fbpx

На 2 декември екипът на Startup Factory участва в лидерският форум RISE UP BULGARIA – събитие, организирано от MOVE.BG и The ChangeMakers of Bulgaria.

Идеята на конференцията бе да обедини и разгърне добрите дела на Двигателите на промяната от България.

Събитието започна с конферентна част, в която бяха представени темите за новото лидерство, кросдисциплинарните модели и работа с общностите, като пулсиращи единици. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, откри форума. 

Д-р Клаус Физингер, регионален директор на фондация “Ханс Зайдел” за Югоизточна Европа, приветства също участниците.

Събитието продължи с панелна дискусия, която се фокусира върху успешни примери от пет български града, изследваха се предизвикателствата, решенията и подходите, валидни за конкретната местна общност и динамиките в нея.

В кръглата маса участваха арх. Дора Иванова, Oсновател и управител на фондация „Проект Бузлуджа“, Маргарита Доровска, директор на музей „Дом на хумора и сатирата“,  Галин Попов, съосновател на “ТАМ”,  Емилиян Кадийски, съосновател на “Vratsa Software”/”Враца софтуер общество” и Емилиян Енев, основател на Сдружение Startup Factory.

Модератор бе Ралица Герасимова, Креативен директор в ReBonkers и Председател на борда на Асоциация “Таляна”.

Събитието събра в общ грид опита и реализираните идеи на членовете на клуба на променящите България личности.

Програмата включи също решаване на казуси по специална методология Brain Circles, анализ на генерираните решения и, разбира се, networking с Двигатели на промяната от цяла България.

Вижте откриващата реч на Саша Безуханова – основател на MOVE.BG:

Когато през 2013 година ние създадохме MOVE.BG, почти нямаше яснота, разбиране, сигнали защо това е нужно. Като една, изглеждаща към оня момент, доста идеалистична кауза. Днес обаче, 10 години почти по-късно, ние ги виждаме знаците, че вие сте носители на този процес. Ние виждаме, че корпорациите отстъпват своята база през платформения бизнес. Този който е свързан с това много различни компании и бизнеси да печелят от това, че са заедно на една платформа. Ние имаме един изцяло нов процес в отношенията на продаване и купуване, който разбира се, е базиран на дигиталните технологии, но в който клиентите са съучастници през системите за лоялност, в развитието на продукта. И отново имаме този групов аспект на съучастие по отношение на еволюцията. Виждаме, че конвенционалните валути се заменят от блокчейн базирани алтернативни решения. Отново случващи се заради факта, че много различни, допринасящи за този процес, страни, гарантират сигурността на този обмен. Платформеността може да се разпознае по начина, по който ние създаваме наука днес. Виждаме все повече, че самите научни колективи, колаборират, обменят, знанието е на разположение, за да се придвижва прогреса в различен тип области. И ако това са едни по-скоро единични примери, а те не са единични, те очертават тенденциите за платформеност в развитието на наука и икономика. А същият процес като механизъм, ние виждаме в културата. Все повече артисти работят през платформи, колаборирайки с хора, които често те дори не познават.

Тоест, това което искам да кажа е, че the name of the game на новия свят е платформата. Социалната платформа, обществената платформа, общностите, които се самоопределят като хора, които избират да се сдружават, да подкрепят каузи, да подкрепят развитие, да подкрепят чрез crowdsourcing платформи определен тип идеи. Те са които днес и в бъдеще ще определят развитието на новия свят. И затова затворените политически общности, каквито са партиите, отстъпват място, от гледна точка на обществения си ефект, на едни саморазпознали се, самоорганизирали се, политически по характера си платформи от хора, които решават интервенирайки, определен тип обществени задачи.

За тази философия и култура ние говорим днес. Защото тя е моделът, който отдолу-нагоре се утвърждава в бъдеще. И хора като вас, пробудените, събудените, са носителите на този процес в отделните си области. Всеки един от вас е елемент от пъзела на бъдещето. И понеже изглежда за много хора безперспективно. Хаусът е огромен. Ние виждаме, че много трудно си проправят път тези нови идеи. Повярвайте ми. Това е част от колективната ни опитност. За това, ние да се освободим от старите механизми. И, ние знаем, най-тъмно е преди да дойде новия ден.

