fbpx
Share

В края на 2023 г. Open AI обявиха много ключови подобрения и промени в своята платформа и представиха GPT-4 Turbo.

GPT-4 Turbo е нова версия на Chat GPT, която е много бърза, по-евтина за използване и включва ключови предимства. Обявените новости дават възможност да се направят изводи за посоката на развитие на Chat GPT през 2024 г. По-долу описваме най-важните неща. 

1. По-голям размер на контекст.

GPT-4 Turbo ще поддържа голям размер на контекстния прозорец – от 128 000 токени (думи, интервали, изречения), използвани във всички заявки, докато моделът „забрави“ целия разговор. Това е еквивалентно на около 300 страници или една стандартна книга. GPT-4 Turbo има увеличена точност на отговорите в резултат на предоставения по-голям контекст. 

2. Извличане на информация от документи.

Новата версия на GPT ще позволи на потребителите да качват документи и бази данни, за да захранват модела с разнообразна информация, която да разширява достъпа му до актуално и специфично знание. Вече ще можем да качим договорите и фактурите си и да ги обсъждаме с Chat GPT.
От друга страна, Open AI ъпдейтват наличната информация и чатботът има знание за света актуално към април 2023 година.
Тук е важно да се отбележи, че Grok – новият изкуствен интелект на X (бившата социална платформа Туитър) – работи с актуална информация от туитове към последната секунда и по този начин вероятно има конкурентно предимство.

3. GPT вече става визуален и има аудио.

GPT-4 Turbo ще може да чете изображения и да разбира какво точно има в картинките. От друга страна, генерирането на изображения чрез DALL·E 3 ще бъде възможно за програмисти, като използват API на Chat GPT.
Компании като Snap, Coca-Cola и Shutterstock използват DALL·E 3 за програмно генериране на изображения и дизайни за своите клиенти и кампании. Open AI предлагат различни опции за формат и качество, като цените започват от $0,04 на генерирано изображение.
Ще се поддържа и Text To Speech (TTS) – създаване на аудио имитиращо човешки глас от въведен текст. Open AI пуснаха и новата си версия на модела за разпознаване на глас и конвертирането му към текст – Whisper V3, който продължава да бъде с отворен код. 
    AI_ChatBot

    4. Подобрен контрол и защита на потребителите.

    Chat GPT-4 ще предложи функционалност, която се нарича възпроизвеждащ се резултат (reproducible output). Това дава възможност при определени основни промптове (въпроси на потребителите) да се дават конкретни отговори. 
    Въвежда се и защита при спорове относно злоупотреба с авторски права. Open AI ще покриват разходи на своите клиенти, ако срещу тях има съдебни дела и глоби за нарушаване на права при ползване на Chat GPT за създаване на съдържание. Освен това Chat GPT Enterprise няма да тренира езиковите си модели с данни на своите корпоративни клиенти.

    5. Подобрения за софтуерни инженери.

    Стратегията на Open AI e да направи разработката на приложения върху своята платформа и програмни интерфейси (API) изключително лесна и удобна. Подобреното извикване на функции и извикването на няколко функции едновременно са част от предимствата, които са налични за програмисти. Увеличен e и лимита на токените, които могат да се ползват от инженери разработващи приложения с API на Chat GPT. Може и да се заяви допълнителен обем токени при необходимост.

    Напомняме, че токените са мерната единица за използването на платформата – един токен отговоря на сричка или част от дума, която се генерира от езиковия модел.

    6. Къстъм модели.

    Вече е възможно да се тренират модели с напълно нови области на приложение и знание. Големите компании (заедно с експерти от Open AI) ще могат да обучат собствени модели с големи масиви данни и да ги подготвят да изпълняват специфични задачи в сферите на дейност на компаниите.
    На този етап това е дълъг и скъп процес, който могат да си позволят само топ фирми с водещи пазарни позиции. За тях вече работят експериментални програми за т.нар. finetuning (специфично обучение) на моделите. 
    🎨✨ Преоткрийте творчеството си с видео курса на Петя Бонева „Изкуственият интелект за създаване на визуално съдържание“. 🎨 Запознайте се с 2 от най-популярните арт генератори Midjourney и Stable Diffusion и овладейте магията на AI ✨
    Купете курса от тук

    7. Намаляваща цена на токените.

