fbpx

✔️ Какви са актуалните възможности на изкуствения интелект за ускоряване и подобряване на работата ни? ✔️ Какви са предимствата и рисковете, които са свързани с работата с изкуствен интелект на този етап на развитието му? ✔️ Трябва ли да ни притеснява фактът, че в един момент изкуственият интелект ще прави неща, които ние не очакваме от него?

Отговорите на тези въпроси се съдържат в записа на събитието „Как изкуственият интелект ще промени живота ни?“, което се проведе на 15 май 2023г. в Русе. 

Аудио файлът следва, по-долу ще откриете видеото и файловете от презентацията.

От колко години се развива AI, какво се случи до момента и защо имаме такъв пробив последните години?

AI като концепция е още от 50-те години, на миналия век, когато използването на компютри започва да става достъпна технология за по-големите фирми. Тогава се е смятало, че едва ли не 80-те години, в рамките на 30 години, изкуственият интелект ще стигне тези нива, които в момента имаме. Разбира се, че няма достатъчно теоретична основа и подготовка, за да се стигне до тези нива. Освен това, изчислителната мощ не е достатъчна.

Това, което днес се случва е наслагване във времето на много неща.

Едно от тях е изчислителната мощ, която в момента имаме. Дори в телефоните си, в джобовете си. Другото, което носи голяма стойност, е научната общност, която натрупва знания последните 20 години и прави няколко пробивни открития. С тях водят началото си неща като невронни мрежи – нещо, което е било трудно за възприемане: как компютърът може да симулира човешкия мозък. Но това е едно от нещата, които откриват нови хоризонти от 60-те години насам. (1957 година е първата дефиниция за невронна мрежа.)

От там нататък страшно много се инвестира в това, да се получи смислена технология в изкуствения интелект. Най-вече фирми, които инвестират за подобряване на продуктите си, за по-добро потребителско изживяване и повече ефикасност в различни направления.

В контекста на Open AI, какво точно се отключи последните 2-3 години? Кое даде това приложение на AI и възможността да го използваме за ежедневни нужди?

Служители на Google през 2017 година публикуват един доклад, който се казва Attention is all you need.

В него се говори за нов вид използване на невронна мрежа, наречена Transformer / трансформатор. Това е GPT, което означава Generative Pre-trained Transformer. Generative /генеративен/ е много ключова дума – тя описва процесът на генериране на съдържание от изкуствения интелект. 

Какво означава общ (general) и какво генеративен (generative) изкуствен интелект?

Това са две различни неща. General и generative / генеративен. Но и двата термина са в контекста на изкуствения интелект.

Генеративен (generative) изкуствен интелект

Генеративен означава, че при подаване на входни данни, реакцията на невронната мрежа е да генерира следващата логична последователност на тези данни. По-скоро статистически вярна или статистически релевантна последователност.

Невронната мрежа има много интересна особеност, тя се учи, първо минава през един период на обучение. Затова се казва Pre-trained (P от ChatGPT). Предварително тази мрежа се тренира. Тя установява съответни състояния на невроните вътре, така че като се подаде едно изречение, тя предвижда каква ще е следващата сричка или дума.

Речта се разделя на срички или по-точно на части от думи – токени. Това е начина по който изкуствения интелект смила или обработва информацията.

Езиковите модели анализират нашите въпроси в чата, разбиват ги на токени /думи, срички, препинателни знаци и др. и създават съдържание, което се доближава смислово и логически до очакваните отговори. Поради тази причина в платената версия на Chat GPT ще се плаща на база на токени – какво количество текст или друго генерирано съдържание получаваме от езиковите модели.

Токен се възприема като част от дума и когато имаме голям брой токени като информация, с която е тренирана мрежата, тя вече си прави семантични връзки, между съответните срички. И от там възможността да предсказва следващата сричка / токен. Изглежда банално и простичко, но всъщност при тренирането на една такава мрежа с такъв огромен обем от данни, почват да възникват много интересни връзки между тези токени, и се придобива впечатлението, че невронната мрежа има истински интелект.

Генеративен идва от това, че отговорът се генерира по такъв начин, на база на всички тези релации, по начина по който е бил трениран изкуствения интелект.

Общ (general) изкуствен интелект

Artificial general intelligence. Това е следващата стъпка, спорно е дали сме там или не, в която изкуственият интелект може да се използва за неограничен брой видове решаване на задачи.

Смесваме информация от различни области на живота, от поезия, до математика и физика, всичко това отново се обработва чрез огромни масиви от данни, и на база на свързване на всички тези области на човешкото познание, всъщност могат да възникнат много интересни модели и възможности, които до момента не са били налични.   

Дженерал / General ще включи всичко, което съществува в нашия живот, като видове данни. Така изкуствения интелект може да бъде използван за всеки един аспект от нашия живот. И това не се отнася само до текстове – същият принцип на обработка на информация /трениране/ и автоматизирано генериране на ново съдържание ще се приложи за аудио, снимки, видео, медицински данни и др.

Това трябва ли да ни притеснява от гледна точка факта, че в един момент този изкуствен интелект ще достига до модели, закономерности, ще прави неща, които ние не очакваме от него?

Притесненията идват от скоростта, с която големите езикови модели се налагат от големите корпорации и новите рискове, които съпътстват всяка възникваща технология. Прилагането на изкуствения интелект следва да става контролирано и да се забави интегрирането му в големи софтуерни платформи и продукти. Потребителите трябва да знаят кога едно съдържание идва от езиковите модели, да проверяват източниците, чрез които са генерирани отговорите, и да внимават какво споделят с чатботовете, понеже всичко може да бъде използвано като данни за третиране на изкуствения интелект.

Има специално направление в работата с изкуствения интелект, която се нарича AI Alignment – Адаптиране на изкуствения интелект към човешките ценности и нужди, като се избягват изкривявания и рискове, свързани с невярна информация и т.н.

 

Още за това как изкуственият интелект ще промени живота ни, вижте във видеото:

За участниците в дискусията:

Емилиян Енев

Емил Стоянов е съосновател и СТО на високо технологичната компания Recheck, която се занимава с адаптирането на блокчейн технологията към нуждите на различните бизнеси.

Неговата експертиза е в областта на блокчейн, софтуерна архитектура и изкуствен интелект. Изпълнил е технологични решения за водещи мултинационални компании.

 

                                         

Иван БелчевИван Белчев е IT специалист по професия, а по призвание организатор на инициативи в сферата на екологията, подобряването на градската среда, спорта и туризма. Народен представител от Русе. Основател на Ruse GO – клуб, който има за цел да подобри средата на живот на русенци чрез туризъм, спорт и еко дейности.

През активния сезон организира ежеседмични походи в Природен парк “Русенски Лом”. Всички негови действия са подкрепени от доброволци, вярващи в каузата му. Проектите му са носители на множество награди.

Емилиян ЕневЕмилиян Енев е председател на сдружение Startup Factory и предприемач в сферата на новите технологии.

Един от основателите е на блокчейн компанията Recheck, която се занимава с адаптирането на технологията към нуждите на различните бизнеси.

Емилиян е участвал в разработването на няколко онлайн проекта и дигитални продукта, като неговите силни страни са бизнес мениджмънт, онлайн маркетинг, създаване на съдържание, валидиране на идеи, стратегии за монетизация и ангажиране на клиенти. 

                                     

За мястото:

Хабитати

Хабитатисподелено пространство за любители на апетитни печива, фермерски продукти, ароматно кафе и крафт бира.

ул. „Добри Немиров“ 11 в гр. Русе.

Подобни статии

Организатор:

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. 

Партньори:

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

Recheck logo

ReCheck е един от пионерите в България, които разработват децентрализирани приложения върху блокчейн. Има множество с успешни пилотни проекти и клиенти зад гърба си. ReCheck Documents е последният продукт на компанията. Той позволява обмен на документи чрез високо ниво на сигурност, предоставено от децентрализирания модел на блокчейн.

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА НАШИТЕ СЪБИТИЯ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко: събития, обучения, възможности

Сподели с приятели