fbpx
Share

NFT (незаменяем токън*) е феномен, който стана популярен през последната една година. 

Вероятно вече сте чули за продажбите на произведения на изкуството за милиони долари и за притежателите на ранни NFT-а, които станаха милионери за една нощ. 

От картини и музика до колекционерски предмети, NFT може да бъде прилаган в различни области. Но в огромната си част въодушевлението днес е около използването на технологията за продажба на дигитално изкуство.

Възможностите са огромни и NFT е чудесен начин да докажете автентичността и собствеността на творбата си, а също и да печелите. С узряването на технологията, създателите на NFT започват и успешно да изграждат общности около своите проекти. Така творците имат контрол върху връзката със своите фенове и могат да ги ангажират ефективно – например като награждават лоялните участници. Именно за това ще стане въпрос на предстоящото ни онлайн събитие.

Кога?

9 декември от 17.00 до 18.00ч. на живо през платформата Zoom

Лектор

Петя Бонева – дизайнер, дигитален художник и активен участник в NFT общности в различни платформи.

Темите на онлайн събитието включват:

  • Какъв е смисъла на NFT-а;
  • Прилики/разлики с останалите сфери на изкуството;
  • Причините да са толкова популярни;
  • Основни елементи за успех в най-бързо разрастващата се общност (в момента около 200 000 творци, но броят им бързо расте всеки ден);
  • Разпространени платформи за NFT и процеса на регистрация на една картина;
  • PFP проекти, generative & derivative art;
  • Възможности за общи проекти и взаимоотношенията с колекционерите;
  • Българският контингент в общността,
  • Въпроси и отговори.

За лектора:

Петя Бонева се занимава с дизайн и дигитално рисуване от 2007г. Завършва докторска степен по дизайн в Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Работи повече от седем години в сферата на гейминг индустрията, а от лятото на 2018г. взима активно участие в децентрализираната платформа за живи предавания Dlive едновременно като стриймър и дизайнер по различни проекти.

Основен лектор в курса „Дигитално рисуване“ на Startup Factory.

През последната една година натрупва опит и успехи в NFT общности и платформи.

NFT общности

Токън – форма на дигитална монета или дигитален актив. Генерира се в съответната блокчейн мрежа. Влиза в дигиталния портфейл на потребителя (тясно свързан с дигиталната идентичност). Токънът се използва за да се наградят тези потребители, които създават стойността. Пример за такъв токън е биткойн.

Обучението се осъществява по проект „Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Организатори

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org.

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече шеста година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса.