fbpx
Share

Основните преимущества, които имат работещите в споделено работно пространство/коуркинг (coworking space), са гъвкаво работното време и добър баланс между работа и личен живот. Но има и други по-малко познати плюсове, които ще ви изненадат.

По-висока продуктивност

Ако не сте били в споделено работно пространство, може би ще се учудите, че ползвателите често изтъкват, че да работят на едно място с непознати по различни проекти, благоприятства собствената им продуктивност. Дори когато съползвателите на споделеното работно място не са техни истински колеги, тяхното присъствие – по странен подсъзнателен начин – ще ги държи отговорни да се явят на работа, знаейки, че други хора ги очакват.

Създаване на мрежа от контакти

Друго преимущество на споделеното работно пространство е запознаването с професионалисти, притежаващи различни от вашите умения. Тъй като членовете на коуркинг пространствата в повечето случаи са готови да споделят знанията си, вие ще получите непосредствен достъп до умения, от които никога не сте предполагали, че ще се нуждаете в работата си. Винаги може да разчитате да получите безплатен съвет и помощ. Без съмнение, това ще се отрази положително на начинанията ви. От друга страна пък ще възникнат и нови възможности да помогнете с вашите специфични умения.

Възможност за нови бизнес идеи

Ако работите от кафенето или от библиотеката, е малко вероятно да срещнете някой, който би могъл впоследствие да допринесе за вашия бизнес. Но в отворен за сътрудничество споделен офис, е много по-лесно. В споделените работни пространства има добавена стойност и дори само от това да бъдеш част от общност, която споделя обща мотивация, бизнес цели, и предприемачески идеи. Този дух на общност и приятелство липсва в кафенетата. В допълнение към това, има голям шанс да ви помолят да станете част от проект на друг наемател, след като вече сте познато лице в офиса и хората разберат какво точно правите и с какво можете да допринесете за техния проект. Най-малкото ще получите достъп до потенциални нови клиенти.

Баланс между личните и професионални интереси

В традиционния офис, вашият шеф може да не е ОК със следобедната дрямка. В къщи пък се изправяте пред предизвикателството да си почивате цял след обяд. Споделеното работно пространство ви дава златната среда, създавайки идеалните условия за работа и ви позволява да планирате работния си ден както желаете.

Интересен е фактът, че споделеното работно пространство оказва влияние на цялостната концепция за работния процес. Днес все по-често преминаваме към по-гъвкавия подход, при който хората могат да работят когато им харесва, като важен е единствено резултата от тяхната работа и качественото приключване на задачата/проекта.

Локация, хора, атмосфера – всички тези фактори имат значителна роля за повишаване (или понижаване) на продуктивността.

Нещо повече, добре оргинизираното работно помещение, което елиминира разсейващите елементи, ви помага да се концентрирате върху работните задачи.

Работата на свободна практика и създаването на бизнес могат да те изолират и да те изцедят.

Споделените работни места са перфектното решение за нетуъркинг, намаляване на разходите, и увеличаване на продуктивността.

Виртуалният офис позволява на професионалистите да не поддържат офис с всички съпътстващи разходи и отделено време, а да се възползват от такъв.

Вижте още: Какво е виртуален офис – достъпно решение или еко алтернатива

Принципът на споделената икономика е изцяло валиден за коуъркинг пространствата. В България все повече екипи работят в споделени работни пространства.

Какво да търсим в едно споделено работно място?

Локация, надежден интернет, вода и напитки, осигурено почистване, бяла дъска, проектор или общност, с която можем да се свържем?

Има модерни споделени работни места, които предлагат много екстри, но проверете преди всичко по-незабележимите, но практични аспекти, които могат да направят едно споделено пространство удобно и изгодно за вас.

Най-добрите споделени работни места предлагат много повече от място за работа. Опитайте при нас.

Повечето споделени офиси предлагат три опции за наем: hot desks, dedicated desks, и офиси. При първия вариант – ползвате бюрото, което е свободно в момента. Втори вариант – запазвате си конкретно бюро, върху което можете да оставите компютър, монитор и друга техника и пособия. При наемането на офис ползвате само вие отделно обособено пространство или стая, като разбира се, този вариант е най-скъп.

Споделените работни пространства вече се харесват не само от новосъздадени стартъпи, работещи на свободна практика и предприемачи, но също и от по-големите компании. Много гиганти като Apple, Alibaba, Microsoft, Facebook, Samsung още преди няколко години осъзнават ползите от споделените офиси, като преместват там някои от своите отдели.

Броят на споделените офиси в световен мащаб се предполага да се удвои до 49 500 през 2022г.

Ако сте фрилансър, дистанционно работещ или предприемач, споделеното работно пространство на Startup Factory може да ви донесе значителни професионални ползи. Дори и да не сте пробвали до сега – работим вече 6-та година!, сега е времето да опитате. Ако не ви хареса, нямате какво да губите, просто спирате да посещавате коуркинга.

Има възможност за наемане на бюро за 1 ден, седмица или месец.

Споделените работни пространства промениха начина, по който хората работят и си сътрудничат през 21 век. За да се убедите сами какво е влиянието им върху модерното общество, по-долу ви предлагаме подробна статистика на данните за 2019, както и прогнози за следващите няколко години.

Incredible Coworking Space Statistics that will Surprise and Inspire You


Source: Ergonomic Trends

Cover picture: designed by freepik.com


Startup Factory e споделено работно място и клуб по предприемачество в Русе. Коуъркингът функционира вече 5-та година и е разположен в центъра на града в офис сграда на ул. „Цар Калоян“ №10 на 4 етаж с площ от 120 кв. м.

В нашето споделено работно пространство ще намерите не само подходящи условия за работа, но и хора споделящи общи интереси и ценности.

Startup Factory e център за развитие на ИТ общността и предприемаческата екосистема в град Русе. Потърсете ни: 0888 79 66 73.

По идея от coworker.com