fbpx
Share

Основната цел на неправителствената организация Градоред е да се възроди интересът на младото поколение към историята на град Русе, наричан още „Малката Виена“, и в дигитална среда.

„Градът на първите неща“ в значителна степен е бил един от градовете, които са свързвали България с Европа във всякакво отношение в края на XIX в. и началото на XX в.

Русе съхранява в себе си много история, свързана със архитектурата на града, с видните личности, които са живели и работили в Русе, с историческите събития, които са се провели тук.

Именно заради осъзнаването на това нематериално и материално културно наследство, основателите на Градоред решават, че гражданите на Русе трябва да са запознати със собствената си история, трябва да я съхраняват и разпространяват.

Един от начините е това се случва и чрез техния сайт, който предоставя възможност за опознаване на различни сгради в Русе, всяка от които има собствена история и собствен почерк.

Повече за Градоред, може да научите от двама от основателите, Десислава Тодорова и Весо Янчев в звуковия файл:

 

Интервюто подготви: Михаела Георгиева

MihaelaМихаела Георгиева е стажант в Startup Factory от септември 2021г.  Тя е граждански активна личност, която се вълнува от темата за съвременното образование. Иска да бъде част от промяната и смята, че мястото на младия творец определено не е сред „масата“, но е сред хората. Повече за нея научете в интервюто.

Вижте последните интервюта, които Михаела специално подготви за аудиторията на Startup Factory:

Татяна Станева за нейния филм „Място на силата“ [аудио] Татяна Иванова – момичето, което мечтае да стане космонавт [аудио] Кристиян Юлзари и работата му като журналист в sCOOl Media [аудио]

и още..

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, което работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните умения на ученици и възрастни от цялата страна. Екипът помага на стартиращи предприемачи с достъп до ресурси и материали и подходяща среда за развитие на бизнес идеите в глобален мащаб. От лятото на 2021 г. сдружението отвори вратите на Къщата на гражданските организации в Русе – местен хъб на активни хора и НПО от региона.