fbpx
Share

Представяме ви Елвира Сашова — студентка по журналистика и масови комуникации в Американския университет в България. Изучава и подспециалностите „Психология“ и „Филмови науки“.

Главната ѝ цел е да работи с хора от различни малцинства, с различни възгледи и безпристрастно да представя точна и актуална информация в бъдещата си професия.

Елвира, ти си студентка в Американския университет в България със специалност „Журналистика и масови комуникации“…

Каква беше причината да избереш тази специалност?

Журналистиката оказва голямо влияние върху хората и тяхното възприемане за заобикалящия ги свят.

Днес голяма част от журналистиката е насочена към индивидуалните примери и това да си различен от останалите. Обикновено представя масата само тогава, когато засегнатата тема е негативно настроена.

Ромската общност в България често е отразена по този начин. Било то за привличащо внимание заглавие или просто необективно представяне на информация.

Това, заедно с други явно проявени форми на дискриминация или подтикване за негативна реакция от публиката, ме насoчи към тази специалност. Като човек, който е част от ромската общност, и активист, борещ се срещу дискриминацията, осъзнавам необходимостта от неутрална и точна информация и влиянието на дезинформацията.

Кой вид журналистика предпочиташ според темите, с които се занимаваш?

Засега най-вече ми допада разследващата журналистика, защото е фокусирана върху дълбоко разследване на сериозна тема или проблем, често свързана с престъпление от политически или корпоративен характер.

Въпреки, че е сложен и дълъг процес, неговият резултат ще е от жизненоважно значение. Харесва ми, защото се занимава с теми, които засягат масата и достига до заключения, базирани на много проучвания, което го прави трудно оборим.

А кой вид според използваните технологии и оборудване?

Забелязвам, че хората все повече се насочват към дигиталния свят, когато става въпрос за новини. Чудех се между телевизионната и електронната медия, но се спрях на втората.

Онлайн медията ми дава по-голяма свобода в избор на тема и начин на изразяване, както и гъвкаво работно време.

Също така, по-младото поколение е фокусирано върху нея повече отколкото върху останалите източници на информация.

Не пропускай информация за нашите събития и обучения

АБОНИРАЙ СЕ ЗА БЮЛЕТИНА

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН

Елвира Сашова

Посещаваш курсове за специализация в структурите на масмедиите и тяхното влияние…Какво дават и какво отнемат на човека от 21-ви век според теб? 

Дават информация и свобода да изкажеш своето мнение и позиция по даден въпрос.

Но това е нож с две остриета.

Хората сами избират техния източник на информация и ако той не е достоверен, това само ще доведе до затвърждаване на погрешни представи, които в повечето случаи само насаждат омраза и разделение.

Интернет е настроен така, че да ти показва това, което искаш да видиш и да те събира с хора със същото мислене.

Така че, ако сам не решиш да бъдеш отворен към нови идеи и хора, има опасност да останеш в този омагьосан кръг.

Вземаш курсове и по социална психология. Какво отражение намират в нея дигитализацията и социалните мрежи?

В момента живеем в свят, който е заобиколен от технологии. Те са част от нашето ежедневие, работа, семейство.

Психиката на човека, израснал в света на технологиите, става зависима от тях. Човекът е социално същество. Той има нужда да бъде приет и да е част от нещо.

Тази нужда бива задоволявана и чрез социалните мрежи – там той намира своето обкръжение. Поддържа контакт със своето семейство и се чувства приет. Това може както да окаже добро влияние върху човека, така и да му навреди.

Чувството да бъдеш приет може да стигне до зависимост, особено при тийнейджърите.

Чувството за прекалена сигурност и доверие в интернет пространството може също така да доведе и до хакване, разпространяване на лична информация и загуба на парични средства.

До каква степен те предоставят свобода според теб?

Според мен свободата предоставена от интернет пространството е прекомерна.

Чрез социалните медии и интернет като цяло, хората имат свобода да се изразяват, да създават и развиват контакти.

Те също са използвани като оръжие за създаване на протести, записване и разпространяване на случаи, които в даден момент биха били важни улики.

Разбира се, всяка мрежа си има своите правила и тяхното нарушаване бива наказано. Но, нещо, веднъж качено в интернет, трудно бива перманентно изтрито и забравено от хората.

Елвира Сашова

Какъв вид е тази свобода? 

Бих казала, че тази свобода е неограничена.

Поради прекомерния брой на потребители и мрежи в интернет пространството, не всички потребители, нарушили някое правило, биват наказани.

Дори с изтрит профил или забрана за посещаване на даден сайт или социална медия, винаги този човек има възможността да си създаде нова самоличност или да се прехвърли на друга мрежа.

Би ли дала примери за това как може социалните мрежи да се използват и за ползотворни цели?

Както казах, интернет обединява хора с обща цел.

Виждала съм много случаи, където хората набират средства за човек, изпаднал в беда, за събития свързани с благотворителност, за намиране на изчезнал домашен любимец или в по-сериозните случаи – човек, за разпространяване на важна информация, която би помогнала на много хора.

Бих могла да изразя много, но заключението ми ще бъде същото – стига да знаеш как да боравиш в интернет пространството и да не бъдеш изкушен да попадаш в омагьосания кръг, интернет може да бъде невероятен социален инструмент!

Към какъв тип реализация се стремиш?

В момента пред мен са изправени много възможности и се опитвам да се развивам в много сфери както лично, така и професионално.

Моят фокус е да натрупам опит в журналистиката и на по-късен етап да разследвам сериозни теми, свързани с нашето общество.

Стремя се да се превърна в личност, която има добър социален статус!

 

Имаш ли лична кауза, за която се бориш?

Моята лична кауза е да помогна на хората да водят по-добър живот.

Това чрез събиране на факти и платформа, от която могат да ме чуят.

Искам да помогна на хората да не се страхуват да бъдат себе си, да намаля дискриминацията, да запаля искра в хората и да им покажа, че всеки има право да се бори за своите граждански права и да ги отстоява.

 

А кои са трите думи, които те водят през твоя професионален и житейски път?

Вяра, любов и борбеност.

Вяра в себе си и собствените ми способности, вяра в хората и справедливостта.

Любов към себе си, природата и всички моменти, които ме карат да се чувствам жива.

И не на последно място борбеност – да се боря за нещата, които вярвам, че са правилни и за собственото си бъдеще.

Интервюто подготви Михаела Георгиева

Михаела Георгиева е стажант в Startup Factory от септември 2021г. Тя е граждански активна личност, която се вълнува от темата за съвременното образование. Иска да бъде част от промяната и смята, че мястото на младия творец определено не е сред „масата“, но е сред хората. Повече за нея научете в интервюто.

Ако и ти си граждански активна личност, търсиш работно пространство, контакти с интересни хора или участие в събития и обучения, които променят?

Къщата на гражданските организации в Русе е мястото, където ще намериш всичко под един покрив.

Научи повече

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, регистрирано в Русе. Екипът работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици и възрастни от цялата страна. От лятото на 2021 г. сдружението отвори вратите на Къщата на гражданските организации в Русе – споделено място, което събира граждански активни хора и НПО от региона.