fbpx
Share

Chat GPT може да бъде много полезен инструмент и да увеличава значително нашите умения и скорост на работа. Но все пак има неща, които (все още) не е добре да правите с този AI чатбот. По-долу можете да прочетете списък с често срещани грешки при използването на Chat GPT. 

1. Копирането на (дълги) текстове, които са генерирани от чатбота, и възпроизвеждането им чрез пействане в официални документи, които подлежат на проверка.

Важно е да знаете, че Chat GPT поставя воден знак в текстовете, които създава в отговор на вашите въпроси. Тези маркери могат да покажат, че източникът на съдържанието не сте вие или друг човек. Водният знак е комбинация от думи, срички, препинателни знаци или други символи (сумарно наречени токени), които са разпределени според определен модел в текста. Повтарянето на съответните токени в конкретен ред, брой или друга зависимост дава възможност за установяване на авторството на изкуствения интелект. Този воден знак може да бъде преодолян лесно като използвате онлайн инструменти за парафразиране и модифициране на текстове.

2. Не въвеждайте лични данни, чрез които да бъдат идентифицирани хора или организации.

Лоша идея е да включвате имената на личности или фирми, за които задавате въпроси на Chat GPT. Причината е, че всичко, което пишете на чатбота се използва като съдържание за трениране на езиковия модел. Написаното от вас остава в огромните ресурси с милиони параметри, чрез които изкуственият интелект усъвършенства точността на отговорите си. Нали не бихте искали някой друг да получи в отговор на своите въпроси референция към вашите имена или други начини за идентифициране? 

  AI_ChatBot

  3. Не приемайте всички отговори на чатбота за истина.

  Chat GPT е един от най-усъвършенстваните примери на полезен изкуствен интелект с добър интерфейс и огромна база от съдържание, с което е трениран първоначално. Но той не е безгрешен и не дава гаранция за верността на своите отговори. Не рядко текстовете на чатбота съдържат логически грешки, несъответствия спрямо формулираните запитвания или други неточности. Както при работата с търсачки, така и при използването на Chat GPT е необходимо развиване на умения за правилно формулиране на въпросите, задавана уточняващи запитвания, формулиране на правилен контекст и итеративно взаимодействие с чатбота. Понякога едва на шестия или седмия зададен въпрос получавате полезна информация.

   4. Не търсете съдействие от Chat GPT за неетични или незаконни действия.

   Обикновено чатботът не отговаря на запитвания, които са в противоречие с условията за използване на услугата. Но има случаи, в които генерира имейли с манипулативно съдържание за онлайн измами (скам). Или предлага съдържание, което може да бъде използвано в противоречие с етичните норми. Един от популярните примери е пействане на код за софтуерна система и запитване на Chat GPT за възможни уязвимости на приложението. Следващата стъпка е искане чатботът да генерира код за експлоатиране на съответната уязвимост. Контролът върху подобно поведение ще бъде затяган, а вие като крайни потребители носите отговорност за нарушение на условията за ползване на услугата.

   5. Не качвайте чувствителна бизнес и лична информация в Chat GPT.

   Както стана въпрос по-горе, всичко споделено с чатбота се запазва като параметри за тренирането на изкуствения интелект. Вероятно можете да бъдете изкушени от възможността да генерирате скрипт за вашия сайт и това изглежда напълно ОК. Но ако работите в компания, която разработва иновативни продукти с висока добавена стойност и ценна интелектуална собственост – недейте да пействате софтуерен код в Chat GPT. Това може да стане причина да загубите работата си. По същата логика не споделяйте с чатбота съдържание, което е тайна или подлежи на специална политика на защита и поверителност. 

   🎨✨ Преоткрийте творчеството си с видео курса „Изкуственият интелект за създаване на визуално съдържание“. 🎨 Запознайте се с 2 от най-популярните арт генератори Midjourney и Stable Diffusion и овладейте магията на AI. Вземете курса г. от тук✨

   6. Не бързайте да внедрявате Chat GPT във вашия бизнес като пълен заместител на служители за конкретни дейности.

   Към момента изкуственият интелект обещава изключителни възможности за увеличена ефективност, автоматизация и намаляване на разходите. Това идва на определена цена – зависимост от софтуер в експериментална фаза на разработка, все още неясен бизнес модел и неточности в отговорите. Можете да гледате на Chat GPT като на добър асистент и съветник, но не и като магическо решение на предизвикателствата и нуждите пред вашия бизнес.

   AI_Bot

   7. Не възприемайте чатбота като алтернатива на човешката комуникация.

   Chat GPT е винаги на разположение, готов е да отговаря на почти всякакви въпроси и изглежда много приятелски настроен. Услуги като Snapchat го интегрират като един от списъка ви с контакти и за разлика от другите ви приятели, той ще ви помогне любезно за всичко според неговите сили във всеки момент на денонощието. Изкуственият интелект постепенно става все по-убедителен и може да ви задържи в своята компания все повече време. Но (все още) един отворен разговор и брейнсторминг сесия с приятели или колеги могат да ви дадат много полезна информация, да разкрият нови перспективи и да генерират страхотни идеи.

   Автор на статията: Емилиян Енев

   развий дигиталните си умения с нашите видео курсове

   QA

   Емилиян ЕневЕмилиян Енев е председател на сдружение Startup Factory и предприемач в сферата на новите технологии.

   Един от основателите е на блокчейн компанията Recheck, която се занимава с адаптирането на технологията към нуждите на различните бизнеси.

   Емилиян е участвал в разработването на няколко онлайн проекта и дигитални продукта, като неговите силни страни са бизнес мениджмънт, онлайн маркетинг, създаване на съдържание, валидиране на идеи, стратегии за монетизация и ангажиране на клиенти. 

   Настоящата публикация е създадена от екипа на сдружение Startup Factory в рамките на проект Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“, който се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

   Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

   Подобни статии

   10-те най-добри AI арт генератори през 2024

   10-те най-добри AI арт генератори през 2024

   AI генераторите са станали важен инструмент за артисти и дизайнери, предоставяйки им възможността да създават удивителни творби. В следващата класация представяме 10-те най-добри AI генератора за 2024 г.

   Америка за България - партньори на StartupFactory

   Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

   Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

   Лого БФЖ

   Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае. 

   ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

   Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.