начало: 15 май 2021.

Вземете запис от проведения наскоро курс Основи на ефективната дигитална реклама. Ако се занимавате с реклама в социалните мрежи и Google, това обучение ще ви помогне да извлечете максимума от нея и да спестите излишни разходи.

Лого Америка за България

Обучителната програма за развитие на дигиталните умения се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Вижте още от нашите курсове за развитие на дигиталните умения.

–––

Startup Factory e сдружение в обществена полза, работещо активно вече шеста година за развиване на ключови дигитални умения на ученици и възрастни, както и за подпомагане на предприемаческата екосистема в България.