fbpx

БЛОКЧЕЙН и бъдещето на публичните услуги

Конференция

12 май, 2022
зала Славейков, Френски институт, площад Славейков 3, София

Блокчейн предлага нова инфраструктура и средство за прозрачна и ефективна публична администрация. Децентрализираните технологии ще дадат възможност за създаване на решения, които насърчават гражданското участие и директната демокрация.

Блокчейн променя фундаментално начина, по който гражданите и администрацията взаимно обменят и проверяват информация.

ОФИЦИАЛНИ ГОСТИ И ПРЕЗЕНТАТОРИ

Флоранс Робин

Посланик на Франция в България

Ева Майдел

Евродепутат

Божидар Божанов

Министър на електронното управление

Vince Meens

Застъпник за блокчейн технологията

Цветан Кюланов

Ръководител на ЕК в България

Райна Стамболийска

Специалист по цифрова дипломация и киберсигурност

ПРОГРАМА

9.30 – 10.00 Кафе и настаняване

10:00 – 10.15 Откриване от:

  • Н. Пр. Флоранс Робин – посланик на Франция в България,
  • Божидар Божанов – Министър на електронното управление,
  • Ева Майдел – евродепутат,
  • Цветан Кюланов – ръководител на ЕК в България.

10.15 – 10.45 Презентация „Блокчейн по света: Какво (не) научихме“

Райна Стамболийска – специалист по цифрова дипломация и киберсигурност

10.45 – 11.20 Блокчейн ще позволи публичните услуги в Европейския съюз да станат по-евтини и по-леснодостъпни.

EBSI_logoЦели на Европейската блокчейн инфраструктура (EBSI) и как тя ще промени
трансграничните обществени услуги.

10 мин. Презентация на Хелън Кьопман, Digital Innovation & Blockchain, at DG Communications Networks

10 мин. Презентация от консорциума, изпълняващ българската част от EBSI – Теодора Тодорова, INDUSTRIA Technology

Въпроси и отговори

20 мин. Кафе пауза

11.40 – 12.10 Дискусионен панел | Блокчейн като средство за увеличаване на прозрачността и отчетността на държавната администрация. Какви са предизвикателствата пред прилагането на блокчейн в публичния сектор?

Участници:

Божидар Божанов – Министър на електронното управление, Vince Meens – Адвокат на технологията в глобален аспект и представител на блокчейн екосистемата в Нидерландия, Иван Василев – член на борда на Българската Стартъп Асоциация, Калин Славов – председател на Асоциация “Прозрачност без граници”, Тодор Колевосновател и изпълнителен директор на Obecto, Владислав Драмалиев – създател на Sofia Crypto Meetup

12.10 – 12.30 Новата регулаторна рамка eIDAS 2.0 и Европейският дигитален портфейл – как да си върнем контрола върху данните?

eidasПреглед на регулаторната среда с фокус върху eIDAS 2.0. Европейският дигитален портфейл (European Digital Identity Wallet) – какво представлява и защо дава повече суверенитет и собственост върху данни? 

Презентация: Жулиета Мандажиева – Адвокат, KDBMLaw,

5 мин. въпроси и отговори

12.30 – 12.40 Закриване на конференцията и заключения

Представители на европейските институции, неправителствени организации, публичния сектор и бизнеса ще обсъдят практическите ползи за обществото от прилагането на блокчейн и стъпките за прилагането на технологията.

 

за повече информация

Ако имаш въпроси, не се притеснявай да се свържеш с нас.

ОРГАНИЗАТОРИ

Френският институт в България работи за развитието на творческия и интелектуален обмен, за насърчаване на културните и социални иновации и за популяризиране на френския език. Той е част от мрежа от 98 френски института в света. Основан през 1991 г., Френският институт в България ви посреща в историческата си сграда в сърцето на София, на площад „Славейков“, построена през 1924 г., за да приюти първия „Алианс франсез“ в България, открит през 1904 г.

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече седма година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. Екипът организира обучения и тематични събития и популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. 

ПАРТНЬОРИ

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

Български център за нестопанско право

Български център за нестопанско право (БЦНП) оказва подкрепа при изработването и прилагането на закони и политики с цел развитие на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление в България. От 2001 г. до днес центърът работи усилено за създаването на устойчива правна среда за съществуването на нестопанския сектор.

ОРГАНИЗАЦИОННИ ПАРТНЬОРИ

ББА
EBSI_logo

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ

Offnews logo