fbpx
Share

От картини и музика до колекционерски предмети, NFT може да бъде прилаган в различни области. Но в огромната си част въодушевлението днес е около използването на технологията за продажба на дигитално изкуство. Възможностите са огромни и  NFT е чудесен начин да докажете автентичността и собствеността на творбата си, а също и да печелите. Тъй като има много възможности, вероятно се чудите към кои платформи за изкуство на NFT да се присъедините като основен пазар. Трябва да сравните разходите, които ще възникнат, файлов формат, който се поддържа, пазарен размер… и така нататък. 

Кои са най-популярните пазари/платформи за изкуство на NFT в момента?

 1. OpenSea — Първият и най-голям пазар за NFT в света. Вече са достигнали границата на търговски обем от 1 милиард долара за месец август 2021.
 2. SuperRare — Всички видове изкуство, видеоклипове и музика могат да се купуват, продават или създават на платформата. Но за разлика от OpenSea, се използва собствен токен CRYPTO:RARI. В момента „златния стандарт“ в пазара на NFT.
 3. NiftyGateway — Бързо развиващ се пазар на NFT, водещ по обем на продажбите. Много търсени ежедневни NFT находки, с участието на популярни визуални артисти, а сега и знаменитости. Една от малкото NFT платформи, която приема USD/кредитна карта като плащане.
 4. Zora – NFT платформа в стил Feed. Zora не взема такса за транзакция при всяка продажба, както другите платформи. Създаването на NFT е отворено за всички. Протоколът Zora също е отворен за всеки да надгражда.
 5. Foundation — Красиво проектиран и куриран NFT пазар със запазено наддаване, който след като бъде изпълнен, отключва 24 – часови търгове. Създаването на NFT в момента е само с покани.
 6. Rarible — Най-отвореният пазар за NFT без разрешение. Всеки може да създаде NFT веднага, без да има нужда от покана.
 7. Makersplace — NFT платформа за създатели само с покани, която приема както Ethereum / ETH, така и фиатна валута. Наскоро си партнираха с аукционната къща Christie’s, за да продадат първото напълно цифрово произведение на Christie’s, от художника Beeple.
 8. KnownOrigin — Качествена NFT платформа за изкуство с множество седмични събития. Оферти се приемат в ETH.

Източник, вкл. подробно сравнение: NFT ART Exhibition

Всеки пазар има различни цени, пазарен размер, поддържащи файлови формати и дизайн на платформата. Ако искате да изберете по-евтиния вариант, вероятно Minatable биха били идеални. Ако искате да започнете с най-големия пазар, изберете Opensea.

А сега, ако се чувствате готови да направите първите си стъпки в този невероятен свят, вижте как да създадете NFT.

Процес на регистрация на една картина в избраните платформи за изкуство на NFT. 

 • Създаване на акаунт за обмен на криптовалута ;
 • Закупуване на Ethereum ;
 • Създаване на крипто портфейл;
 • Прехвърляне на Ethereum до вашия крипто портфейл;
 • Регистриране в съответната NFT платформа/пазар, като използвате вашия крипто портфейл;
 • Създаване на авторско NFT;
 • Създаване/минт-ване* на други NFT пазари;
 • Създаване/минт-ване на други блокчейн платформи.
buy-and-sell-nfts-infographic

И в крайна сметка успехът на всеки NFT проект се свежда до маркетинг.

Трябва да убедите пазара, че вашите NFT имат реална стойност. Повечето създатели разчитат на Twitter и различни NFT общности, за да популяризират проектите си.

Какви са възможностите за развитие в NFT общността през погледа на твореца?

Вижте във видеото:

Видеото представлява запис на провелото се неотдавна онлайн събитие. Темите включват: 

 • Какъв е смисъла на NFT-а;
 • Прилики/разлики с останалите сфери на изкуството;
 • Причините да са толкова популярни;
 • Основни елементи за успех в най-бързо разрастващата се общност (в момента около 200 000 творци, но броят им бързо расте всеки ден);
 • Разпространени платформи за NFT и процеса на регистрация на една картина;
 • PFP проекти, generative & derivative art;
 • Възможности за общи проекти и взаимоотношенията с колекционерите;
 • Българският контингент в общността.

За лектора:

Петя Бонева се занимава с дизайн и дигитално рисуване от 2007г. Завършва докторска степен по дизайн в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Работи повече от седем години в сферата на гейминг индустрията, а от лятото на 2018г. взима активно участие в децентрализираната платформа за живи предавания Dlive едновременно като стриймър и дизайнер по различни проекти.

Основен лектор в курса „Дигитално рисуване“ на Startup Factory.

През последната една година натрупва опит и успехи в NFT общности и платформи.

Термини

Токън (токен) – форма на дигитална монета или дигитален актив. Генерира се в съответната блокчейн мрежа. Влиза в дигиталния портфейл на потребителя (тясно свързан с дигиталната идентичност). Токънът се използва за да се наградят тези потребители, които създават стойността. Пример за такъв токън е биткойн.

Минт – ване на NFT – луксозен термин за създаване в блокчейн.

Събитието бе осъществено по проект „Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Организатори

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса.