fbpx
Share

Учениците на преподавателката по програмиране в Startup Factory Сюзан Феимова (долу в средата) постигнаха нови успехи на Националния кръг на олимпиадата по информатика. Състезанието се проведе дистанционно в рамките на два състезателни дни – 13 и 14 март 2021 г.

Виктор Кожухаров и Биляна Инджева от 12 клас завоюваха най-високото отличие

Те станаха ЛАУРЕАТИ на Националната олимпиада по информатика.

Биляна Инджева спечели ПЪРВО място в класирането за момичета и бе включена в разширения Национален отбор по информатика на момичетата.

Виктор Кожухаров завоюва място в състава на Разширения старши национален отбор на България по информатика. Предстоят контролни състезания за определяне на 4-членния отбор, който ще се състезава в Международната олимпиада по информатика в Сингапур през юни т.г. Турнирът ще се проведе онлайн.

Вижте още: Златен медал за Виктор Кожухаров от Romanian Masters of Informatics

Биляна и Виктор завършват русенската математическа гимназия тази година

Това са техните поредни успехи по програмиране. Те са вече приети в Оксфорд – най-стария университет във Великобритания и първи в световните класации на висшите училища в дисциплината Компютърни науки.

Достойно се представиха и другите участници в Националната олимпиана по информатика от Русе – Амер Панджаров, Любослав Димов и Михаела Колева.

Ръководители на учениците са доц. Пламенка Христова – преподавател в Русенския университет и Сюзан Феимова – старши учител по информатика и ИТ.

Сюзан Феимова е основен лектор в направление ПРОГРАМИРАНЕ на Програмата за развитие на дигиталните умения на Startup Factory.

Тя води курсовете по уеб програмиране за гимназисти и за възрастни.

Обучението е със силна практическа насоченост, като участниците се научават да изграждат уеб страници с различна тематика и сложност.

Програмата включва Основите на уеб програмирането с езиците HTML, CSS и JavaScript, както и PHP и бази данни.

Курсовете по програмиране са подходящи както за бъдещи програмисти, така и за специалисти с дигитални професии – дизайнери, онлайн маркетинг експерти, мениджъри на проекти и други, за които умението да пишат и разбират код ще добави стойност в кариерата.

Курсовете по Основи на уеб програмирането са добра основа, чрез която може да се задълбочи в изучаването или лесно да се премине към друг програмен език.

Startup Factory logo

Startup Factory e сдружение с нестопанска цел, което работи от 2015 година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на младежи и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в България. През 2022 г. организацията създаде платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси в помощ на всеки, който желае да повишава квалификацията си самостоятелно откъдето и когато пожелае.