fbpx
Share

„Бъдете промяната, която искате да видите в света!“ (Махатма Ганди)

Представяме ви Богомила Самуилова – доброволец в четири неправителствени организации, сред които младежка фондация Арете, център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе [1], Мисия възможност и сдружение Възможности без граници. Студентка е в Софийския университет със специалност Социални дейности. В свободното си време се занимава основно с фотография, посещава Евангелска/Протестантска църква, където е и учителка в Неделното училище.

[1] Amalipe в превод от ромски език — приятелство

 

Разкажи ни малко повече за специалността, която изучаваш… Кои бяха причините да избереш точно нея?

Специалността ми е с хуманитарна насоченост. Учим се да помагаме на всяка група хора, като я „разбиваме“ на отделни личности, които я съставят. За целта овладяваме различни методи и подходи, за да се справим в съответната ситуация.

Избрала съм тази специалност, защото искам да бъде полезна на хората. Да им помагам, било то с думи или с действия. Този „процес“ изпълва сърцето ми с радост.

 

Представител си на ромската общност в България.

Би ли разказала малко повече за проблемите, които срещат хората от ромски произход в нашата държава?

 

Мисля, че отговорът ми не би учудил никого — главният проблем е дискриминацията.

Настройването на медиите срещу ромската общност оказва голямо влияние върху българското общество. Смятам, че ние заслужаваме да ни се даде равен шанс, за да се докажем пред обществото.

Истината е, че може много да се говори за проблемите, но по-важното е да има някакви действия. Те трябва да целят да се премахнат определени пречки по пътя за развитие на ромите. Определено много от нас, младите хора, се борим упорито, за да докажем на останалите, че ние не сме второ качество хора!

Неправителствените организации влагат много труд, усилия и оказват огромна помощ. Затова смятам, че играят много голяма роля в нашето развитие. Те са силна подкрепа и силен гръб за ромските младежи.

Смело бих споменала имената на младежка фондация Арете и центърът за междуетнически диалог и толерантност Амалипе! На тях дължа много от мотивацията и уменията, които са дали на мен и на много други като мен!

Ти качваш поредица от видеа в TikTok на тема “Да научим ромския език заедно”.

Не е много известно, че в последно време доста активни млади роми полагат изключителни усилия, за да научат родния си език.

Кои са най-големите трудности в това отношение?

 

Започнах да качвам тези видеа с цел да събудя интерес към родния ни език. Всъщност не се предлагат достъпни уроци по ромски език или нещо подобно… В това мое начинание се среща и т. нар. език на омразата, основно в коментарите.

Все ще се намери някой, който да постави под въпрос защо ни е този език и т.н. Но аз не отдавам никакво значение на това.

Въпросните коментари не могат да ме спрат!

Богомила

През 2019 години си имала среща с президента – Румен Радев. Каква беше причината?

 

Причината беше, че тогава участвах в конкурса „Да превърнем езика на омразата в език на Толерантността“ към организация Амалипе. Реших да участвам заедно с мои приятели. Впоследствие неочаквано се класирах на първо място!

Така се стигна до срещата с президента беше доста вълнуващо да седнем на една маса и да имаме възможността да говорим! Бях наградена от тогавашния министър на образованието – Красимир Вълчев.

Занимаваш се с фотография. Какво обичаш да снимаш?

Какви са най-важните послания, които искаш да достигат до хората чрез снимките ти?

Да, обичам да снимам различни неща – от портретни снимки и до природни картини.

Снимам по сватби, рождени дни и много други събития. Приемам това, че се занимавам с фотография като нещо, което ми доставя удоволствие.

Не я смятам за някакъв вид „работа“.

Дори да съм била повече от осем часа на крак, това определено не ми пречи, защото имам възможност да върша любимото си нещо.

За мен всяка една от снимките ми носи собствено послание, собствена история, определен вид и радост, и тъга, истински вид емоция, различен вид любов

Понякога дъхът ми спира след като прегледам някоя снимка – тя носи много от нещо, което вече е минало.

До каква степен технологиите ти помагат и до каква ти вредят?

Тази година ми помогнаха особено много, защото по време на пандемията, периодично всичко преминаваше в онлайн формат. Трябваше да изкарам първата си академична година пред лаптопа.

Не бих казала, че съм много навътре с нещата в технологично отношение, но точно заради ситуацията в глобален мащаб, добих поне елементарна компютърна грамотност.

Най-малкото, за да обработя една от снимките, които правя, са ми необходими знания за това как се работи с различни приложения и програми.

По-точно бих казала, че не ми вредят, а по-скоро отнемат т. нар. „жив контакт“. За мен той е от голяма важност.

И въпреки това, мисля, че точно благодарение на технологиите, ние имахме възможност да поддържаме поне онлайн връзка помежду си, което би било трудно при други обстоятелства.

Bogomila

Как за теб се измерва успехът?

 

Успехът за мен се измерва в това колко полезна мога да бъда на хората

Именно доброто остава в сърцата им! Доброто е щастие, доброто е радост, доброто е сила!

Ако трябва да изпратиш някакво послание до младите хора, какво би било то?

 

Младежи, мечтайте смело! Не се предавайте пред нищо и никого!

Ценете семействата си и хората около вас!

Дори понякога да изглежда трудно, знайте, че не е невъзможно да постигнете, това което искате, защото има един, който е с вас и това е Бог!

 

„Бъдете промяната, която искате да видите в света!“ (Махатма Ганди)

 

 Интервюто взе Михаела Георгиева.

Михаела е доброволец в Startup Factory през лятото на 2021г. Тя е граждански активна личност, която се вълнува от темата за съвременното образование. Иска да бъде част от промяната и смята, че мястото на младия творец определено не е сред „масата“, но е сред хората. Повече за нея научете в интервюто.

Ако и ти си граждански активна личност, търсиш работно пространство, контакти с интересни хора или участие в събития и обучения, които променят?

Къщата на гражданските организации в Русе е мястото, където ще намериш всичко под един покрив.

Научи повече

Лого БФЖ

Startup Factory e сдружение в обществена полза, регистрирано в Русе. Екипът работи активно вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици и възрастни от цялата страна. От лятото на 2021 г. сдружението отвори вратите на Къщата на гражданските организации в Русе – споделено място, което събира граждански активни хора и НПО от региона.

Не пропускай информация за събитията и обученията на

Startup Factory

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

и веднага ще получиш две свободни за сваляне електронни книжки на тема МАРКЕТИНГ & БЛОКЧЕЙН