fbpx
Share

Когато Даниел Ангелов започва да се обучава за QA преди години, той има щастието да получи ценни съвети, препоръки и наставления от по-опитни колеги, но същевременно се налага и сам да търси информация онлайн и да се самообучава. А това отнема време и усилия. Проучва по ключови думи. Гледа видеа, тества, губи се в камари разхвърляни обучения и ресурси, всяко от които добавя само частица от целия пъзел.

Оказва се, че към онзи момент няма цялостен ресурс, който да покаже ценни и важни примери за ръчно и автоматизирано тестване на фронтенд и бекенд или дори и да има – то не е било достатъчно концентрирано като информация.

Днес Даниел е Software Quality Assurance специалист в Recheck – високотехнологична компания, която разработва блокчейн продукти. Той състави курса Въведение в Software Quality Assurance – подробен ресурс с практически съвети и примери за тестване на web приложение, ръчно и автоматизирано под различни езици и среди в помощ на всеки начинаещ и дори по-напреднал QA.

Щях да съм много благодарен, ако всичко в този курс някой ми го беше дал на мен, когато започвах да се обучавам за QA, а не да трябваше да си търся повечето от нещата сам онлайн и да се самообучавам.

Даниел Ангелов

автор и лектор в курса

Видео обучение за самостоятелно изучаване

В това видео обучение за самостоятелно изучаване Даниел систематично и поетапно показва всичко, което един Software Quality Assurance специалист трябва да знае, за да стартира успешна кариера в сферата. 

Без посещение на лекции в неудобно време и на отдалечено място.

Без излишно губене на време във ваканции и за обсъждане на проблемите на другите участници в курса.

Учиш сам, със своето темпо, през нощта, рано сутринта или в обедната почивка.

Но срещнеш ли проблем, има и кой да ти помогне. Затворената Фейсбук група за участниците в курса дава възможност за обсъждане на казуси и пряк контакт с останалите курсисти и лектора.

Виж какво да очакваш от курса, споделено от самия лектор:

Всеки Software Quality Assurance специалист трябва да знае 6 неща

За да стартира успешна кариера в сферата на Software Quality Assurance, бъдещият специалист трябва да знае тези 6 неща:

⭕ Какво е QA на web приложение;

⭕ Как да тества бекенд ръчно;

⭕ Как да автоматизира backend;

⭕ Как да тества фронтенд ръчно;

⭕ Да разписва test cases и да ги включва в test plan;

⭕ Как да автоматизира фронтенд със Селениум.

Разбира се, това са само част от нещата, които опитният QA трябва да умее.

В дългосрочен план трябва да може да тества и автоматизира тестове за native и mobile приложения. Изборът му на инструменти не следва да се ограничава само до показаните в курса, а непрекъснато да се търсят и избират възможно най-добрите алтернативи за по-надежден и по-ефективен тест процес.

Както самият автор казва: важно е непрекъснато да се търсят нови знания и да се надграждат уменията.

➤ Вижте още видео обучения за развитие на дигитални и предприемачески умения

Но нека да започнем първо с това:

Какви са видовете тестване?

Виж във видеото, което представлява 2 урок от курса:

Какво ще научиш в този курс?

С този курс ще научиш практически съвети и примери за тестване на WEB приложение, ръчно и автоматизирано под различни езици и среди с инструментите Postman и Selenium.

Забележи, че повечето подобни курсове, показват работа със Selenium или под Java, или под Python (или някой друг език).

За този курс, лекторът ти демонстрира код под Python и Java, за да можеш сам да прецениш с кой от тях ще ти е по-удобно да работиш от една страна, а от друга – да можеш да получиш обща култура и поглед над начина на автоматизиране под двата езика.

❗И още нещо важно: Лекторът показва работата под 2 операционни системи, което ще ти позволи да се чувстваш по-комфортно при започване на работа в бъдеще (ползва се почти винаги или Windows, или Linux). Повечето курсове са само под една операционна система.

За кого е предназначен курсът?

Идеалният курсист има базови познания по HTML, JavaScript, Python и/или Java и работи с SQL база данни.

 Ако нямаш нито едно от тези – не се тревожи! Просто ще трябва между уроците да прочетеш малко, за да ти стане по-ясно какво се показва. Трябва да знаеш само това, което е нужно за тестване и обща култура, тъй като няма да ставаш разработчик. Лекторът обяснява много неща като за напълно начинаещи.

Какво включва курсът?

 27 видео урока, всеки от 6 мин до 1 час, общо над 12 часа видео записи.

 Дигитално удостоверение за приключен курс на английски или български език.

 Профил в тестова задача, с помощта на която като следваш уроците, можеш да преповтаряш нещата и да правиш тестове сам (аналогично на видяното).

 Достъп до затворена Фейсбук група на участниците в курса, където можеш да задаваш въпроси и да обсъждаш теоретични казуси и тези, възникнали в практиката, а защо не и да си намериш стаж или дори работа.

 Помощни файлове, полезни ресурси и линкове.

 Допълнителни материали.

Умишлено съм оставил и някои грешки, които допускам при тестването на тестовата задача, за да видят курсистите, че създаването на автоматичен тест не е линейна и лека работа, а се изисква оценка, анализ и коригиране на логиката, докато не се получат нещата.

Даниел Ангелов

автор и лектор в курса

Веднъж закупен, достъпът ти до целия пакет от видеа и ресурси към курса е завинаги.

Може да го започнеш сега или по-късно, да си го гледаш когато и където пожелаеш и без ограничение във времето.

Това е удобството на предварително записаните видео курсове.

При необходимост винаги можеш да се върнеш към конкретното видео за справка. Всичко е на твое разположение точно тогава, когато ти е необходимо. При присъствените курсове това удобство липсва. 

QA видео курс

В началото на 2022 година, екипът на Startup Factory създадe специализирана платформа с видео обучения, записи от уебинари и много безплатни ресурси, които да ви помогнат да развивате своите дигитални и предприемачески умения.

Вижте най-актуалните от тях:

УЧИ КОГАТО И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ

Организатори:

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече осма година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. 

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

ИСКАШ ЛИ ДА РАЗБИРАШ ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ В ДИГИТАЛНИЯ СВЯТ ПРЕДИ ВСЕКИ ДРУГ?

Запиши се за месечния ни бюлетин и ще научаваш всичко първи: събития, обучения, новини и възможности.