Така че, моля ви, моля ви, не се обезсърчавайте, и правете, това, което правите, с  енергията, идеите си и отговорността, която всеки един от вас, и ние заедно, имаме.  ChangeMakers съществува, за да създаде един механизъм, за среща, за колаборация, за общо развитие, за общи проекти на тези хора като вас, и на други, които не са днес тук, които проправят пътя на новото време.

Програмата ChangeMakers е един катализатор. Аз лично вярвам, че ако ние създадем ефективно този грид от хора, които са носители на новото време, колкото по-бързо го направим, ние ще достигнем повратната точка. И тогава, хора като вас, идеи като тези, на които вие сте носители, ще определят дневния ред на България, на обществото ни и на света. Защото това се случва навсякъде.

Споделяйте знанието си. Споделяйте идеите си. Знам, че много от вас го правят. Заразявайте с това, което вие имате като стойност, като ценност, като светлина, другите хора, за да постигнем по-бързо това, заради което сме тук. Защото аз знам, че всеки има алтернативи да прави други избори. И много много вярвам, че скоро този процес на премисляне, на промяна на колективното осъзнаване в България, ще се качи на следващото ниво.

Саша Безуханова

основател на MOVE.BG

Вижте част от дискусинния панел с участието на Емилиян Енев – основател на Startup Factory:

Вижте снимки от събитието:

RISE UP BULGARIA надгражда националното турне The ChangeMakers Tour 2018, когато MOVE.BG  се срещна с местните общности на двигателите на промяната в шест български града, сред които и Русе. Турът постави началото на програмата  “The ChangeMakers of Bulgaria: Двигателите на промяната в България”.

The ChangeMakers

“Двигателите на промяната” е проект на MOVE.BG, който идентифицира, свързва и обединява променящите България в национална мрежа. България има таланти, които адресират световни предизвикателства. MOVE.BG се стреми да покаже техните лица и да стимулираме промяната от България за света.

Сдружение Startup Factory e член на клуба The ChangeMakers of Bulgaria и с дейността си в Русе и региона подкрепя развитието на дигиталната икономика и предприемаческата екосистема.

Целта ни е заедно да стимулираме промяната в сферите на културното, дигиталното и устойчивото развитие.

Актуални обучения за развитие на дигитални и предприемачески умения:

Маркетинг и продажби

14 януари 2023

10 до 17 часа

Инструменти и стратегии

Разработване на уеб страници

всяка събота

14 до 17 часа

HTML, CSS и JavaScript.

Дигитално рисуване

всяка събота

12 до 14 часа

Рисуване с графичен таблет

Сдружение Startup Factory работи по проект „Развитие на дигитални и предприемачески умения в Русе и региона“ с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. В рамките на проекта организира обучения, събития и тематични уъркшопове за повишаване на компетенциите на възрастни и младежи и подготвянето им за кариера в дигиталната сфера.

Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на сдружение Startup Factory и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.

Партньори:

Америка за България - партньори на StartupFactory

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията е плод на успеха на Българо- американския инвестиционен фонд (БАИФ), създаден през 1991 г. от Конгреса на САЩ с подкрепата на Американската агенция за международно развитие. За повече информация: us4bg.org

Организатори:

Startup Factory logo

Startup Factory e организация с нестопанска цел, която работи вече седма година за развитието на дигиталните и предприемачески умения на ученици, студенти и възрастни от Русе и за подобряване на предприемаческата екосистема в региона. Екипът организира обучения и тематични събития в три направления: ПРОГРАМИРАНЕДИЗАЙН и ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Популяризира активно възможностите, които предоставят децентрализираните технологии и БЛОКЧЕЙН и тяхното приложение в бизнеса. 

Сподели с приятели