fbpx
Share

„Напуснал свидните Балкани

не за да търси лек живот,

А българин да си остане

и да опази своя род“

(Нико Стоянов, български поет от Бесарабия )

Това четиристишие е избрано за мото на документалния филм „Място на силата“.

Автор на идеята за филма, режисьор, сценарист и продуцент е бесарабската българка Татяна Станева, която е ръководител на редица културни проекти, свързани със съхраняването на българското.

Тя посвещава своя филм на 200-годишната история на българските преселници в Бесарабия, по-конкретно – тази на българите в село Криничне (със старо наименование Чушмелий) в Одеска област, Украйна.

Целта на филма е да представи изпитанията, през които са преминали нейните деди, за да съхранят своята идентичност извън границите на родината.

По думите на Таня, „най-главният инструмент“ за разпространението на нейния филм и нейната дейност, се оказват именно социалните мрежи.

Повече за нейната дейност и за душата на бесарабските българи, може да научите в звуковия файл:

 

Галерия снимки: личен архив и Александр Барон

Интервюто подготви: Михаела Георгиева

Михаела Георгиева е стажант в Startup Factory от септември 2021г. 

Тя е граждански активна личност, която се вълнува от темата за съвременното образование. Иска да бъде част от промяната и смята, че мястото на младия творец определено не е сред „масата“, но е сред хората. Повече за нея научете в интервюто.

Вижте последните интервюта, които Михаела специално подготви за аудиторията на Startup Factory:

Татяна Иванова – момичето, което мечтае да стане космонавт [аудио]

Кристиян Юлзари и работата му като журналист в sCOOl Media [аудио]

Константин Сапатупов и неговата кауза „Ученици за промяна“ [аудио]

и още..

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, което работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните умения на ученици и възрастни от цялата страна. Екипът помага на стартиращи предприемачи с достъп до ресурси и материали и подходяща среда за развитие на бизнес идеите в глобален мащаб. От лятото на 2021 г. сдружението отвори вратите на Къщата на гражданските организации в Русе – местен хъб на активни хора и НПО от региона.