    Чувствително пада цената за ползване на GPT-4 Turbo (както и на GPT-3.5 Turbo). Хиляда токена генерирани от усъвършенстваните модели ще са на цена от 0.03 долара, а базовите ще са на цена 0.006 долара. Това ще направи Chat GPT много по-достъпен за програмисти, корпоративни клиенти, но и за обикновени потребители.

    8. Подобрен интерфейс и функционалност.

    Вече няма да има нужда да се избират различни модели и инструменти (плъгини) за отделни задачи. Chat GPT ще разбира какво искате да направите и ще активира най-подходящият модел за изпълнение на необходимите функционалности. В зависимост от вашите въпроси чатботът ще търси информация в интернет, ще анализира данни, ще създава изображения, пише софтуерен код и т.н.
    Това е свързано с посоката на развитие на изкуствения интелект през следващите години – не след дълго ще можем да казваме на компютрите какво искаме от тях и те ще изпълняват съответните задачи. 

    9. Въвеждат се GPTs.

    GPTs e новото наименование на модели или агенти, които са специализирани и обучени да решават задачи и създават стойност в отделни области. Това ще позволи на потребители и програмисти да направят къстъмизирана версия на Chat GPT почти за всичко. Ще можем да даваме конкретни инструкции за функционирането на AI агента, да го захранваме с конкретни данни и да формулираме сценарии на функционалности и потребителски действия.
    Плъгините отиват в историята и се превръщат в GPTs за изпълнение на отделни задачи.
    Logo Creator
    ConvertAnything

    10. GPT Builder – пишем приложения с естествен (човешки) език.

    Създаването на дигитално съдържание (лого, приложение, презентация и др.) ще става след въвеждане на описание и инструкции на естествен език.
    Представете си две части на екрана – в едната описвате как трябва да изглежда и да работи вашият дигитален проект, а в другата част в реално време се създава визуално представяне на очакваният резултат. Възможно е да се добавят опции за конфигуриране на приложението, къстъмизирани действия и функционалности и много други. 

    развий дигиталните си умения с нашите видео курсове

    QA

    11. GPTs Store.

    Това всъщност е App Store на Open AI. Разработчици ще могат да създават къстъмизирани AI агенти и модели (GPTs) и да ги качват на платформата GPTs Store. Компаниите създатели ще споделят приходите си с Open AI подобно на комисионите,  които се вземат от Apple за плащания в инсталираните приложения на iPhone (In-app purchase).

    Вижте коментарно видео от събитието за представяне на новостите OpenAI DevDay announcements тук:

    Автор на статията: Емилиян Енев

    Емилиян ЕневЕмилиян Енев е председател на сдружение Startup Factory и предприемач в сферата на новите технологии.

    Един от основателите е на блокчейн компанията Recheck, която се занимава с адаптирането на технологията към нуждите на различните бизнеси.

    Емилиян е участвал в разработването на няколко онлайн проекта и дигитални продукта, като неговите силни страни са бизнес мениджмънт, онлайн маркетинг, създаване на съдържание, валидиране на идеи, стратегии за монетизация и ангажиране на клиенти. 

    Искаш ли да стартираш кариера в IT и Software Quality Assurance?

    Подготви се с най-новия ни видео курс. Виж какво да очакваш⬇️

    Подобни статии

    10-те най-добри AI арт генератори през 2024

    10-те най-добри AI арт генератори през 2024

    AI генераторите са станали важен инструмент за артисти и дизайнери, предоставяйки им възможността да създават удивителни творби. В следващата класация представяме 10-те най-добри AI генератора за 2024 г.

    Лого БФЖ

    Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

    ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

    Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.