fbpx
Share

Срещаме ви със Симана Марковска, за да си поговорим за дигиталните технологии в туризма и нейната мисия за опазване на ценното природно и културно наследство чрез методите на т.нар. интерпретация на наследството.

Симана е травъл блогър и инициатор на първите интерпретативни природни маршрути и експозиции в Национални паркове Пирин и Рила. Автор е на редица помагала за интерпретация. Провежда обучения по темата и смята да продължи да упорства за нейното широко въвеждане в българския туризъм.

Симана е една от дамите, завършила успешно Обучителната програма по предприемачество за жени на сдружение Startup Factory. Програмата помага на начинаещи предприемачи да повярват в себе си и да стартират проектите си, използвайки утвърдени съвременни методологии, инструменти и техники.

Как и кога се запали по устойчивия туризъм? Разкажи ни повече.

Стана случайно и преди много години. Като току-що завършил студент започнах временна работа за един британски туристически проект и така откарах 25 години. Проектът прерасна в българска неправителствена организация, която до ден днешен работи в подкрепа на устойчивия туризъм. Базирана е в Благоевград, но се вихрим из цялата страна, а понякога и транс-гранично.

В идеята за устойчивия туризъм ме очарова това, че изглежда толкова логичен и правилен от всякаква гледна точка. От икономическа – защото си пази и развива собствения ресурс, без който не би могъл да съществува.

За какъв морски туризъм ще говорим някой ден, като сме замърсили морето и застроили пясъка?!

От социална гледна точка идеята също е перфектна, защото ползите отиват в местните общности и се повишава качеството на живот.

Manya za digitalnite tehnologii v turizma

Занимаваш се с интерпретативни природни маршрути и експозиции. Това е нещо като твоя лични мисия. Защо?

В глобалното море от предложения, една туристическа дестинация трябва да се бори много сериозно да бъде забелязана.

Да отговори на въпроса защо един турист да посети нея, вместо съседната?

За мен отговорът е в качеството на преживяването, осигурено от туристическата услуга. Или добавената стойност, която клиентът ще получи в сравнение с други дестинации.

Това не се осигурява от по-добрия хотел или къща за гости. Нито от „чудесните условия за туризъм“, с които разполага всяка българска община, ако я попитате.

Интерпретативните маршрути, беседи и експозиции са сигурен начин да осигурим качествено и запомнящо се преживяване за посетителите. И да направим една дестинация наистина различна от останалите.

За да популяризираме тази идея, наскоро положихме основите на общността „Интерпретирай България“, която можете да намерите във Фейсбук.

Не пропускай информация за нашите събития и обучения.

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН

Manya za digitalnite tehnologii v turizma

Има ли голяма цел, към която се стремиш? Нещо вълнуващо и смело…

Хмм, как да го обясня? В Англия едно време са имали традиция, наречена „волните години“. Времето след като вече си пораснал и преди да започнеш сериозна работа, да създадеш семейство. И въобще да станеш уважаван член на обществото.

Тези години са били за пътуване по света, търсене, опознаване, доброволчество и всякакви други подобни вълнения. Аз някак започнах тази работа наобратно.

Пораснах, задомих се, размножих се, поех на поход в името на устойчивия туризъм. И сега на една достопочтена възраст започнах да се стремя да наваксам. Да пътувам. Да пробвам нови и нови вълнуващи неща. Може би да спася дърво в джунглата. Не зная това дали се дефинира като голяма цел, но мога да ви уверя, че ще ми трябва доста смелост.

Развиваш свой блог за пътешествия. Имаш и подкаст „На Раздумка с Маня“. Какви са твоите наблюдения, помагат ли дигиталните технологии на туризма?

В момента дори го спасяват. Имам предвид, в условията на КОВИД, когато живите пътувания са толкова ограничени. Тогава дигиталните технологии са животоспасяващи. Дори световните организации предричат, че и в пост – КОВИД обществото дигиталните преживявания ще продължат да съществуват и да се развиват, паралелно с физическите.

Моята разказваческа инициатива започна точно така, като е-маркетингов експеримент. А после установих, че хората явно имат нужда от подобни неща.

Да не говорим колко ми харесва да споделям своите пътувания, все пак съм турист и по професия, и по душа.

Какви умения са нужни, за да си успешен травъл блогър в днешния цифров свят?

Интерпретативни. Разказвачески. Любов към наследството ни – природно, културно и историческо. Желание да споделяме това наследство с всички останали по смислен и забавен начин.

Чувство за хумор. Чувствителност, емпатия и уважение към всеки един клиент. Разбира се, и способност за боравене с необходимите дигитални технологии и познаване на особеностите на електронния маркетинг.

Manya za digitalnite tehnologii v turizma

Можеш ли да предположиш как ще се развива туризма в бъдеще, в пост-ковид света?

Вероятно ще се пътува и виртуално, и физически.

Физически в малки групи или дори индивидуално. С предпочитания за разсредоточаване на туристо-потоците, което е шанс за малките дестинации.

И в двата случая водещо за избора ще бъде качеството на туристическото преживяване. Което пак ни връща към моята универсална рецепта с интерпретативните маршрути и услуги.

Във виртуалния свят важна роля ще играят водачите на онлайн турове и разказвачите на истории за пътуване.

С две думи, не можете да не забележите, че съм се позиционирала така, че да съм подготвена за всяка посока на развитие. Тук ви се усмихвам и ви пожелавам да сте здрави!

Ако обичате да пътувате виртуално и харесвате не съвсем ординарни разкази за пътешествия, поръсени с щипка хумор, разгледайте блога за пътешествия на Симана Manya the tourist и нейния YouTube канал. Ще ви харесат.

Programa po predpriemachestvo za zeni

Симана е една от участничките в Онлайн обучителната програма по предприемачество за жени, провела се в началото на 2021 с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

В програмата се включиха дами с идеи за бизнес начинания, а също и такива, които вече работят по свой проект. Те получиха професионални съвети и напътствия в областта на стартъп инициативите, достъп до общност и полезни насоки за развитие.

Обучението е съобразено с последните тенденции в предприемачеството по света. Поднесено е синтезирано и с препратки към допълнителни материали.

Лектор в обучителната програма е Емилиян Енев – предприемач с множество дигитални проекти зад гърба си. Управляващ съдружник във високотехнологичната компания Recheck. Председател на Управителния съвет на Сдружение Startup Factory, инициатор на организацията и нейна основна движеща фигура. Той е сред основателите и на BESCO.

Вижте още от Обученията по предприемачество на сдружение Startup Factory, както и всички други наши актуални Обучения за развитие на дигиталните умения.

Лого БФЖ

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска организация, която подкрепя  местни неправителствени организации (НПО), работещи по правата на жените за постигане на реалната им равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация.

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, регистрирано в Русе. Екипът работи активно вече шеста година за развиване на ключови дигитални умения на ученици и възрастни в цялата страна. Подпомага предприемаческата екосистема в България с различни инициативи, обучения и менторство.

Не пропускай информация за нашите събития и обучения.

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН