fbpx
Share

Седмици на дигиталното изкуство и технологии 

за младежи

 

Русе, 1-14 юли 2022 г.

Ако си над 14 години и се интересуваш от дигитално изкуство, програмиране, блокчейн, NFT и стартъпи, включи се в едно горещо лятно приключение.

Ще научиш какво се случва в дигиталната сфера. Ще се запознаеш с топ професионалисти от Русе, които ще споделят личен опит и ценни съвети. Ще намериш страхотни нови приятели и ще се забавляваш на най-якото място в града – сцената на Фестивала Реките на града.

избери едно или повече от вдъхновяващите обучения

обучение

Пътят до професия програмист

кога

1 и 2 юли, от 10 до 17ч.

къде

Споделеното пространство на Startup Factory

Какво ще се учи

С участниците ще начертаем ясна карта с конкретни стъпки и действия, които да следват, за да достигнат до професия програмист.

За целта лекторът ще представи как за него изглежда едно добре изградено портфолио, какви са уменията, които се търсят как те могат да се изградят.

Ще поговорим малко повече за базови познания срещу конкретни технологии и къде според лектора е най-добре младежите да се фокусират. 

за кого е подходящо обучението

За младежи прохождащи в програмирането, така и за хора, които са напреднали и искат се представят добре пред потенциални компании.

кой ще сподели опит

Георги Димитров Георги Димитров е възпитаник на МГ „Баба Тонка“ гр. Русе. Занимава се професионално с програмиране от над 10 години. За това време е натрупал опит в сферата и е ръководил и назначавал програмисти за няколко различни екипа.

Въпреки че програмирането му е професия истинската му страст е да преподава. Запълва свободното си време с различни видео и настолни игри, както и спорт.

обучение

Дизайн и изкуство в дигиталната сфера

бонус: мотивираща лекция

Стратегии и техники за развитие в NFT сферата

кога

4-7 юли, от 14:30 до 16:30 ч

къде

Оборудвана зала в ЦУТНТ на ул. Одрин 1.

Какво ще се учи

Дигитално рисуване, основни принципи в дизайна и изкуството – цели, стилове, формати и програми за ползване.

Стратегии и тактики за развитие в сферата на изкуството и NFT.

кой ще сподели опит

Петя БоневаПетя Бонева се занимава с дизайн и дигитално рисуване от 2007г. Завършва ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, гр. Русе през 2007 г, а след това дизайн в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Има докторска степен.
Работи повече от 7 години в сферата на гейминг индустрията, а от лятото на 2018г. взима активно участие в децентрализираната платформа за живи предавания Dlive едновременно като стриймър и дизайнер по различни проекти.
Основен лектор в курса „Дигитално рисуване“ на Startup Factory.

Уъркшоп

Моят първи дигитален портфейл

кога

8 юли, 18:00 – 20:00 ч

къде

Споделеното пространство на Startup Factory 

Какво ще се учи

Начални стъпки към света на блокчейн и собствена крипто-идентичност. Порталът към децентрализирани приложения, ръководство, криптовалути и алтернативно изкуство. Начин да управляваш и ограничаваш споделяната информация, докато ползваш интернет услуги.

кой ще сподели опит

Павел ПетровПавел Петров се интересува от финанси и икономика вече 15 години. Завършил е Международен Бизнес Мениджмънт, но от 2 години се занимава с Информационни Технологии. Чувал е за криптовалути и блокчейн преди много време, но от скоро започва да проучва технологията активно и бързо му става любима тема, защото обединява сферите Финанси и Технологии по уникален начин. Работи като Quality Assurance във високотехнологичната компания ReCheck, както и като съветник по tokenomics и blockchain номенклатура.

Интересува се от всичко свързано с блокчейн: Origins- идеология, tokenomics – икономически и финансови модели,  DeFi – децентрализирани финанси, DAO – децентрализирана автономна организация,  NFTs – в гейминг и арт индустриите. 

обучение

Как да мислим като предприемачи – стартиране на своя собствен стартъп

 кога

11 и 12 юли, от 13.30 до 16.30 ч

Какво ще се учи

Заедно с младежите ще „изградим“ стартъп.

Ще отделим няколко часа да обсъдим как се сформира и изгражда един бизнес. Ще обсъдим основни понятия и принципи при измислянето на идея и изграждането от нея на бизнес модел.

Заедно с учениците ще се спрем на определена идея и ще изградим чрез групово обсъждане основните щрихи и важните моменти при стартирането на бизнеса.

къде

ЦУТНТ, на ул. Одрин 1

кой ще сподели опит

Красимир КехайовКрасимир Кехайов завършва МГ „Баба Тонка“, гр. Русе през 2006-та мислейки си, че ще става психолог.

След това следва в САЩ и решава да се преориентира напълно и в крайна сметка завършва икономика и математика.

Продължава следването си в London School of Economics и след завършване прекарва 3 години като инвестиционен банкер в Goldman Sachs. Решава да напусне познатите води и заминава за Куала Лумпур, Малайзия, където помага за формулирането и стартирането на нови бизнеси за кратко.

Решава все пак да се върне на стария континент и изгражда свой бизнес в сферата на недвижимите имоти в Лондон.

След 7 години като предприемач се връща в България и сега помага на стартъпи да наберат финансиране за своето развитие.

 Седмиците на Дигиталното изкуство и технологии ще завършат на 14 юли с networking събитие на сцената на Фестивала Реките на града.

Ще се включат всички участници и лектори, както и представители на ИТ компании от Русе за установяване на контакт и откриване на възможности за летен стаж.

Очаквайте още: интересни истории за успехи и провали, DJ, напитки и много изненади.

започни лятото с едно уникално приключение в света на

най-новите технологии

✅ Научи топ тенденциите в дигиталния свят  Формулирай и развий стартъп идеята си  ✅ Намери нови приятели и се запознай с интересни хора с опит  ✅ Подготви се за най-търсените професии на 21 век ✅ Забавлявай се!

⬇️ Съпътстващи занятия за малки ученици ⬇️

Обучение

Моята първа интернет страница

кога

6-10 юни, 14:30-16:30 ч

къде

ЦУТНТ 

Какво ще се учи

Учениците от 3-ти клас ще разберат как работят компютрите и дигиталния свят, ще се запознаят с най-важните принципи при създаването на интернет страници, и едновременно с това ще изградят логическо мислене.

Преподавател

Сюзан ФеимоваСюзан Феимова е старши учител по информатика и информационни технологии в Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе и лектор по информатика в ЦУТНТ.

Магистър по математика и информатика с дългогодишен преподавателски опит.

Занимава се с подготовката на млади таланти и подпомага развитието и реализирането на идеите им.
Носител на множество регионални, национални и международни награди и отличия. Основен лектор в курсовете по Програмиране на Startup Factory.

обучение

Дигитално рисуване

кога

20-24 юни, 14:30 – 16:30 ч

къде

ЦУТНТ

Какво ще се учи

Обучението има за цел да въведе учениците от 5-ти и 6-ти клас в дигиталното изкуство, като заимстващо основните стилове и принципи на традиционното рисуване, да подобри визуалната им култура и да им помогне да представят идеите си чрез съвременни софтуерни продукти.

Преподавател

 Петя Бонева Петя Бонева се занимава с дизайн и дигитално рисуване от 2007г. Завършва ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, гр. Русе през 2007 г, а след това дизайн в Русенски университет „Ангел Кънчев“. Има докторска степен.
Работи повече от 7 години в сферата на гейминг индустрията, а от лятото на 2018г. взима активно участие в децентрализираната платформа за живи предавания Dlive едновременно като стриймър и дизайнер по различни проекти.
Основен лектор в курса „Дигитално рисуване“ на Startup Factory.

Всички участници в обучението по Дигитално рисуване ще имат възможност да се включат в конкурс за рисунка „Реката ни обединява“, който ще се проведе на 25 юни на сцената на Фестивала Реките на града.

⬇️ Съпътстваща лекция с TeenHabits ⬇️

teenhabits

Какво е TeenHabits?

TeenHabits е първата по рода си програма за изграждане на полезни навици сред тийнейджърите. Ние вярваме, че всеки може да създаде навик, който да промени живота му.

С TeenHabits: Мързелът става продуктивност, губенето на време в ефективно управление на времето, а носенето по течението – проактивност.

лекция:

влиянието на връстниците и отражението му върху навиците ни

ще насочим вниманието ти към навиците, и по специално към влиянието на връстниците и как то се отразява на навиците.

кога

13 юли, 13.30 ч

къде

ЦУТНТ, ул. Одрин 1

Инициативата се осъществява по проект „Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Организатори

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече седма година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. 

ЦУТНТ

ЦПЛР-Център за ученическо техническо и научно творчество – Русе е с над 50 – годишна традиция и опит в извънучилищното обучение на ученици от І до ХІІ клас. Основан е през 1969 г. като Станция на Младите Техници. Намира се в централната част на гр. Русе. Формите, които центърът предлага осмислят свободното време на децата и допринасят за развитието им в различни области на познанието, което дава възможност за изява на регионални, национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

С финансовата подкрепа на

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

Endava

Endava е лидер в предоставянето на най-новите технологични услуги и подкрепя своите клиенти в развитието на техните собствени организации, като използва мащабируеми решения за Agile Distributed Enterprise. Endava работи успешно със своите клиенти, като се интегрира лесно с техните екипи, катализира идеи и предоставя стабилни решения.

Компанията помага на клиентите си да станат дигитални компании, като оказва пълна подкрепа – от генерирането на идеи до разработването и внедряването на продукти, платформи и решения. Endava работи с клиенти от разплащателната екосистема; банковото дело; технологиите; медиите и телекомуникации (TMT); потребителските продукти; логистиката и здравния сектор.